18
Mayıs
2024
Cumartesi
KORKUTELİ - ANTALYA

Polis kameraları suçları yarıya indirdi

Türkiye’de ilk kez Korkuteli İlçesi’nde başlayan polis kameraları ile denetimin başarılı sonuçlar verdiği bildirildi. Korkuteli İlçe Emniyet Amirliği tarafından 24 ayrı noktaya yerleştirilen kameralar sayesinde ilçede 2003 yılında 59 olan faili meçhul olay sayısı, 2004 yılında 31’e düştü. Vatandaşlar, İstanbul’da da başlatılacak uygulamaya Korkuteli’nin örnek olmasını sevinçle karşıladı.
Antalya’ya 60 kilometre uzaklıktaki 18 bin nüfuslu Korkuteli İlçesi, 24 saat polis kameraları ile denetleniyor. İlçe Emniyet Amirliği tarafından ilçe merkezinde 24 ayrı noktaya yerleştirilen kameralar, 24 saat boyunca kayıt yapıyor. Kent merkezindeki 12 kilometrekarelik alanı, muhtelif noktalara yerleştirdiği 24 kamera ile gözetleyen polis, suçlulara göz açtırmıyor. İlçede devamlı gözetlendiğinin farkında olan potansiyel suçlular ise kameralar nedeniyle artık suç işleyemez hale geldi.

ÇALINTI OTOLARA GEÇİT VERİLMİYOR
Çalıntı plakalı otolar, kameralardan birinin görüş alanına girdiğinde otomatik olarak sinyal veriyor. Durumun farkında olmadan çaldıkları otoyla Korkuteli İlçesi’nden geçmek isteyen hırsızlar ise buraya giriyor ancak buradan çıkamıyorlar. Türkiye genelinde polis kayıtlarına giren ve ayda bir yenilenen 55 bin çalıntı otonun tamamının bilgisayara kayıtlı olduğu sistem sayesinde, çalıntı oto şehir merkezindeki herhangi bir kameradan birinin görüş alanına girdiğinde, bilgisayar otomatik olarak sinyal vererek görevli polis memurunu uyarıyor. 155 polis noktasında görevli polis memuru, otonun kayıtlarını kontrol edip çalıntı olduğunu tespitten sonra bir yandan aracı diğer kameralar yardımıyla ilçe merkezinde ekrandan takip ederken, diğer yandan bilgilendirdiği devriye gezen polis ekipleri, çalıntı otoyu kıskıvrak yakalıyor. Kamera sistemi sayesinde şimdiye dek 53 bin oto plakası güncellendi ve 114 çalıntı kaydı bulunan oto yakalandı.

FAİLİ MEÇHUL OLAY SAYISI YÜZDE 50 AZALDI
Sistem sayesinde faili meçhul olaylarda da yüzde 50 oranında azalma görüldü. 2003 yılında ilçede 59 olan faili meçhul olay sayısı, 2004 yılında 31’e düştü. 5’i hareketli (360 derece dönebilen), 13’ü sabit ve 6 adet Plaka Tanıma Sistemi’nden oluşan kameralar sayesinde kapkaç, yankesicilik, kavga, yaralama ve dolandırıcılık gibi olaylara anında müdahale edilebiliyor, muhtemel trafik kazası yada yangınlar da ilgili birimlere haber veriliyor.
Geçtiğimiz yıl Şubat ayında yaklaşık 100 milyar lira maliyetle kurulan sistemden memnun olduklarını belirten vatandaşlar ise ara sokaklara da kamera yerleştirilmesini istiyor. Aynı sistemin İstanbul’da uygulanacağını öğrenen ilçe sakinleri Korkuteli’nin örnek olmasından mutluluk duyduklarını dile getirdi. İlçede suç oranında önemli azalma olduğunu söyleyen ilçe sakini İbrahim Bakacak, "Kameralar sayesinde ilçemize huzur geldi. Suç işleme sayısı ise çok azaldı. Kendimizi güvende hissediyoruz" diye konuştu. Ayhan Kaya adlı vatandaş ise "İlçe merkezi sürekli kameralarla gözlendiği için suçlular kıskıvrak yakalanıyor. Bu sistemin ilçemize büyük faydası var. Suç karışanlar kaçamıyor. Geçtiğimiz günlerde İzmir’de ölümlü bir trafik kazasına karışıp kaçan araç buradaki kamera sistemi sayesinde yakalandı. Kötü niyetli kişiler suç işlemeye korkuyorlar. Vatandaş olarak çok huzurluyuz. İlçemize bunu kazandıran İlçe eski Emniyet Amiri Adnan Günay’a teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2005 Çarşamba 11:58:25
Güncelleme :17 Mart 2005 Perşembe 17:59:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?