30
Nisan
2024
Salı
ISPARTA

Gül kanseri önlüyor

GÜL ÇİÇEĞİYLE KANSER TEDAVİSİ

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde, Tıp Tarihi Kürsüsü'nü yöneten Prof.Dr. Ayten Altıntaş'ın yaptığı bilimsel araştırma gül çiçeği ve gül yağının kanser tedavisinde de kullanılabileceğini gösterdi.

Isparta Valisi Ali Haydar Öner, gülde tıp dünyasına ışık tutacak çalışmaların kendisini heyecanlandırdığını söyleyerek, "Çiçekler arasında, inanç dünyamızda önemini bildiğimiz gül çiçeği kozmetik sanayi ve ilaç sanayindeki yeriyle biliniyor.

Tıp tarihi profesörü Sayın Altıntaş'ın bu konudaki araştırmaları bizler için çok önemli. AR-GE çalışmaları sonucu gül çiçeğinin yeni özelliklerinin keşfedilmesi beni heyecanlandırıyor" dedi.

Çiçeklerin şahı olan gülün Isparta'da yetişiyor olması, dünya gül üretiminin yüzde 65'inden fazlasının Isparta'da yapılması ve bunun kozmetik sanayinde kullanılmasının çok anlamlı olduğunu anlatan Öner, şöyle konuştu: "Gül üreticileri bazı sıkıntılarla zaman zaman karşılaşmışlar. Gülün sahip olduğu değerlerin farkına varılıyor olması Türkiye ekonomisi açısından da önemli. Bu nedenle her türlü gelişmeyi heyecanla karşılıyoruz."

SONUÇLAR OLUMLU

Gülbirlik Genel Müdürü Bolat Tamer de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ayten Altıntaş'ın yönetiminde çalışan bilim insanlarının gülün antioksidan etkilerini saptadığını, özellikle cilt kanseri olmak üzere kanserli hücrelere karşı sonuç verdiğini bildirdi.

Tamer, gülün kanser tedavisinde kullanılabileceğinin belgeleriyle kendilerine açıklandığını söyledi. 2010 yılında heyecan verici iki bilimsel proje üzerinde çalıştıklarını belirten Tamer, sözlerine şöyle devam etti: "Gül çiçeğinin

antioksidan etkisinin olduğundan emindik. Çağlar boyu tedavi amaçlı kullanılmış bir ürün. Bu doğrultuda bilimsel çalışmalar devam ediyor. Gülün ruh sağlığı ve kas, sinir gevşetici özellikleri olduğu aşikar. Şimdi biz 2010 yılını ilmi projeler yılı olarak ilan ettik. 2010 yılında iki yeni bilimsel ürün sunacağız."

Gülü, yağ, kozmetik ve temizlik endüstrisinin yanı sıra tedavi amaçlı tıpa da taşıyan heyecan verici projelerden birinin de özellikle cilt olmak üzere kanser tedavilerinde kullanılması olduğunu belirten Gülbirlik Genel Müdürü Tamer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Isparta için heyecan verici iki güzel gelişme yaşanıyor. Bunlardan en önemlisi kanser tedavisine yönelik olanıdır. Gülün özellikle cilt kanserlerine karşı etkin olduğu bilimsel bir gerçektir artık. Artık Isparta için yeni bir dönem başlıyor

diyebiliriz. Bunu ürün haline getireceğiz. Reçete ile yani doktor kontrol ve denetiminde satışlarını yapacağız."

Gül çiçeğinin tüketilmesinin bundan böyle daha büyük önem taşıyacağını anlatan Tamer, sözlerini şöyle tamamladı: "Biliyorsunuz gül çiçeği sadece gül suyu, gül yağı ve gül konkretinde kullanılıyordu. Bu projeyle gül çiçeğinin kurtulmuş olarak satılması piyasaya açılmasına neden olacak bu da gül üreticisine büyük yarar sağlayacaktır."

GÜL ÇİÇEĞİYLE KANSER TEDAVİSİ
İHA
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2010 Çarşamba 18:00:00
Güncelleme :3 Şubat 2010 Çarşamba 21:03:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?