18
Mayıs
2024
Cumartesi
KORKUTELİ - ANTALYA

Eczacılar endişeli

KORKUTELİ’DE ECZACILAR TEPKİLİ

Antalya Eczacılar Odası Korkuteli İlçe Temsilcisi Eczacı C.Tayyar Yörük, İlaç Takip Sistemi’nin hayata geçirilmesinin ardından eczacıların mağdur olma endişelerinin arttığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı tarafından İlaç Takip Sistemi’nin hayata geçirilmesinin ardından eczacıların mağdur olma endişelerinin arttığını ifade eden Antalya Eczacılar Odası Korkuteli İlçe Temsilcisi Eczacı C.Tayyar Yörük, “Aslında bu sistemin hayata geçirilmesini en çok biz Eczacılar istiyorduk. Ancak en çok mağdur olan da yine biz olacağız. Bu sistem hem biz eczacılar açısından, hem hastalar açısından, hem de doktorlarımız tarafından daha önce yaşanan bir çok problemi de ortadan kaldıracak. Tabi bu sistem sağlıklı bir şekilde işletilebilirse bu mümkün olacak” dedi.

İSTİŞARE YAPILMALIYDI

Sistemin hayata geçirilmesinde yapılan en büyük yanlışın eczacı temsilcileri ile istişare edilmemesi olduğunu belirten Yörük, “Eğer bu istişare olsaydı. Sistem defalarca ertelenmezdi. Biz bu sistem bir an önce gelsin, ama altyapısı hazır olarak gelsin istedik. Mesela bölge bölge sisteme geçilse, bu kadar erteleme olmaz, hem de görülen eksiklikler ve hatalar derhal giderildi. Sistem de daha kısa sürede hayata geçerdi” diye konuştu.

HASTALARI BEKLETMEK ZORUNDA KALIYORUZ

Sistemin halen tam olarak sağlıklı bir şekilde çalışmadığını ve zaman zaman hastaları bekletmek zorunda kaldıklarını ifade eden C.Tayyar Yörük, “Ama bu konuda bizim yapabileceğimiz bir şey yok. İlacı hastaya verebilmemiz için sistemin onay vermesi gerekiyor. Eğer sistem müsaitse, yoğun değilse onayı alabiliyoruz. Aksi halde yoğunluğun geçmesi için, hem biz hem de hastalar beklemek zorunda kalıyor” diye konuştu. İlaç Takip Sistemi’nin hayata geçmesine sevindiklerini, ancak ellerinde kalan ilaçların çöpe gideceği endişesini de taşıdıklarını sözlerine ekleyen Yörük, şunları söyledi:

“Bütün eczanelerde daha yüzlerce kare barkod olmayan ilaç var. Bunun için bir çok çözüm yolları söylenmişti. Sistem hayata geçti ama bu ilaçlarla ilgili çözüm hala gerçekleşmedi. Bu ilaçları Eczacıların sermayesi olarak düşünürseniz, her eczacının sermayesinin yüzde 25'i çöpe gidecek. Bu da eczacıları sıkıntıya sokacak. İlaç şirketleri değişimleri yapmıyor. Sistem yürürlüğe girdiği için, kare barkod olmayan ilaçları satamıyoruz. Hükümet yetkililerinden açıklama gelmiyor. Bu ilaçlar bir köşede bekliyor. Hem ülke ekonomisine zarar, hem eczacılara. Burası küçük bir ilçe. Ama aynı olay büyük şehirlerde de yaşanıyor. Bu şekilde kaç tane ilacın çöpe gideceğini tahmin edebiliyor musunuz? Yetkililer buna bir an önce çare bulmalılar.”

İHA
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2010 Cuma 14:23:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?