5
Mayıs
2024
Pazar
HATAY

Buğday hasadı başladı

AMİK OVASI'NDA BUĞDAY HASADI BAŞLADI

Amik Ovası'nda geçen yıl kurak geçen mevsim nedeniyle buğday hasadında rekolte düşüklüğü yaşayan buğday üreticisi, bu yıl ilk ürün buğdayda dönüm başına 550 ila 600 kilo arasında hasat bekliyor.

Antakya Ziraat Odası Başkanı Abdulhay Denizli, buğday üreticilerinin bu yıl verimli bir hasat dönemi geçireceklerini belirterek, "Geçen yıl kurak geçen bir mevsim hakimdi. Yağışlar oldu ancak bu yağışlar maalesef buğdaya zarar verdiğinden alınan rekoltede düşüklük yaşadık. Ancak bu yıldan umutluyuz. Verimli yağmurlar üründe de verimi artıracak" dedi.

Bu yıl Amik Ovası baz alındığında 20 bin dönümlük alanda buğday ekimi yapılmasının nedenini yüksek pamuk fiyatlarına bağlayan Denizli, "Geçen yıl buğday eken birçok üreticimiz pamuk fiyatlarının açıklanması ile hüsran yaşadı. Pamuktaki yüksek fiyat alımı üreticiyi bu yıl pamuğa yönlendirince geçen yıl 40 bin dönümde ekili olan buğday, bu yıl ancak 20 bin döküme ekildi. Buğday alımlarında geçen yıl verilen fiyat 0.50 ile 0.58 kuruştu. Üreticinin bu yılki fiyat beklentisi 0.70 kuruş ve üstü. Beklentinin

olmaması halinde buğday üreticisi zorlanacak. Kirası, sulaması, hasadı derken zaten üreticiye bu yıl ürünün 0.67 kuruşluk bir maliyeti var. Fiyatların 0.70 kuruştan aşağı olması buğday üreticisini zorlayacaktır" diye konuştu.

Hatay genelinde yaptıkları çalışmalar neticesinde TMO tarafından üç ayrı ilçede ofis açıldığını hatırlatan Denizli, bu ofislere ürünlerini fiyat açıklanmadan teslim eden üreticilerin zor durumda kaldığını belirtti. Fiyat açıklanmadığı için buğday üreticilerinin düşük fiyatla karşılaşması halinde ofis depolarına teslim ettiği malları geri alamadığını söyleyen Denizli, "TMO ofisleri aslında çiftçi için büyük kolaylıktır. Ancak buradaki tek sıkıntımız fiyatların halen açıklanmamış olmasıdır. Çifti şu anda

ilk ürününü bu ofislere teslim ettiğinden açıklanan fiyatı beğenmemesi durumunda buğdayını bu ofisten çekip faklı bir alıcıya satma şansını kaybediyor. Bizim isteğimiz yine ofisin depolarında bu ürünlerimizin kira karşılığı tutulması, buğday fiyatı açıklandığında üreticinin bu fiyatı beğenmemesi durumunda malını geri çekebilme şansının olmasıdır" şeklinde konuştu.

Hatay'da şu anda buğday hasadının tüm hızıyla sürdüğünü ifade eden Denizli, geçen yıl 40 bin dönüm arazide buğday hasadı yapıldığı için biçerdöver sıkıntısı yaşadıklarını ancak bu yıl yarı yarıya düşen hasat nedeniyle üreticinin biçerdöver sıkıntısının olmadığını kaydetti. Hatay'da yüzde 80'lik bir nüfusun çiftçilikle geçindiğine vurgu yapan Denizli, ovada yaşanan su sıkıntısının Dostluk Barajı ve Reyhanlı Barajı'nın bitmesi halinde büyük çoğunluktaki çiftçilerin rahat nefes almasını sağlayacağını

söyledi. Denizli, ovada buğday hasadını yapan çiftçilerin ikinci ürün olarak mısır ve pamuğu tercih edeceklerini sözlerine ekledi.

AMİK OVASI'NDA BUĞDAY HASADI BAŞLADI
AMİK OVASI'NDA BUĞDAY HASADI BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2011 Pazartesi 13:57:04
Güncelleme :6 Haziran 2011 Pazartesi 18:23:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?