19
Mayıs
2024
Pazar
MANAVGAT - ANTALYA

Golf sahasına tepkiler büyüyor

Manavgat İlçesi’ndeki Sorgun Çamlığı’nın golf alanı yapılmak üzere tahsis edilmesine tepki gösteren ve konuyla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde TBMM Başkanlığı’na Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmak üzere soru önergesi veren CHP Antalya Milletvekili Tuncay Ercenk, Sorgun Çamlığı’nda Manavgat’ta bulunan sivil toplum örgütü başkanlarıyla biraraya geldi.

CHP Antalya Milletvekili Tuncay Ercenk, yaptığı açıklamada, halkın ve turistlerin yararlandığı ve Manavgat’ın akciğeri olan Sorgun Çamlığı ve benzeri yerler için kapalı kapılar ardında değil halka danışılarak karar alınması gerektiğini söyledi. Ercenk, Manavgat’ta yaşayan herkesi bu konuda duyarlı olmaya davet etti. Manavgat’ın akciğerlerini elinden almaya kimsenin hakkı olmadığını belirten Ercenk, Sorgun Çamlığı’nın bir oldu bittiyle golf alanı ve otel yeri olarak tahsis edildiğini iddia etti. Başka birçok yerde golf alanı yapılabileceğini belirten Ercenk, "Kapalı kapılar ardında, gizli pazarlıklar yapılarak değil, halka danışarak karar alınmalı. Manavgat halkı, kendi ormanına sahip çıkarak büyük bir sorumluluk örneği gösterdi. Burası daha önce turistik mesire alanı olarak planlanmış. Mevcut bir plan var, burada yaşayan herkesin kullanımına açılmış. Bir gezinti, piknik alanı olarak kullanmak üzere planlanmış bir alan. 1986 yılında golf alanı olarak düşünmüşse de sık ağaç olması nedeniyle plandan çıkarılmış. Mevcut bir plan varken, bu bölgelerin turizm alanı olarak düzenlenmesi Bakanlar Kurulu yetkisine verilmiş. Bakanlar Kurulu, burada yaşayan vatandaşları devre dışı bırakarak, iki golf alanı, iki de otel yapımı konusunda yeni bir planlama getirmiş. Bu anlayışı şiddetle reddediyoruz. Çelişkilerle dolu bir karar. Yıllardır merkezi yönetimin hantallığından bahsedilir. Bu tür düzenlemelerin yerel yönetimler tarafından alınması ve yetkinin yerel yönetimlere devredilmesi tartışılmıştır" dedi.
Golf alanının başka bir yere yapılması gerektiğini ifade eden Ercenk, "Son Kamu Reformu Yasası da bu anlayış neticesinde çıkarılarak, bu tür planlamaların yerel yönetimlere bırakılması planlanmıştır. Şimdi de bunun tersi yapılıyor. Yetkiyi yerel yönetimden, halkın elinden alıp, bakanlığa devredeceksiniz. Bunun altında bir şeyler aramamak mümkün değil. Golf alanı elbette yapılacaktır, ona itirazımız yok. Ama yer olarak buranın seçimini anlamak mümkün değil. Bizim üzerinde durduğumuz, karşı çıktığımız da bu. Oymapınar’da, Şişeler’de golf alanları ayrılmış. Burada davalar açılmış. Belediye başkanı açtığı davadan, kendisine başka yer verilmesi üzerine vazgeçmiş. Turizm Bakanı’nın görevi arsa takası yaparak kamu yararına aykırı davranmak değildir. Tam aksine kamunun yararına açmaktır. Burada yapılacak golf alanı ve otelin kamu yararı olarak çok ciddi sıkıntılar yaratacağına inanıyoruz. Turizm Bakanlığı’nın ve hükümetin politikası yeni cazibe alanları yaratmak olabilir. Biz Sorgun Çamlığı’nın zaten bir cazibe merkezi olduğunu düşünüyoruz. Buranın cazibe merkezi olması için artı bir yapılaşmaya ihtiyacı yok. Turizm gelişecekse kıyıda mı gelişmek zorundadır? Turizm denince deniz, güneş, kum, otel mi akla gelmektedir? Bunun dışında da turizm cazibe haline getirilebilir. Turizmin gelişmesi konusunda yapılacak yatırımlara hiçbir itirazımız yok. Ama bunu o yörenin halkına sorarak, onların katılımını sağlayarak, şeffaf biçimde yapmak gerekiyor. Kapalı kapılar ardında, yatlarda değil, iş adamlarıyla yapılan gizli görüşmelerle değil. Manavgat’ın akciğerini arsa takası yoluyla, Manavgat’ın elinden alıyorlar. Burası elde kalan tek yerlerden. Sorgun’a sahip çıkalım. Bu akciğerin tıkanmasına ’dur’ diyelim. Soru önergesiyle sordum, ne kadar ağaç kesilecek. Bu konuya duyarlı olduğumuzu gösteriyoruz. Manavgat’ın bu haklı talebinin yanındayız" diye konuştu.

manavgat
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2004 Salı 12:53:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?