18
Mayıs
2024
Cumartesi
KORKUTELİ - ANTALYA

Korkuteli çiftçisi kan ağlıyor

Korkuteli Ziraat Odası Başkanı Murat Eren, ilçedeki çiftçilerin perişan durumda olduğunu ve ürettikleri elma ve kuru bakliyatın para etmediğini söyledi. Eren, "Şu anda üreticilerimiz ne yapacağını bilmemektedir" diye konuştu.

Korkuteli Ziraat Odası Başkanı Murat Eren, çitçilerin problemlerinin çığ gibi büyüdüğünü belirterek, "Tarım ülkesi Türkiye’de ucuz diye dışarıdan buğday, ayçiçeği, pirinç, elma ve şeker dahi ithal edildi. Bu nedenle 2000 yılında çiftçilerin büyük çoğunluğu borçlarını ödeyemediği için icraya verildi. İlçede birçok çiftçinin bankalara ve diğer kurumlara borcu var. Türk çiftçisi hiçbir dönemde bu kadar borçlu olmamış ve sıkıntıya düşmemiştir. İcra kapılarında perişan olan çiftçi, ne yapacağını bilemez bir durumda bunalıma girmiştir" dedi.

Son 2 yıldır ilçede elma üreticisinin ürününün depolarda alıcı beklediğini, kuru bakliyatlarda ise geçmiş yılların fiyatlarıyla alım-satım yapıldığını ifade eden Eren, "Siyasilerden isteklerimiz; vergilerden arındırılmış mazot, desteklenen gübre, ilaç ve diğer girdilerdir. Dünyada çiftçilere gösterilen özveri ve yakınlaşma bizim çiftçilerimize gösterilse, çiftçilerimiz perişan olmaz. İlçede soğuk hava depolarında 75 bin tonun üzerinde elma alıcı bekliyor. Üreticilerimiz mağdur. Yetersiz kredi, yüksek faiz, gübre, mazot ve diğer girdilerdeki fiyat artışları, Korkuteli çiftçisini perişan ediyor. Maliyetini bile karşılamayan düşük fiyatlar, üreticimizin belini kırmıştır. Zira, girdi fiyatları dolara endeksli olarak devamlı arttığı halde, ürün bedellerinin fiyatlarında çok az değişiklik görülüyor. Çiftçilerimizin bir çoğunun zirai kredi borcu bulunuyor. Zamanında ödenmeyen ürün bedelleri haksız faizlere neden oluyor. Üreticilerimiz ne yapacağını bilmemektedir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2005 Pazartesi 10:51:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?