5
Mayıs
2024
Pazar
HATAY

Türkiye'deki suriye büyüyor

TÜRKİYE'DEKİ SURİYE BÜYÜYOR

Suriye'de yaşanan iç karışıklıklardan kaçanların sayıları 10 binin üzerine çıktı ve her geçen gün artıyor.

Türkiye-Suriye sınırını geçerek, Hatay'ın Yayladağı, Altınözü ve Reyhanlı ilçelerinin yanı sıra Boynuyoğun köyüne yerleştirilenlerin sayısı 10 bin 718'e ulaştı.

Valilik Basın Bilgilendirme Merkezi'nden alınan bilgiye göre, Yayladağı ilçesinde kurulan iki çadır kentte 5 bin 215, Altınözü ilçesi ile Boynuyoğun köyündeki çadır kentte 4 bin 836 ve Reyhanlı ilçesindeki çadırlarda da 613 Suriyeli konaklıyor.

Türkiye'ye sığınanların 39'unun yaralı olduğu ve bunların Hatay'daki çeşitli hastanelerde tedavilerinin sürdüğü, 15 kişinin de refakatçi olarak yanlarında bulunduğu kaydedildi. Suriyeli sığınmacıların 2 bin 632'sinin yetişkin erkek, 2 bin 649'unun yetişkin kadın, 2 bin 751'inin erkek çocuk ve 2 bin 686'sının da kız çocuk olduğu belirtildi.

Türkiye'ye kaçan Suriyelilerin sayısı her geçen gün artarken askerlerin sınırın bir çok bölümünü kapatmaları nedeniyle geçişler azaldı ve kaçan Suriyeliler dağlık ve ormanlık alanlarda yaşamaya bazıları ise sınır boyunda kurdukları çadırlarda kendilerince güvenli bölgelerde yaşıyorlar. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın 'geri dönün' çağrılarını inandırıcı bulmayan Suriyelilerin sayılarının önümüzdeki günlerde hızla artması bekleniyor.

Sayıları 5 binin üzerinde bulunan Suriyeli çocuklar, buldukları her ortamda çocukluklarını yaşamaya çalışıyorlar. Yayladağı'n da kurulan 2. çadır kentin geniş arazisinde bir araya gelen onlarca çocuk futbol oynamanın keyfini yaşıyorlar.

Yayladağı çadır kentine Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından atanan cami imamı tüm vakitlerde ezan okuyor ve cemaat halinde namaz kıldırıyor.

Çadır kentlerde bulunan Suriyeliler Türkiye'de yaşayan akrabalarıyla da rahatlıkla görüşebiliyorlar. 1. derecede akrabaların görüşlerine izin verilen çadır kentte ziyaret saati uygulaması bulunmuyor.

Suriye'nin Laskiye kentinde yaşayan ve günü birlik Yayladağı Sınır Kapısı üzerinden Türkiye'ye giriş çıkış yapan ekonomik durumu iyi olan bazı Suriyeli vatandaşlar ise Türkiye'ye kaçanları eleştirirken Beşar Esad'a övgüler yağdırıyorlar. "Vatanımı asla terk etmem" diyen Suriyeli Fatima Hamedem, "Türkiye'ye kaçanların çoğu kaçakçıdırlar. Olaylar Cisr Er Şuur'da gerçekleşiyor. Devlet Başkanımız Beşar Esad eşsiz bir insandır. Biz Laskiye'de çok rahatız huzurluyuz memnunuz. Bu karışıklıkları çıkaranlar

dışardan gelenlerdir. Olayların arkasında ABD ve İsrail vardır. Suriyeliler olarak böyle düşünüyoruz. Ben doğma büyüme Suriyeliyim ve vatanımı asla terk etmem" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'DEKİ SURİYE BÜYÜYOR
TÜRKİYE'DEKİ SURİYE BÜYÜYOR
İHA
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2011 Salı 12:23:02
Güncelleme :21 Haziran 2011 Salı 12:33:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?