30
Nisan
2024
Salı
ISPARTA

Vali’den sert çıkış

VALİ’DEN SERT ÇIKIŞ

Türkiye’nin en önemli tatlı içme suyu kaynaklarından biri olan Eğirdir Gölü’nü kirleten unsurların bertaraf edilmesine yönelik Göl Özel Hüküm Belirleme Çalışmaları’nın yavaş ilerlemesi Vali Ali Haydar Öner’i kızdırdı.

Isparta Öğretmenevi’nde düzenlenen Eğirdir Gölü Özel Hüküm Belirleme Forumu Toplantısı’na başkanlık eden Vali Ali Haydar Öner, 12 Ağustos 2009 tarihinde proje yürütücülüğünü alan Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi’nin (MAM) Sorumlusu Uzman Araştırmacı Dr. Kemal Güneş’in Eğirdir Gölü’nün çevresi, su değerleri, sınırı olan yerleşim noktaları gibi konularda ansiklopedik içerikli sunum yapmasına sinirlendi. Vali Öner, “6 ayda bunları mı yaptınız. Bunlar 15 günlük işler. Verdiğiniz ansiklopedik bilgiler. Ben Isparta’ya atanmadan önce internetten bu bilgileri almıştım. Ansiklopedik bilgi istemiyoruz. Çözüm istiyoruz. Nerede çözüm?” dedi.

TÜBİTAK- MAM’ın Eğirdir Gölü için Özel Hüküm Belirleme Projesi’ni 12 Ağustos 2009’da aldığını, aradan 6 ay geçtiğini ancak Isparta Valisi ve Eğirdir Kovada Gölü Çevre Koruma Birliği (EKOBİR) Yönetim Kurulu Başkanı olarak kendisi ile görüşülmediğini belirten Vali Ali Haydar Öner, 6 ay zaman kaybedildiğini söyledi. Vali Ali Haydar Öner, “Eğirdir Gölü ağır saldırılara maruz şu anda. Atık su, ilaç, gübre ve küresel iklim değişikli tehdit ediyor. İçme suyu kaynağı açısından kritik bir nokta. Projeyi 12 Ağustos 2009’da almışsınız. Aradan 6 ay geçmiş. Gelip burada ansiklopedik bilgiler aktarıyorsunuz. Bu internet bilgileri. Ne yapacağız biz bunları” dedi.

BİLGİLER ÖNEMLİ GÖSTERGELERDİR

TÜBİTAK-MAM Uzman Araştırmacısı Kemal Güneş de Vali Ali Haydar Öner’in sözlerine “Bilgiler ansiklopedik şeklinde algılansa da bunlar çok önemli göstergelerdir. Özel Hüküm Belirleme Çalışması’na rehberlik edecek, ışık olacak unsurlardır. Eğer bilimsel açıdan projeye doğru yaklaşamazsak aldığımız kararlar sağlıklı olmaz. Daha kötü sonuçlar doğurabilir. Ayrıca bu coğrafyayı TÜBİTAK çok iyi tanıyor. 2000 yılından bu yana bu coğrafyada, Eğirdir Gölü’nde araştırmalar yaptık. Özel Hüküm Belirleme için ayrıca uydu fotoğraflarına da ihtiyacımız var. Bu dönem onun üzerine yoğunlaşıyoruz. Özeti, bu bilgiler bizim için çok gereklidir” şeklinde yanıt verdi. Dr. Güneş, önümüzdeki hafta yeni bir ekibin geleceğini ve saha araştırmalarına başlayacağını da belirterek, “Suya değen tüm yerleşim birimleriyle görüşmeler yapacak. Kaldı ki biz de bu zaman zarfında saha çalışmalarını yaptık. Burada bir bilgilendirme toplantısı yapıyoruz. Bilimsel projenin bir ayağı eksik olursa daha kötü sonuçlar ortaya çıkabilir” şeklinde konuştu.

VALİ’DEN SERT ÇIKIŞ
İHA
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2010 Cuma 18:05:05
Güncelleme :5 Şubat 2010 Cuma 18:10:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?