30
Nisan
2024
Salı
ISPARTA

Topkapı Sarayı’na Isparta gülü

TOPKAPI SARAYI’NA ISPARTA GÜLÜ

Emitt Fuarı’na katılan Isparta Heyeti, Topkapı Sarayı’nı ziyaret ederek, kutsal emanetlerin sergilendiği salon önündeki bahçeye organik Isparta gülü dikti.

Topkapı Sarayı’na gül dikmek için biraraya geldiklerini belirten Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayten Altıntaş; “Topkapı Sarayı, Osmanlının bize verdiği çok önemli emanetlerden biri. Burada mukaddes emanetler var. Mukaddes emanetler ve gül aynı sembolü taşıyor. Dolayısıyla biz özellikle mukaddes emanetlerin önündeki bahçeye gül fidanını dikmek istedik. Yılda ortalama 10 bin ton kokulu gül üretiyoruz.Halen dünyada bir numaralı gül üreticisiyiz. İşte bunu tüm dünyaya duyurabilmek için Topkapı Sarayı’nın bahçesine Isparta gülünü dikiyoruz” diye konuştu.

BİRKAÇ YIL ÖNCE LALE İLE TANIŞTI

Topkapı Sarayı Müdürü Prof.Dr. İlber Ortaylı ise sarayın bahçesinin birkaç yıl önce laleyle tanıştığını ifade ederek, “Bu yıl da Isparta Valiliğinin katkılarıyla bu güller bahçemize getirildi.Enderun bahçesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Isparta sayesinde gül ve laleye kavuşacak” diye konuştu.

GÜL VE LALENİN TÜRK KÜLTÜRÜNDEKİ YERİ

Isparta gülünü Topkapı Sarayı’na dikmekten mutluluk duyduklarını belirten Vali Ali Haydar Öner ise şunları söyledi:

“Gülün ve lalenin kültürümüzdeki inanç dünyamızdaki yeri biliniyor. Osmanlıyı lale temsil ediyor. Gül de hem Yüce Peygamberimizi temsil eden, hem de çiçeklerin şahı olan bir bitki türü. Isparta dünya yağ gülü üretiminin yüzde 65’ni karşılamaktan gurur duyan bir il. Isparta gülün Gülhane’ye ve Topkapı Sarayı’na taşımaktan mutluluk duymaktayız..Öyle ümit ediyoruzki 2011 mayıs ayında, diktiğimiz fidanların güllerini derleme imkanına kavuşacağız^şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2010 Salı 15:57:02
Güncelleme :16 Şubat 2010 Salı 16:09:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?