23
Mayıs
2024
Perşembe
KEMER - ANTALYA

Yüzer platform için çalışmalar sürüyor

Kemer’in 500 metre açıklarına bir batık üzerine Türkiye’de ilk kez ve dünyada konum olarak tek olacak olan bir proje ile yapılması planlanan yüzer Anıt-Müze Platform için çalışmalar sürüyor.

Konu ile ilgili olarak Antalya Vali Yardımcısı H. Necdet Özeroğlu, Kemer Belediye Başkanı Hasan Şeker, araştırmacı yazar Mustafa Aydemir, Girit Tanıtım Genel Müdürü Hakan Girit ve Kemer Belediyesi eski meclis üyesi Ramazan Kar Paris 2 batığı üzerinde yapılması planlanan yeri ziyaret ettiler.

Konu ile ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı da dahil gerekli tüm resmi kurumların bilgilendirildiğini ve Cumhurbaşkanlığı dahil birçok kurumdan destek alındığını ifade eden Mustafa Aydemir, "Paris 2 batığına ilk 1995 yılında daldım. Buradan bizim unutulmuş bir tarihimizin çıkacağını bilmiyordum. 7 yıl araştırdıktan sonra bizim yakın tarihimizin bize armağan ettiği Paris 2 batığı ortaya çıktı. Bu bizim tarihimiz açısından çok önemli bir batık. Hem insanlık adına hem de Türk milleti adına.Yüzer anıt için buradayız. Şu anda tam üzerindeyiz. Paris 2 karşıdaki tepelerden açılan top ateşi ile batırılmış. Yüzer anıt fikri benden çıktı. Çünkü bu araştırmaları yaptığımız zaman Türklerin sadece bir kahramanlık değil inanılmaz bir insanlık dersi verdiğini ,bu insanlık destanının olayın geçtiği yerde, bizzat belgeleriyle verme imkanımız da doğdu. Burada yapılacak anıt 100-150 kişiyi emniyetli bir şekilde rahatça alabilecek, batığa 4 adet sualtı kamerası koyulacak ve yukarıda 4 monitör vasıtasıyla batık görüntüleri yayınlanacak. Gelen misafirlere belgeleriyle anlatılacak. Şu anda izin aşamasında çünkü devletin birçok birimini ilgilendiriyor. Bu izinler süratle alınmakta. Cumhurbaşkanımız bu projenin arkasında.. Kemer Belediye başkanımız bu projenin arkasında. Valiliğimiz destekliyor. Bir çok özel kuruluş destekliyor. Bu proje hayata geçerse inanıyorum ki, Türk insanının insani hasretleri bu proje ile tüm dünyaya anlatılabilir" diye konuştu.

Kemer Belediye Başkanı Hasan Şeker ise açıklamasında, konuyu baştan itibaren titizlikle izlediklerini ve üzerlerine düşen görevi her zaman yerine getirmeye hazır olduklarını belirterek, böyle bir projenin gerçekleşmesi halinde Kemer’e büyük bir renk katacağına inandığını söyledi.

Şeker, "Öncelikle bu konuda Kemer halkının duyduğu heyecanı dile getirerek sözlerime başlamak istiyorum. Ben Kemer’liyim. 52 yaşındayım. Beklide birçok kez bu batığın üzerinden yüzdüm geçtim. Ama maalesef altta ne olduğunu görmedim. Ta ki Mustafa Bey Kemer’e gelinceye kadar. Kendisine teşekkür ediyoruz. Böyle bir tarihi su yüzüne çıkarttı . Şimdi Kemer halkı bu işle ilgili heyecan duyuyor artık. Burada batığın ortaya çıkartılması ve ardından anıt çalışması hem Kemer, hem Antalya, hem de Türkiye için çok önemli. Bunun için el ele verdik . Sivil toplum örgütleri, Devlet birimleri , Girit Tanıtım Hizmetleri ve özellikle batığın ortaya çıkması ve anıt platformun oluşturulmasında emeği geçen Mustafa Aydemir arkadaşımızı kutluyorum. Bu proje dünyada tek diyebiliriz. Bu anıt ile Türk’ün barışta değil savaşta bile ne yaptığını bütün dünya insanları öğrenecek" dedi.

Projeyi üstlenen Girit Tanıtım Genel Müdürü Hakan Girit de açıklamasında özellikle Antalya Vali Yardımcısı H.Necdet Özeroğlu’nun konu hakkında destek verdiğini ve bu projenin gerçekleşmesinin Kemer’e ve Türk turizmine büyük bir katma değer sağlayacağını söyledi.

Platformun Teknik Özellikleri

1. Aynı anda 4-5 tekne yanaşabilecek, 100-150 ziyaretçiyi emniyetli bir şekilde taşıyabilecek. 15 metre çapında olacaktır.

2. Anıtın silindirlik dış yüzeyine, 3x1,2 metre ebatın da, 10 adet (paslanmaz çelik)büyük plaketler yerleşecektir. Her plaketin üst tarafında konuyla ilgili temsili röliyefler bulunacaktır. (mesela geminin batışı,esirlerin yaralarının sarılışı gibi.). Alt tarafında belgesel kitaptan konuyla ilgi metinler 5 dilde ( Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça) asit indirme tekniğinde kazınacaktır. En altta bu anıta sponsor olan firmaların logoları yer alacaktır.

3. Silindirlik gövdenin içi, minik bir müze gibi tasarlanacaktır. Belgesel fotoğraflar, orijinal (sivil-askeri) arşiv belgeleri, Mustafa ERTUĞRUL’ un silah ve madalyaları, belki batıktan çıkan simgesel objeler gibi… Batığa yerleştirilecek 4 sabit sualtı kamerası ile, batığın 4 ayrı bölümünden gelen görüntüler, burada 4 ayrı monitörden canlı izlenebilecektir. Yine burada büyük bir plazma ekrandan, konu ile ilgili hazırlanmış 15 er dakikalık belgesel bir film, alt yazılı sürekli dönüşümlü olarak yayınlanacaktır.

4. Bu platformun tepesinde 1. Dünya Savaşına katılmış tüm ülkelerin bayrakları dalgalanacak. Metinlerin ana konsepti anıtın amacına uygun olarak savaşın yanı sıra özellikle bataryanın verdiği “barış” mesajlarıyla bütün insanlığı kucaklayacak şekilde kurgulanacaktır.

5. Bu platform asla ticari ve işletme amaçlı olmayacaktır. Girişte para alınmayacak, bir şey satılmayacak, reklam ve dalış amaçlı kullanılmayacaktır. Anıta ve amaca gerekli saygının gösterilmesi için azami gayret sarf edilecektir.

6. Anıtın en az bir görevlisi olacak, anıt yüzer bir platform olduğundan, kışın fırtınalara karşı 4-5 ay karada korumaya alınacak, burada gerekli bakımları yapıldıktan sonra, bahar ayında yeniden yerine konacaktır.

7. Anıtın (iç ve dış) tasarımı için Güzel Sanatlar Fakültelerinde bir yarışma düzenlenecek, beğenilen tasarımın plan ve statik hesapları İ.T.Ü. Gemicilik Fakültesinde yapılacak, imalatı ise Tuzla- Pendik-Gebze tersanelerinde gerçekleştirilip, denizden taşınarak (demonteli) yerine sabitlenecektir.

Halil ÖNCÜ / Kenthaber / Kemer
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2005 Çarşamba 13:12:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?