4
Mayıs
2024
Cumartesi
HATAY

TIR şoförleri yurda döndü

SURİYE'DE KURŞUNLARIN HEDEFİ OLAN TIR ŞOFÖRLERİ YURDA DÖNDÜ

Suriye'nin Dera bölgesinde, göstericiler tarafından yolları kesilerek kurşun yağmuruna tutulan Türk TIR şoförleri, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan yurda giriş yaptı.

Üçü Hatay'da faaliyet gösteren Serdar Nakliyata, diğer ikisi farklı firmalara ait 5 Türk TIR'ı arka arkaya ilerlerken Dera'da silahlı saldırıya uğrayarak kurşunların arasında kaldılar.

Dera bölgesinde yollarını kesen yaklaşık 15 kişilik grup, Türk TIR'larına ateş açtı. TIR şoförleri araçlarına yağan kurşunlardan şans eseri yara almadan kurtuldu. Suriye'de yaşadıklarının ardından TIR Şoförleri Cilvegözü Sınır Kapısında Uluslararası Nakliyeciler Derneği Ortadoğu Çalışma Gurubu Üyesi aynı zamanda Serdar Uluslararası Nakliye Firması Sahibi Behçet Narin tarafından karşılandı.

Sınır kapısında silahlı saldırıya uğrayan TIR Şoförleri için gerekli önlemin alınmadığı, korku dolu saatler yaşayan şoförler için bir sağlık kontrolünün yapılması için ambulans görevlendirilmediği görüldü.

Suriye'de baş gösteren olayların Hatay'da ithalat ve ihracatı durma noktasına getireceğini söyleyen Uluslararası Nakliyeciler Derneği Ortadoğu Çalışma Grubu Üyesi Serdar Uluslararası Nakliye firması sahibi Behçet Narin de yetkililerin bir an önce Suriye ile görüşmelerini istedi.

Nakliye firmaları olarak büyük bir borcun altına girdiklerini anlatan Narin, şöyle konuştu: "Nakliyeyi uluslararası standartlarda yapabilmek için hep sıfır araçlar aldık. Bunların her ay ödemeleri geliyor. Bu durumda gerek biz gerek ihracatçı çok büyük sıkıntıya düşecek. İnşallah bir an önce Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız bu olaylara dur der. Yaşanan kurşunlama olayının halk tarafından mı askeriye tarafından mı bilemiyoruz. Şoförler korku içinde. Suriye'ye gitmek istemiyorlar. Şu an Ürdün'de 400

aracımız takılmış. Nasip Kapısında çalışan memur yok. Buradan da çıkış yapılamıyor."

Şam çıkışındaki köprüye 50 metre kala silah sesleri duyduklarını ve köprüye yaklaştıklarında köprü üzerinden araçlarına ateş açıldığını belirten Şoför Cuma Parıldar, şunları söyledi: "Solumda bir taksi vardı şoförü vuruldu, vurulunca biraz geride kaldı. O arada arkadan gelen Şahin yolun ortasında kalan araca çarparak yolu açtı. Sağdan soldan köprünün üzerinden ateş açmışlardı. O anda durakladık, düşüncemiz durakladığımızda mermilerin arasında kalacağımızdı. Mecburen devam ettik. Böyle canımızı kurtardık.

Şam'dan sonra Dera'ya kadar can güvenliği hiç yok. Özellikle gece yola çıkılmaması lazım"

Üzerine yağan kurşunları fark ettiğinde şok yaşadığını söyleyen bir diğer Türk TIR şoförü Şahin Özdemir (30) de, bir anda meydana gelen saldırıda heyecana kapılıp aracın kontrolünü kaybetmemek için uğraştığını belirtti. Önünü kesen araca çarparak yolunu açtığını belirten Özdemir, sözlerine şöyle devam etti: "Kurşun yememek için aracın sağ tarafına yattım. Sol taraftan iki kurşun yedim. Sivil kıyafetli 15 kişi bir anda ateş açtı. Canımızı zor kurtardık. Güvenli bir alan gelip aracımı kontrol ettim. Kisi

kabinde 3'ü dorsede 5 kurşun isabet aldım."

Bugüne kadar Suriye'de yaşanan iç çatışmaya rağmen Türk TIR'larına herhangi bir saldırıda bulunulmadığını ancak son 3-4 gündür artık Türk araçlarının da can güvenliğinin kalmadığını ileri süren TIR Şoförü Ahmet Tankut (25), "bu saldırı bize göre yağma için değil. Türkiye Suriye arasındaki ilişkileri bozmak içindi" diye konuştu.

Saldırının meydana gelmesinin ardından Suriyeli güvenlik güçlerinin silahlarını kendilerine verdiğini ve bu kişilerin TIR'ların altına saklandığını söyleyen Tankut, sözlerini şöyle sürdürdü: "İlk başta Şam'dan çıkarken ses duyduk ama havai fişek zannettik. Köprünün altına geldiğimizde bir anda kurşunlar üzerimize yağmaya başladı. Bir anda bir taksi Serdar Nakliyata ait TIR'ın önünü kesti. O anda korku yoktu biz de tek düşündüğümüz oradan çıkabilmekti. Bir anda durmam için lastiklerime ateş ettiler.

Durmadık. Polis noktalarını yakmışlardı. Polisler can güvenliğimizi sağlamadı. Adamlar bize doğru geldi. Silahlarını bize verip dorsenin altına saklandılar. Bizim ateş etmemizi istediler. O an tedirgin olduk. Kendileri neden sıkmıyorlar da bize veriyorlar diye. Can güvenliğimiz yok. Konvoy uygulaması çıkardılar. Konvoylar gece kalkıyor. Yollarda herhangi bir önlem alınmıyor. Buna bir çare bulunmalı."

Kurşunlar arasında kalan bir diğer TIR şoförü Osman Saraç da, arabasına saplanan kurşunların araç içerisinde yüklü bulunan plastik hammaddesinin dökülmesine neden olduğunu söyledi.

SURİYE'DE KURŞUNLARIN HEDEFİ OLAN TIR ŞOFÖRLERİ YURDA DÖNDÜ
SURİYE'DE KURŞUNLARIN HEDEFİ OLAN TIR ŞOFÖRLERİ YURDA DÖNDÜ
SURİYE'DE KURŞUNLARIN HEDEFİ OLAN TIR ŞOFÖRLERİ YURDA DÖNDÜ
İHA
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2011 Salı 17:17:04
Güncelleme :27 Nisan 2011 Çarşamba 23:32:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?