30
Nisan
2024
Salı
ISPARTA

Vergi Haftası kutlanıyor

ISPARTA’DA VERGİ HAFTASI ETKİNLİKLERİ

Vergi Haftası nedeniyle Isparta Defterdar Vekili İzzet Öztürk ve ISMMMO Başkanı Şükrü Kaya, Vali Ali Haydar Öner’i makamında ziyaret etti.

“Devlet varsa vergi var, hizmet varsa vergi var” diyen Vali Öner, vergi gelirlerinin kamu harcamalarını karşılayamamasının ‘bütçe açık verdi’ şeklinde yorumlanmasının yanlış olduğunu dile getirdi. Vali Öner, “Bu Isparta’nın verdiği vergiden daha çok hizmet alması anlamını taşır. Ancak bu durum ‘Isparta bütçesi eksi verdi’, diye yorumlanıyor. Tabi kamu hizmetleri durmuyor. Genel bütçeden vergi gelirlerinin bir kısmı Isparta’ya yansıyor” dedi.

Hizmete talip olmanın bir yolunun da gücüne göre vergi ödeme olduğunu dile getiren Vali Öner, “Hakkaniyet ölçüsünde, vatandaşın yasalarda belirtilen oranlarda vergi ödemesi bir görevdir. Hakkaniyet ölçüsünde de vergi toplamak bir görevdir. Vatandaşlar bazen vergi verme görevini yerine getirmeyerek, bir anlamda suç işleyerek, vergisini ödemezken hizmetlere yönelik eleştiri yapabilmektedir. Vatandaş açısından da kamu açısından da hakkaniyetin gözetilmesi gerekir. Vatandaş ve devlet ayrı ayrı unsurlar değildir. Bu çerçevede hizmetlerin sürmesi için herkesin yükümlülüğü paylaşması gerekmektedir” diye konuştu.

Vatandaşların vergi konusunda iki taraflı sorgulama yapmaları gerektiğini anlatan Vali Öner, “Vatandaş, verdiği verginin hesabını sormalı. Diğer yandan kendisine de yükümlülüğü kadar vergi ödeyip ödemediği sormalı. İki taraflı sorgu olursa doğru bulunur” diye konuştu. Kurumsallaşmanın önemine değinen Vali Öner, “Bazen yaptığımız alışverişin fişini faturasını almamakla verginin devlete yansımasını sağlamamı oluyoruz. Bu bakımdan da eksik bir görev yapılmış sayılabilir. Şirketlerde kurumsallaşma olursa vergi kaçırılamıyor. Ancak kurumsallaşma sağlanmamışsa vergi kaçırılması mümkün olabiliyor. Bu durumda takip de zor oluyor. Vatandaşın fiş talep etmemesi de sağlanabiliyor” şeklinde konuştu.

ISPARTA’DA VERGİ HAFTASI ETKİNLİKLERİ
İHA
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2010 Pazartesi 16:44:04
Güncelleme :22 Şubat 2010 Pazartesi 17:00:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?