7
Mayıs
2024
Salı
HATAY

'Nazmiye' denize kavuştu

NAZMİYE KAPLUMBAĞA DENİZE KAVUŞTU

Hatay'da 1.5 ay önce Çevre İl Müdürlüğü ekiplerince yaralı bulunarak MKÜ Veterinerlik Fakültesi Araştırma Merkezi'nde tedavi edilen ve "Nazmiye" adı verilen caretta caretta cinsi deniz kaplumbağası denize bırakıldı.

Kaplumbağanın denize bırakılması sırasında Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Şerafettin Canda, Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Erdoğan, Doç. Dr. Enes Altuğ, Yrd. Doç. Dr. Cafer Tayyar İşler, Yrd. Doç. Dr. Ramazan Gözeneci, Zafer Ertekin, Doç. Dr. Nuri Altuğ, Çevre İl Müdürü İbrahim Yüzer, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir hazır bulundu. Bulunduğunda 70.5 cm uzunluğunda ve 20 kilo iken 22.5 kiloya ulaşan caretta carettanın tomografisinin çekildikten sonra 6 hafta özenle

bakıldığı belirtildi. "Nazmiye" adı verilen kaplumbağa, sedye ile taşınarak denize bırakıldı.

Kaplumbağanın beyin travması geçirdiğini söyleyen Rektör Canda, "Doç. Dr. Enes Altuğ tedavisini yaparak iyileştirdi. Doğanın zenginliği olan caretta caretta ve chelonia mydas türü kaplumbağalara balıkçıların zarar vermemesini ve korumasını istiyoruz. MKÜ Caretta Caretta Araştırma Merkezimiz var. Bu bölgede Çevre İl Müdürlüğü ile birlikte caretta caretta bakım istasyonları kuracağız" dedi.

Kaplumbağayı sağlığına kavuşturan Doç. Dr. Enes Altuğ ise, yaralı kaplumbağayı 6 hafta boyunca tedavi ettiklerini belirterek, "Kaplumbağaların da tedavilerinde insan gibi fizyoterapi ve sevgiye ihtiyaçları var. Medikal serum tedavileri dışında havuzda, suda egzersiz yaptırdık. Arsuz'da Maliye kampında yüzdürdük" diye konuştu.

NAZMİYE KAPLUMBAĞA DENİZE KAVUŞTU
NAZMİYE KAPLUMBAĞA DENİZE KAVUŞTU
İHA
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2010 Çarşamba 13:41:00
Güncelleme :1 Eylül 2010 Çarşamba 16:01:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?