19
Mayıs
2024
Pazar
TÜRKOĞLU - KAHRAMAN MARAŞ

Tek vücut, iki hayat!

Tek bedende yaşayan K.Maraşlı Ayşe ve Sema'yı aileleri, 4 yaşlarına kadar bir kez olsun hastanede ziyaret etmedi. Birinin yediğiyle diğeri doyan ikizlerden Ayşe hemşire, Sema ise öğretmen olmak istiyor..

Yaşıtlarıyla beraber, geçtiğimiz cuma günü karne alan Kahramanmaraşlı yapışık ikizler Ayşe ve Sema'nın (8) hikayesi tam bir dram... Öyle ki birinin yediğiyle diğeri de doyabilen, aynı vücutta yaşayan iki kardeş doğduktan sonra, hastaneden taburcu oldukları 4 yaşlarına kadar aileleri bir kez olsun görmeye gelmemiş. Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesine bağlı Kırmakaya Köyü'nde yaşayan Yunus-Hatice Tanrıkulu çiftinin evliliklerinin 5. yılında siyam ikizi kızları dünyaya geldi. İki başlı olan vücutları yapışık ikizlere sevk edildikleri Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi'nde Ayşe ve Sema adı verildi. Ancak aile yapışık ikizlerini, götürdükleri hastanede bir gün olsun ziyaret etmedi.

HASTANE EVLERİ OLDU
Ekonomik durumu iyi olmadığı gerekçesiyle yapışık ikizlerini hastanede görmeye gelmeyen baba Yunus Tanrıkulu, "Ayrılmazlarsa onları ölümden daha ağır bir yaşam bekliyor. Ameliyat yapılıp, sağlıklı olanın yaşatılması daha uygun olur" diyordu. Bu arada siyam ikizi kızların ardından anne Hatice Tanrıkulu 2001 ve 2003 yılında, 2 sağlıklı çocuğu dünyaya getirdi.

KARINDAN YAPIŞIKLAR
İkizlerin ayrılıp ayrılmamasına karar verecek olan hastanenin Bilim Konseyi, kardeşler 2.5 yaşına geldiğinde "İkisinin de ölümüne neden olabiliriz" diyerek ikizleri ayırmama kararı aldı. Minik kızlar 4 yaşına gelene kadar hastanede kaldı. Her 25 Aralık'ta doğum günlerini bile hastanede anne ve babaları olmadan, doktorlar ve hemşirelerle kutlayıp pasta kesen ikizler, çocuk servisinin adeta maskotu haline geldi. İki kardeş 4 yaşına geldiğinde ise "Tedavileri tamamlandı" denilerek, ailelerine teslim edildi. Tek bedende iki insan olarak yaşamlarını sürdüren siyam ikizleri için artık Türkoğlu ilçesine bağlı Kırmakaya köyünde yeni bir yaşam başladı. Ancak bir süre ikizlerin dilendirildiği iddiaları ortaya atıldı. Kahramanmaraş Valiliği ile Türkoğlu Kaymakamlığı da olaya el koyarak aileyi uyardı ve yardımda bulundu. Karınlarından yapışık olan siyam ikizleri Ayşe ile Sema Tanrıkulu, iki ayakları olduğu için dengelerini sağlayıp, ayağa kalkamıyor. İki ayak, dört kol, iki baş, bir makat, bir cinsel organ, iki kalp, bir sindirim sistemi olan ikizlerden biri ağlarken diğeri uyuyabiliyor. Birlikte ağlarlarsa karınları sırayla bir sağa bir sola doğru kasılıyor. Ayşe ve Sema ayrı ayrı beslenebildikleri gibi, sindirim sistemi tek olduğu için birine yemek vermek ikisini de doyuruyor.

PSİKOLOJİK DESTEK...
Ayşe ve Sema Tanrıkulu kardeşler, evlerinde Milli Eğitim Müdürlüğü'nün tahsis ettiği öğretmenden eğitim alıyor. Evlerinin bir odası sınıfa dönüştürülen ikizler bu yıl birinci sınıfı bitirerek, karne aldı. Özel öğretmen yapışık kardeşlere günlük 4 saat eğitim veriyor. Ayşe büyüyünce hemşire, kardeşi Sema ise öğretmen olmak istiyor.

Anne: 'Bana az yemek verdin' diye kıskanıyorlar

EN son 9 ay evvel Resul adını verdikleri 5'inci çocuğunu dünyaya getiren anne Hatice Tanrıkulu şunları anlatıyor: "Birine hangi elbiseyi giydiriyorsam diğerine de aynı elbiseyi giydiriyorum. Yoksa kıskanıyorlar. Kaşıktaki yemeğin miktarına bile dikkat ediyorlar. Bana az verdin, ona çok verdin diye küsüyorlar. Konuşmaya başladıklarında 'biz hep böyle mi kalacağız' diye soru soruyorlardı." "Neden biz böyleyiz" diye sorular sormaya başlayan ikizlere bir yıldır psikolojik destek sağlanıyor. Bu terapilerin bir süre daha devam edeceğini belirten K.Maraş Valisi M. Niyazi Tanılır, "Bu yaşlarda düzenli yapılacak terapi onları yaşama bağlar. Önümüzdeki yıllarda sağlık durumlarının farkına varacaklar. Dolayısıyla şimdiden yardımcı olmalıyız" diyor.

Sabah
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2008 Pazartesi 07:22:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?