5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

KATOLİKLERİN BAŞKENTİ TARSUS

Denizi ve kumsalı ile yılda 60 bin turistin ziyaret ettiği Tarsus, Vatikan tarafından 29 Haziran'da Katoliklerin yeni başkenti olarak ilan edildi. Hıristiyanlığın Kudüs'ten batı dünyasına yayılmasında büyük rol sahibi olan Aziz Paul'un yaşadığı kent, bu nedenle düzenlenen anma etkinliklerine de ev sahipliği yaptı.

Mersin'in şirin bir ilçesi olan Tarsus, aynı zamanda dinlerin hoşgörüsünün de bir sembolü. Özellikle denizi ve kumsalının yanı sıra birçok dine ait sembollerinde bulunduğu kent, bu nedenle Katolik Hıristiyanlar tarafından hacı oldukları ikinci şehir olma unvanını da elinde bulunduruyor. Katoliklerin buraya geldiklerinde hacı olmalarının nedeni ise Hıristiyanlığı Kudüs'ten çıkararak Avrupa'ya yayılmasında büyük rol oynayan Aziz Paul'un bu kentte yaşamış olması.

Çadırcılık yaparak geçimini sağlayan Yahudi bir ailenin çocuğu olan Aziz Paul, başlangıçta Hıristiyanlara karşı amansız bir savaş verirken Hz. İsa'yı rüyasında görmesinin ardından Hıristiyan olur ve sonrasında tüm ömrünü Hıristiyanlığın yayılması için harcar. Paul'un bu çabaları Roma'da öldürülünceye kadar devam eder. İşte bu nedenle Katolikler için önemi çok büyük olan Aziz Paul'un yaşadığı bu kent, geçtiğimiz yıl Vatikan tarafından 29 Haziran 2009'da Katoliklerin yeni başkenti olarak ilan edileceği açıklandı. Bu nedenle Roma'da düzenlenen ayinlerin bir benzeri de bu yıl eş zamanlı olarak Tarsus'ta düzenlendi.

Tarsus'un, Katoliklerin yeni başkenti olacağının ilan edilmesinin ardından Mersin Valiliği, Tarsus Kaymakamlığı, Tarsus Belediyesi ve bölgede bulunan sivil toplum kuruluşları, ortak bir çalışma içerisine girerek şehirdeki tarihi eserleri restorasyona başladılar. Bu kapsamda kentte bulunan 13 tarihi bina restore edilerek 29 Haziran'da düzenlenen anma etkinliklerine yetiştirildi. Etkinlikler için Vatikan bu yıl geniş kapsamlı bir heyet gönderdi. Heyetin başkanlığını ise Papa Vekili ve Vatikan Hıristiyan Olmayan Kültürlerle Diyalog Kurulu Başkanı Kardinal Jean Louis Tauran yaptı. Tarsus'un 29 Haziran'da kendileri ve tüm dünyadaki Katolikler için başkent olduğunu söyleyen Kardinal Tauran, 2 bin yıl önce dünyaya gelen Aziz Paul'un doğumunu hoşgörü şehri Tarsus'ta kutlamaktan duyduğu memnuniyeti de dile getirdi. Törene dünyanın birçok ülkesinden Katolikler de katıldı.

DÜNYA BARIŞINA TARSUS KATKISI
Anadolu topraklarında yaşamış 3 büyük dinin temsilcilerinin bir araya geldiği anma töreninde 'Dinlerin Barışa Katkısı' konulu panel düzenlendi. Panelde üç dini temsilen Kardinal Jean Louis Tauran, Hahambaşı adına Türkiye Hahambaşı Genel Sekreteri Yusuf Altıntaş, Türkiye Katolik Episkoposları Kurumu Başkanı ve Anadolu Episkoposu S.E.Mgr.Luigi Padovose ve Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri konuşmacı olarak katıldı. Açılışta kürsüye gelen Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise günümüzde barışa her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti. Kocamaz 'Müslüman, Musevi ve Hıristiyanların el ele ufak bir katkı sunacakları Aziz Paul anma gününde dinlerin barışa katkısını artırmak istiyoruz. Tarsus'tan tüm dünyaya barış mesajları vereceğiz' dedi.

TARİH KOKAN ŞEHİR
Şehir turu yaparken her adımda bir tarihi yapıyla karşılaşmak mümkün. Şehrin en işlek caddesinin ortasında yer alan Kleopatra Kapısı da bunlardan bir tanesi. Marcus Antonius ve Kleopatra'nın bu kapıda gizlice buluştuğu ve burada aşk yaşadığı rivayet ediliyor. Şehrin bir diğer ilgi çeken tarihi yapısı da Donuk Taş adı verilen mabedi. 2007 yılına kadar tarihi eser statüsünde bulunmayan yapı, Tarsus Belediyesi'nin çalışmaları sonucunda tarihi eser statüsüne kavuşturuldu. 115 metre boyunda ve 7 metre yüksekliğindeki dikdörtgen yapının sırrı hala çözülememiş.

Barış Yıldırım - Akşam
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2009 Cumartesi 16:22:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?