30
Nisan
2024
Salı
ISPARTA

Köylüler kuyuya çözüm istiyor

KÖYLÜLER AÇILAN KUYUYA ÇÖZÜM İSTİYOR

Isparta'nın Yakaören köyünde yaşayan köylüler, üç yıl önce sıcak su bulmak için açılan ancak gaza rastlanılması sonucu üzeri 100 ton betonla kapatılan ve dışarıya gaz yayan kuyuyla ilgili çözüm bulunmasını istedi.

Isparta'da, bir kuyudan çıkan gazın yaydığı koku nedeniyle Yakaören köyündeki vatandaşlar rahatsız. 2006 Haziran ayında açılan kuyuyla ilgili artık çözüm bulunmasını isteyen köylüler, kuyunun kapatılması halinde tektonik hareketlenmelerin olabileceği yönündeki ifadelerle de tedirgin oluyor.

Köy Muhtarı Mehmet Periz, üç yıllık bu soruna çözüm bulunmasını istedi. Konunun mahkemeye bile taşındığını belirten Periz, şöyle konuştu: "3 yıldır bu vadi üzerinde bulunan kuyu nedeniyle vatandaşımız mağdur durumda. Gece 12.00'de de köye gelin durmanız mümkün değil. Çünkü aşırı ve rahatsız edici bir gaz kokusu var. Üç yıl önce açılan bir kuyu da bugüne kadar nasıl olur da bir sonuca varılamaz. Madencilik çalışanları yetki verilmediğini, yetki verilseydi tesis kurulacağını söylüyor. Sağolsun en çok da

sayın valimiz ilgileniyor."

Kuyunun patlayabileceği ya da depreme neden olabileceği şeklindeki ifadelerden tedirgin olduklarını anlatan Periz, sözlerine şöyle devam etti: "Buranın 24 bin yıllık genç bir volkanik bölge olduğu söyleniyor. Bizim isteğimiz sorunun bir an evvel sonuçlanması. Eğer değerli bir şeyse ekonomiye kazandırılsın aksi takdirde kapatılsın."

YATIRIMA KAZANDIRILABİLİR

Kuyunun ruhsat ortağı olan Yankı Madencilik Yetkilisi Sebahattin Turan da, bugüne kadar kuyuyla ilgili yatırım hamlesi yapılamamasında belediyenin bürokratik engelleri aşamamasının en önemli faktör olduğunu iddia etti. Isparta Belediyesi ile birlikte yürütülen bu çalışmada birkaç yatırımcı firmayı getirdiklerini ancak belediyenin bürokrasiyi aşamaması nedeniyle yatırımcıların vazgeçtiklerini öne süren Turan, şunları söyledi: "Burada yüzde 99.617 saflıkta karbondioksit gazı olup değerlendirilmesi halinde

ekonomiye kazandırılabilir. Son MÇK kararında da değerlendirilmesi halinde ıslah çalışması yapılmasına aksi takdirde belediyenin burayı kapatması gerektiğine karar verildi. Son 15 gündür yaptığımız girişimlerle belediye ile ruhsat haklarını devri konusunda son aşamaya geldik. Bu arada yatırımcı firmalarla görüşüyoruz."

Kuyu bölgesinde üç yıldır belediyenin ihmalinden kaynaklanan gecikme olduğunu ileri süren Turan, sözlerini şöyle tamamladı: "Köylünün mağdur olduğu doğrudur. Gaz kokusu köye kadar yayılıyor. Ancak buranın basınçlı bir malzemeyle kapatılması halinde aşağıda sıkışan gazın enerjiye dönüşmesi ve tektonik hareketlenmeyle diri fayların bulunduğu yerde depremlerin meydana gelmesi söz konusu olabilir. 24 bin yaşındaki bir volkanizmanın eteğinde olan bu yer tehlike arz etmektedir. Ancak doğru karar alınırsa

mutlak ekonomik değeri olan gaz, Türkiye ekonomisine kazandırılır. Hatta 900 metre altına inilirse jeotermal kaynak olduğunu da elimizdeki sismik verilere göre söylemem mümkün."

KÖYLÜLER AÇILAN KUYUYA ÇÖZÜM İSTİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 4 Mart 2010 Perşembe 15:33:01
Güncelleme :4 Mart 2010 Perşembe 16:27:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?