19
Mayıs
2024
Pazar
KORKUTELİ - ANTALYA

Korkuteli'nde elma üreticisinin hali içler acısı

Korkuteli’nde elma ve armut hasadına başlanmasının ardından meyve suyu fabrikalarının Ankon elmasına 50 bin lira fiyat vermesi, ürüne ümit bağlayan elma üreticilerinin tepkisine neden oldu. Geçtiğimiz yıl kilosunu 80 bin liradan sattıkları elmanın bol olması sebebiyle bu yıl fiyatının düştüğünü belirten üreticiler, "Verilen fiyatlar işçi masraflarımızı bile karşılamıyor. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Geçtiğimiz yıl bir kilo elma parasıyla bir bardak çay içebiliyorduk. Bu yılki fiyatla bir damla su bile vermiyorlar" dedi.

Korkuteli Ziraat Odası Başkanı Murat Eren ise, "Bugün meyve suyunun bir litresi 1.5 milyon liradan, sirkenin litresi ise 500 bin liradan satılırken, meyve suyu ve sirke imalatında kullanılan dip elmasının kilosu 50 bin lira. Fiyatların geçen yılla aynı olması yüzünden birçok üretici dip elmasını ya hayvanına yediriyor ya da toplamayarak çürümeye bırakıyor. Çünkü toplatmaya kalksa, işçinin yevmiyesini karşılamaz. Elma fiyatları bu seviyede kalacak olursa meyve suyu ve sirke fabrikaları elma bulamayabilir" diye konuştu.

Korkuteli Hali’nde Ankon meyve alımı yapan Abdurrahman Caran, günlük olarak meyve suyu fabrikalarına 60 ile 80 ton elma gönderdiklerini söyledi.

iha-korkuteli
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2004 Çarşamba 17:25:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?