7
Mayıs
2024
Salı
HATAY

Sınırda bayramlaşma heyecanı

SINIRDA BAYRAMLAŞMA HEYECANI

Hatay'ın Cilvegözü ve Yayladağı Sınır Kapısından, Ramazan Bayramı dolayısıyla Türkiye'deki akrabalarını ziyaret etmek üzere yaklaşık 50 bin Suriyeli geçiş yaptı.

Geçen yıllara oranla koordineli olarak gerçekleştirilen girişlerde sorun yaşanmazken, kapıdaki bekleme süresi kimi zaman şüpheli görülen araçlarda gerçekleştirilen arama nedeniyle uzadı.

Ramazan Bayramı'nın ikinci gününde Hatay ve İdlip Valileri de Cilvegözü Sınır Kapısı'na gelerek burada bulunan vatandaşlarla bayramlaştılar. Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, İdlip Valisi Halit Al Ahmet'i Cilvegözü Sınır Kapısı'nda karşıladı. Her iki ülke heyetleri birbirlerine çiçek vererek bayramlaştı.

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, törende yaptığı konuşmada Türkiye'nin Suriye'den Ortadoğu'ya, Suriye'nin ise Türkiye'den Avrupa'ya açıldığına vurgu yaparak, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinin bölgedeki barış ve refaha katkı sağladığını belirtti.

Türkiye-Suriye arasında son yıllarda gelişen dostane birlikteliğin uluslararası arenaya örnek olması gerektiğini ifade eden Lekesiz, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve komşu ülke Suriye'nin Cumhurbaşkanı Beşar Esat'ın ortaya koyduğu ortak irade ile vize muafiyetinin sağlanması iki ülke arasındaki ilişkiyi geliştirmiştir. 2010 yılının ilk 8 ayında vize muafiyetinden 1 milyon 628 bin kişinin yararlanması buna en büyük örnektir. Amacımız iki ülke arasındaki bu gelişmeleri somut

adımlarla taçlandırmaktır" diye konuştu.

Suriye'nin İdlip Valisi Halit El Ahmet ise son dönemde Türkiye ve Suriye arasında liderler sayesinde çok önemli ticari ve kültürel yakınlaşmalar kaydedildiğini belirterek, "Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan ve Beşar Esad'ın çizdiği yoldan gideceğiz" ifadelerini kullandı.

Cilvegözü Sınır Kapısı'nda gerçekleştirilen bayramlaşma töreninde yapılan konuşmaların ardından iki ülke yöneticileri Antakya Belediyesi folklor ekibiyle birlikte halay çekti.

Ramazan Bayramı dolayısıyla Hatay'a Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan giriş yapan Suriyelilerin araçları görevliler tarafından arandı. Sınır geçişlerinde yasaklı bulunan eşyalara sınır kapısında el konulduktan sonra girişlere izin verildi.

Cilvegözü Sınır Kapısı'nda geçmiş yıllarda Suriye'den gelecek olan misafirlerini gözyaşlarıyla bekleyen Hataylılar bu bayram sınıra gelmedi. Hatay'a gelen yaklaşık 50 bin Suriyelinin Antakya merkez başta olmak üzere bayramlarını Mersin'de geçirecekleri öğrenildi.

SINIRDA BAYRAMLAŞMA HEYECANI
SINIRDA BAYRAMLAŞMA HEYECANI
SINIRDA BAYRAMLAŞMA HEYECANI
İHA
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2010 Cuma 15:24:00
Güncelleme :2 Ekim 2010 Cumartesi 13:09:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?