30
Nisan
2024
Salı
ISPARTA

Uçak kazasında sanık sayısı 12

UÇAK KAZASINDA SANIK SAYISI 12'YE YÜKSELDİ

Isparta'nın Keçiborlu ilçesinde, 2007 yılında 57 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasıyla ilgili davaya devam edildi. Davanın dördüncü duruşması bugün yapıldı. Isparta Ağır Ceza Mahkemesi, davada sanık sayısını 12'ye yükseltti.

Duruşmaya Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı A.Ş. Genel Müdürü Aydın Kızıltan ile diğer şirket yetkilileri İsmail Taşdelen, Fikri Zafer Dinçer, Şahin Tufan, Faruk Çağımnı, Yavuz Yaşar, Necati Küçük, Fevzi Yavuz, Sinan Sevinç ile birlikte geçen duruşmada sanık olarak yargılanmasına karar verilen uçak teknisyeni Reşat Atalay katıldı. Duruşmada 34 yolcu yakını ile 9 müdahil ve 2 sanık avukatı hazır bulundu.

CİHAZI BEN SÖKTÜM KİMİN DÜŞEN UÇAĞA TAKTIĞINI BİLMİYORUM

Ağır Ceza Hakimi Suat Yürekli, iddianameyi hatırlatarak, kazanın olduğu dönemde Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı A.Ş.'de (World Focus) teknisyen olarak görevli olan ve arızalı olduğu belirtilen EGPWS (uçağın kontrollü inişini sağlayan cihaz) cihazının Eritre'deki bir uçaktan sökülüp İstanbul'a gönderdiği belirtilen Reşat Atalay'ın savunmasını dinledi.

Daha önce Keçiborlu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca takipsizlik kararı verilen ancak avukat Hasan Kaşıkara'nın itirazıyla yeniden sanık olarak dinlenen Atalay, arızalı cihazı Eritre'de kendisinin söktüğünü ve ''zaman zaman arızalı'' kaydıyla İstanbul'a gönderdiğini söyledi. Arızalı cihazın düşen uçağa takılıp takılmaması konusunda kendisinin bilgisi olmadığını belirten Atalay, ''Eritre'de emniyeti sağlamak için daha önce arıza kaydı bulunan cihazı çıkardım ve İstanbul'a gönderdim, düşen uçağa takılması

konusunda bilgim yok'' dedi.

BAŞKA SORUMLULAR VARSA ÇIKIN SÖYLEYİN

Duruşmada söz alan Av. Hasan Kaşıkara, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü denetimlerinde 60 adet kusur belirlendiğini, bunlardan 42'sinin yapıldığını ancak 18'inin yapılmadığını, 18 hata varken uçamaz halde bulunan uçağın kimler tarafından uçurulmasına izin verildiği sorusunu yöneltti. Kaşıkara, ''Bu konuda başka sorumlular da varsa onlar da çıksın. Bizim gayemiz gerçek sorumluların tespit edilerek hakim önüne çıkarılmasını sağlamak. Uçamaz durumdaki uçak, tabut konumundaki uçak bir şekilde uçuruluyor ve

geride 57 tane can hayatını kaybediyor'' diye konuştu.

KONUYU ARAŞTIRIYORUZ

Sanıklardan Aydın Kızıltan ise 60 kusurun tamamen teknik sorunlarla ilgili olmadığını dile getirdi. Av. Şehnaz Yüzer'in, "arızalı cihazın Isparta seferini yapan uçağa nasıl takıldığı yönündeki sorusuna, Aydın Kızıltan ''Biz de bu konuyu araştırıyoruz'' şeklinde cevap verdi.

Av. Yüzer de, aradan 2.5 yıl geçtiğini ve hâla bu konunun araştırma aşamasında olmasından dolayı yolcu yakınlarının şaşkın olduklarını bildirdi. Düşen uçağın enkazının kaldırılması aşamasında görev alan kaptan pilot Fevzi Altınbulak da davaya tanık olarak çağırıldı. Altınbulak, ifadesinde, uçakta flapların arızalı olduğunu ve Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı A.Ş.'de çalışan pilotların yeterli eğitim almadıklarını öne sürdü.

SANIK SAYISINDA ARTIŞ

Duruşmada İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda Ankara Cumhuriyet Savcılığınca Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü hakkında başlatılan soruşturmanın tamamlandığı ve Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ile Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı'nın ''Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek'' suçundan yargılanması için haklarında dava açıldığı belirtildi.

Davanın Isparta'daki duruşma ile birleştirildiği ve SHGM üst düzey yöneticilerinin Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nce yargılanacakları bildirildi. Ancak SHGM Genel Müdürü Ali Arıduru'nun ifadesinin Ankara'da alınacağı ve ifade alımı sırasında da avukatların orada olacağı belirtildi. SHGM Genel Müdürü Arıduru ile Genel Müdür Yardımcısı Erdağ'ı hakkında 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemi ile dava açılmış oldu. Duruşma 8 Nisan 2010 tarihine ertelendi.

İÇİMİZİ RAHATLATIYOR

Yolcu yakınları avukatlarından Şehnaz Yüzer, uçak kazası ile ilgili her duruşmada sanık sayısının arttığını dile getirdi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü üst düzey yöneticilerinin de bu kazada sorumlu olduğuna inandıklarını belirten Yüzer, şöyle konuştu: ''2.5 yıldır gerçek sorumluların hakim karşısına çıkması konusunda çaba harcıyoruz. Nitekim İstanbul Teknik Üniversitesi'nin raporu doğrultusunda Ankara Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında SHGM yetkilileri hakkında da dava

açıldı. İçimiz biraz daha rahatladı. Ancak, Atlasjet yetkilileri ile ilgili Keçiborlu Cumhuriyet Savcılığı tarafından 'kovuşturmaya gerek yoktur' kararına yaptığımız itirazın neticesini bekliyoruz. Bunda da olumlu gelişme olacağını düşünüyoruz.''

Av. Hasan Kaşıkara ise davanın tüm yolcu yakınları tarafından da takip edildiğini belirterek ''Sonuna kadar takipçisi olacaklarını gösteriyorlar, nitekim duruşmaların seyri de içimizi rahatlatıyor'' görüşünü iletti.

UÇAK KAZASINDA SANIK SAYISI 12'YE YÜKSELDİ
UÇAK KAZASINDA SANIK SAYISI 12'YE YÜKSELDİ
UÇAK KAZASINDA SANIK SAYISI 12'YE YÜKSELDİ
İHA
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2010 Çarşamba 15:16:05
Güncelleme :17 Şubat 2010 Çarşamba 15:39:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?