30
Mayıs
2024
Perşembe
ÇAVDIR - BURDUR

Kaymakam'dan 'Vahiddeddin' açıklaması

OSMANLI İmparatorluğu’nun son padişahı olan Sultan Vahideddin’in fotoğrafının Burdur’un Çavdır İlçesine bağlı Dengere İlköğretim Okulu’na ‘Türk büyüğü’ olarak asılmasına ilişkin olarak Kaymakam Mehmet Şirin Yaşar bir açıklama yaptı.

Tartışmalı padişahın fotoğrafı, Eğitim-İş Burdur Şube Başkanı Hasan Cengiz ve sendika yönetimi tarafından okul ziyareti sırasında tesadüfen görülmüş; Cengiz olaya şöyle tepki göstermişti:

"Büyük Nutuk’ta Atatürk, Vahideddin’i ’soysuz, alçak ve vatan haini’ olarak nitelemiştir, Üstelik Kasım 1922’de TBMM’nin Vahideddin’in hain olduğuna ilişkin kararı vardır Vahideddin’i kahraman göstermenin tek bir amacı var. Bunu bizim insanımız hálá anlamadı. Atatürk’ün başarılarına gölge düşürüp onu karalamak. Yıllarca Abdülhamid’i övdüler, sıra Vahideddin’e geldi. Dengere İlköğretim Okulu’nda yaşanan bu olaya tüm sivil toplum örgütlerini tepki göstermeye çağırıyoruz. Yetkili makamları da ilgililer hakkında işlem yapmaya davet ediyoruz."

Kaymakam komisyon kurdu

Kaymakam Mehmet Şirin Yaşar ise Kenthaber’e yaptığı açıklamada, konunun araştırılması için Kaymakamlık öncülüğünde İlçe Jandarma Komutanı, İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili, Bölmepınar Köyü Muhtarı ve Bölmepınar İlköğretim Okulu Müdür Vekili’nden oluşan bir komisyon kurulduğunu söyledi.

Yaşar, “Yapılan inceleme neticesinde, okulda tüm Osmanlı Padişahlarının kronolojik sıraya göre fotoğraflarının ve yaşam hikayelerinin olduğu, 36. sırada ise Sultan Vahideddin’in fotoğrafı ve yaşam hikayesinin yer aldığı belirlendi. Adı geçen okulun duvarlarında, bunların dışında hiçbir fotoğraf ve Türk Büyükleri Fotoğrafları diye bir bölüm yoktur” dedi.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2008 Cuma 13:28:20
Güncelleme :10 Ekim 2008 Cuma 13:31:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?