30
Nisan
2024
Salı
ISPARTA

Tarlaları fare bastı!

ISPARTA'DA FARE İSTİLASI

Isparta'da tarım arazileri fare tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Ekinlere zarar veren, meyve bahçelerindeki ağaçları kemiren farelere karşı çiftçi ne yapacağını bilemezken, Tarım İl Müdürlüğü 8 ton zehirli buğday dağıttı.

Özellikle merkez ilçe olmak üzere, il genelinde tarım arazilerini işgal eden fareler, üreticiyi mağdur etti. Araziye dağılan çiftçiler fare yuvalarının başında bekleyip sopayla fare avlamaya çalışsa da bu yöntem işe yaramadı. Isparta Tarım İl Müdürlüğü'nün dağıttığı zehirli buğday da farelerin ekili alanlara zarar vermesini önleyemedi. Isparta Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, farelerle başlarının dertte olduğunu belirterek, "Isparta bir tarım kenti ve son üç yıldır arazilerimiz farelerin işgali

altında. Farelerden muzdaripiz. Ekinlerimizi yiyor. Meyve ağaçlarının köklerini kemirerek ağaçları kurutuyorlar. Tarım İl Müdürlüğü il genelinde 8 ton zehirli tohum dağıttı ama çare olmadı" diye konuştu.

 "TİLKİ AZALDI, FARE ÇOĞALDI"

Farelerin bu kadar çoğalmasının nedenini bilinçsiz avlanmaya bağlayan Kutlu, "Tilki, farelerin çoğalmasını önleyen bir hayvan. Ancak bilinçsiz avlanma yüzünden tilki varlığı azaldı. Öyle olunca da fare bol miktarda üredi ve bu hale gelindi. Çiftçi mağdur durumda. Ne yapacağımızı şaşırdık. Ürettiğimizi fare yiyor. Yuvanın başında durup öldürmekle de olmuyor. Buna kökten çözüm bulunması gerekiyor" dedi.

 "ZARARIMIZ BÜYÜK"

Tarım arazilerinin bulunduğu Merkez Çünür Mahallesi'nde oturan çiftçi Hasan Tireli ise, "Fare ekinimize zarar veriyor. Ağaçlarımızı yiyip bitiriyor. Zararımız büyük. Fare çok olunca önüne geçmek mümkün değil. Yetkililerden yardım bekliyoruz" diye konuştu. Başında durduğu kiraz ağacının iki ay önce dikildiğini belirten çiftçi Enver Çetinkaya da fare tarafından kökü kemirilen ağacın iki sene içerisinde kuruyacağını ve emeklerinin boşa gideceğini anlattı. Çiftçi İbrahim Aksu da, "Her tarafta zarar büyük.

Zararın tespitini tahmin etmek mümkün değil. Üç yıldır farelerle mücadele ediyoruz. Ancak bir sonuç alamadık. Tarım İl Müdürlüğü'nün verdiği ilaçları kullanıyoruz ancak fayda etmiyor" diye konuştu.

ISPARTA'DA FARE İSTİLASI
ISPARTA'DA FARE İSTİLASI
İHA
Yayın Tarihi : 20 Mart 2010 Cumartesi 12:39:01
Güncelleme :20 Mart 2010 Cumartesi 13:35:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?