18
Mayıs
2024
Cumartesi
KORKUTELİ - ANTALYA

Erken mücadele işe yaradı

KORKUTELİ'NDE ZARARLI HAŞERELERLE MÜCADELE

Korkuteli Orman İşletme Müdürü Sezai Akbulut, ilçe genelinde çam kese böceği ile ilgili Ekim ve Kasım aylarında yapılan ilaçlama sayesinde zararlı haşerelerle mücadelede başarı sağlandığını belirtti.

Korkuteli Orman İşletme Müdürü Sezai Akbulut, çam ağaçlarına verdiği zararla bilinen çam kese böceğinin her ağaçta 122 ile 20-25 arasında kese yaptığını, her kesenin içinde yaklaşık 130-260 tırtıl bulunduğunu, zararın ise keseden çıkan tırtılların ağaçların ibrelerini yemesi ile oluştuğunu belirtti.

İlçede çam kese böceği ile erken mücadele yaparak olası zararların önlendiğini ifade eden Akbulut, “Biz Ekim ve Kasım aylarında erken mücadele ile bu böceklerin oluşumunu önledik. Çam kese böceği denilen tırtılllar, kızılçamın ibre yapraklarını yiyerek beslenirler. Toprağa indiklerinde upuzun bir tren katarı gibi onlarcası uç uca dizilerek birlikte hareket ederler. Çam kese tırtılının larvalarının üzerlerinde çok alerjik olan birkaç kimyasalı içeren tüysü kılları vardır, dokunduğunuz takdirde şiddetli allerjik etki yapar ve daha fazla temas halinde hastanelik edecek derecede toksiktir. Tırtıllar, Kızılçam ağaçlarının yapraklarını yiyerek, ağacın bir anda yanarak kavrulmuş gibi çırılçıplak kupkuru bir görüntüye bürünmesine yol açar” dedi.

Çam Kese Böceği ile mücadelede mekanik, kimyasal ve biyolojik olmak üzere 3 çeşit mücadele yöntemi olduğunu söyleyen Korkuteli Orman İşletme Müdürü Sezai Akbulut, mekanik mücadelenin ağaç üzerindeki keselerin ve yumurta koçanlarının toplanması suretiyle yapıldığını, ancak boylu ağaçlarda uygulanma olanaklarının son derece az olduğunu söyledi. Kimyasal mücadelenin ilaçlarla yapıldığını bildiren Akbulut, “Hem ekonomik olmaması, hem de yapılan ilaçlama sonucunda diğer faydalı böceklerinde zarar görmesi nedeniyle en son yapılacak mücadele yöntemidir. Biyolojik mücadelede zararlıyı yok etmek amacıyla diğer parazit böcek ve yırtıcılar ile kuşları kullanıyoruz. Biz çevreye zarar vermeden ekolojik dengeyi koruyarak mücadele sistemidir” şeklinde konuştu.

KORKUTELİ'NDE ZARARLI HAŞERELERLE MÜCADELE
KORKUTELİ'NDE ZARARLI HAŞERELERLE MÜCADELE
İHA
Yayın Tarihi : 16 Mart 2010 Salı 10:57:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?