30
Nisan
2024
Salı
ISPARTA

Köylerin su sorunu raporu hazırlandı

KÖYLERİN SU SORUNLARI İLE İLGİLİ RAPOR HAZIRLANDI

Isparta’nın Yalvaç İlçesi İl Genel Meclisi üyeleri tarafından, Yalvaç’ın köylerindeki mevcut içme suyu depoları ve su kaynaklarının ıslahı, denetimlerinin sağlanması, su kaynaklı hastalıklara karşı alınacak önlemler ve depoların standartlarının yükseltilmesi amacıyla çalışma yapılmasına yönelik komisyonların raporu tamamlandı.

İmar Bayındırlık, Çevre Sağlık ve Çeşitli İşler Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, içme ve kullanma sularının tüketime sağlanması konusunda Sağlık Müdürlüğü’nün gayretli çalışmalar gösterdiği ancak kurumlar arasında gerekli koordinasyonun sağlanamadığı bildirildi. Raporda,“İlimizin 174 köyünde yaklaşık 200 su kaynağını bulunmaktadır. Derin kuyular açmak suretiyle yer altı sularından elde edilecek kaynaklarla birlikte su kaynaklarının üç katına çıkması mümkündür. Ancak öncelik cazibeyle elde edilebilen su kaynaklarının içme ve kullanma suyu olarak kullanılmasına verilmektedir. İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğe göre yerleşim birimlerinde kullanılan içme ve kullanma sularının tüketime sağlıklı sunulması, kullanılan su miktarına göre beli periyotlarla su analizlerinin yapılması ve klorlanması gerekmektedir. İl Sağlık Müdürlüğü bunu yapmaya çalışmaktadır, ancak kurumlar arasında gereken koordinasyon sağlanamamış durumdadır. Bunun en güzel örneklerinden biri köylere atık su kaynaklarından ve su depolarından Sağlık Müdürlüğü teknik elemanlarınca alınan su numuneleri tahlil bedellerinin ödenmesi için 680 tahlil neticesinde İl Özel İdaresi’ne 92 bin 500 TL fatura tahakkuk ettirilmesidir. Sağlık Müdürlüğü’nün su depolarında yapılan denetimler aşamasında İl Özel İdaresi’nden ilgili hiçbir personelin bulunmadığı anlaşılmıştır. İlgili kanun ve yönetmelikler gereği sağlıklı ve kullanılabilir su temini konusunun aynı zamanda Sağlık Bakanlığı, dolayısıyla İl Sağlık Müdürlüğü’nün de görevleri arasında bulunmaktadır. Bu nedenle İl Sağlık Müdürlüğü’nce tahlil edilen su numune bedellerinin İdare’ye fatura edilmesi uygun değildir. Bu tamamen koordinasyonsuzluktan kaynaklanan bir durumdur.”

GENİŞ KAPSAMLI RAPOR HAZIRLANACAK

Komisyon, Isparta’da 4 kurumda bulunan su laboratuvarlarından hangi alanlarda yararlanılabileceğinin de bilinmediğini tespit etti. Sağlık Müdürlüğü, Tarım Müdürlüğü, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) ve Özel İdare’de su ve toprak analizlerine yönelik branş ve kapasiteleri farklı laboratuarlarından ne kapasiteyle faydalanılması gerektiği bilinmediği ifade edildi.Komisyon, bu tespitlerin ardından mevcut su kaynaklarının ve su depolarının periyodik bakımlarının devamının yanı sıra, Özel İdare teknik uzmanlarından su kaynakları ve depolardaki tüm eksiklikleri mahallinde tek tek yazarak, çözüm önerileriyle birlikte 6 ay içerisinde rapor hazırlamasını istedi.

KANUN ÇIKMASI BEKLENİYOR

Raporda, köylere ait altyapı yatırımları tamamlandıktan sonra bakım, denetim ve özellikle hizmet alımlarının nasıl olacağı, nasıl ücretlendirilerek halka sunulacağı konusuna da yer verildi. Komisyon raporunda bu konuda Hükümet’in kanun hazırlığında olduğu, kanun çıktıktan sonra su kaynakları ve su depoları isale hatlarıyla ilgili alanlardaki sorumlulukların bakım ve servis hizmetlerinin kimler tarafından yapılacağının ortaya çıkacağının altı çizildi. Ancak bu düzenleme yapılıncaya kadar su depoları ve kaynaklarının fiziki yapılarının ve denetimlerinin Özel İdare ve Sağlık Müdürlüğü gibi kurumlarca yapılmalarının devamı, gerektiğinde İl Özel İdaresi tarafından koordinasyon sağlanması hususunda ortak fikir sağlandı.

HASTA SAYISINDA AZALMA

Öte yandan, Isparta’da su depolarının ve çevrelerinin fiziki şartlarının iyileştirilmesine yönelik gayretli çabalar sonucu su ve besinlerle bulaşan hastalıklarda üçte 1 oranında azalma görüldüğü belirtildi. 2007-2009 yıllara arası mayıs- eylül ayları arası vakalar incelendiğinde 2007 yılında 11 bin 729 vaka tespit edilirken, bu sayı 2008’de 6 bin 517’ye, 2009 yılında ise 4 bin 649’a gerilediği bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2010 Pazartesi 11:07:00
Güncelleme :15 Şubat 2010 Pazartesi 14:57:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?