30
Nisan
2024
Salı
ISPARTA

Gülbirlik’ten yeni ürün: gül çayı

GÜLBİRLİK’TEN YENİ BİR ÜRÜN: GÜL ÇAYI

Isparta Gülbirlik Genel Müdürlüğü, Rosense şirketi aracılığıyla TÜBİTAK’a gül çiçeğinin ayrıştırıldıktan sonra kurutularak değerlendirilmesi için 400 bin TL’lik proje sundu.

Gülbirlik Genel Müdür Yardımcısı Şerife Gökdoğan, gül çiçeğinin kurutularak gül çayı olarak değerlendirileceğini ve bu konuda bir proje hazırlayıp TÜBİTAK’a sunduklarını belirtti. Gökdoğan,“Normalde güller karışık geliyor. Gonca, yaprak ya açmış şekilde geliyor. İki hedefimiz var. Biri ayırma işlemi. Goncaları, yaprak kısmını, açan gül kısmını ayırmayı istiyoruz. Bu ayırma sisteminden sonra yeni bir kurutma sistemi tasarlayarak kurutulan güldeki renk, koku, uçucu yağ miktarını kaybederek kurutmayı planlıyoruz. Şu anda normal kurutma doğal yöntemlerle yapılıyor. Bu kurutma gül, gül çayı ve kozmetikte kullanılıyor. Projemizi TÜBİTAK’a sunduk, 400 bin TL destek istedik. Hakemler görevlendirildi” dedi.

TÜBİTAK adına projeyi denetlemeye gelen Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsnü Can Başer, ‘Desteklenmesi gereken bir proje’ diyerek, çalışmaya yeşil ışık verdi. Prof. Dr. Başer, “TÜBİTAK’a bir proje ile başvurulmuş. Rosense’nin projesi değerlendirmeye uygun bulunmuş. Hakem olarak da ben görevlendirildim. Güzel bir proje hazırlanmış, desteklenmesi gereken bir proje olduğu kanaatindeyim” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Mart 2010 Pazartesi 17:27:05
Güncelleme :1 Mart 2010 Pazartesi 21:15:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?