5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

MERSİN'DE ÜÇ PARTİ POTADA

Baharın gelişi Mersin'de kendisini iyice hissettiriyor. İnsanlar sahil bandına akıyor. Kalabalığın arasına karışıp deniz havası eşliğinde nabız yoklaması yapıldığında CHP'nin şanslı olduğu görülüyor. Sahilden ayrılıp belli mahallelere girince DTP gettosu sizi karşılıyor.

Toroslar'ın eteklerinde Yörüklerin arasına daldığınızda MHP ağırlığını görebilirsiniz. Ve bunların hepsinden oy alma şansı olan bir AK Parti. Burada siyaset üç bilinmeyenli denklem gibi. Her partinin üzerine oturduğu bir taban var. İktidar oyunu 'öteki'nin gelmemesi üzerine kurgulamış.

Etnik fay hattındaki Mersin'de, muhtemel bir gerginlik siyasi dengeleri derinden etkiliyor. Şehir, son yıllarda olmadığı kadar rahat günler geçiriyor. Provokasyon potansiyeli nedeniyle karanlık güçlerin bir zamanlar pilot bölge seçtiği Mersin'de siyasi iklim hiç olmadığı kadar yumuşak. Bahar iklimi siyasete de yansımış. Tek kaygı; Nevruz. Gerilim yaşanmadan atlatılırsa herkes rahat bir nefes alacak.

Mersin'in belediye başkanı CHP'li Macit Özcan; iki dönemdir işbaşında. İcraatları ve ilişkileri çok tartışmalı. Hakkında ciddi yolsuzluk iddiaları var. Yatırımları varlıklı kesimin yaşadığı sahil şeridine yapması eleştiri konusu. Özcan'ı bu yarışta AK Parti ve MHP kadar DSP de zorluyor. DSP adayı Adil Aktay, kentte sevilen bir isim. CHP'den ayrılarak DSP'den aday olan Aktay, "yolu yol, solu sol değil" dediği Özcan'a karşı sert muhalefet yapıyor. Macit Özcan'ın seçim sloganları da ilginç. CHP yönetiminin unuttuğu "çağdaşlık, laiklik" kavramları Özcan'ın dilinden düşmüyor.

AK Parti, Türkiye ortalamasını yakalayamasa da her seçimde oyunu artırdı. Yarışa eski milletvekili Mustafa Eyiceoğlu ile giriyor. Eyiceoğlu, yerel yönetim deneyimi olan bir isim. AK Parti'den milletvekili olmadan önce MHP'nin Gülnar belediye başkanı idi. İşi kolay görülmüyor. AK Parti'yi umutlandıran iki faktör var. Başbakan Erdoğan'ın katıldığı görkemli miting. "Mersin böyle kalabalık görmedi." diyen partililerin umudu artmış. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de dinamo gibi çalışıyor. Halkın Tüzmen'e büyük sevgisi var. Tüzmen ve Eyiceoğlu, her gün ayrı bir proje ile halkın karşısına çıkıyor. Eyiceoğlu, "Mersin'i arka değil, marka şehir yapacağım. Macit Özcan'dan da hesap soracağım." diyor.

Mersin, son yıllarda MHP'nin "kale"si haline geldi. İç göç, sonrasında yaşanan etnik gerilim, MHP'yi güçlendirmiş. Gücünü her seçimde artıran MHP, adayını ilk açıklayan parti. MHP'nin adayı Mahmut Tat. İl başkanlığı döneminde sosyal kesimlerle iyi ilişkiler kurmuş. Sadece Yörük ve yerlilerin değil, Kürtlerin oyuna da talip. Listesinde Kürtlere ve Ermeni kökenli isimlere yer vermiş. Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır, Tat'ın seçimi kazanacağından emin. MHP, Büyükşehir'in yanı sıra başta Toroslar ve Tarsus olmak üzere ilçelerde başa güreşiyor. Akdeniz ilçesinde ise farklı bir yarış var. DTP'li Ahmet Türk'ün yeğeni Fazıl Türk, burada oldukça iddialı. Seçimin kilit partisi olan DTP, son iki seçimdeki kadar iddialı görünmüyor. Üçlü yarışa sahne olacak Mersin'de DSP'nin ortalamasını aşacağı görülüyor. DTP ise oylarını korumaya çalışacak.

MHP, 'baba ocağı'nı almak istiyor

Yerel seçimlerde yarışın "başa baş" geçeceği yerlerin başında Osmaniye geliyor. AK Parti de MHP de iddialı. AK Parti, hizmet ve yatırımlarına güveniyor. MHP'nin kozu genel başkanları Devlet Bahçeli. Burası Bahçeli'nin doğduğu topraklar. Baba ocağını kaybetmek istemeyen Bahçeli, iki gününü hemşehrilerine ayırdı. MHP'nin adayı belediye kökenli bir isim olan Kadir Kara. Osmaniye'de beş yıldır belediye başkanı olan AK Partili Davut Çuhadar'ın Zorkun Yaylası'ndan içme suyu getirmesi, yeni otogar yapması gibi icraatları vatandaşın beğenisini kazanmış. Parti teşkilatı ile sorunlar yaşayan Çuhadar, yeniden aday gösterilmedi. AK Parti'nin adayı Korkut Ata Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Suat Önal. Yeni adayın, en büyük taahhüdü hükümetin kazandıracağı hizmetler. Sadece Önal değil, diğer adaylar da küresel krizin etkisiyle işsizliğin yoğun olduğu Osmaniye'de istihdama ağırlık veriyor. CHP adayı Haydar Aktürk'ün ise şansı zayıf. AK Parti ve MHP'den ipi kimin göğüsleyeceği genel başkanların performansına bağlı.

Hoşgörü şehrinde iktidar partisi bir adım önde

Hatay, dünyaya örnek olacak bir hoşgörü şehri. Çok kültürlülüğü içinde barındırıyor. Sünni, Alevi, Ortodoks, Katolik, Ermeni, Musevi tüm inanç gruplarına rastlamak mümkün. Farklılığın zenginliğe dönüştüğü kentin mesajını müzik eşliğinde tüm dünyaya iletmek için koro bile kurulmuş. 6 mezhepli, çok sesli korodan farklı dillerden ilahi sesleri yükseliyor.

Kozmopolit yapısı nedeniyle Hatay siyaseti hassas dengeler üzerine kurulu. Köklü bir CHP geleneği var. Buna rağmen belediye AK Parti'de. Başkan Mehmet Yeloğlu, yeniden aday gösterilmedi. Kan değişimine giden AK Parti'de aday Lütfi Savaş. Akademisyen kökenli olan Doç. Dr. Savaş, bir geleneği bozmaya çalışacak. Çünkü Hatay'da hiçbir parti iki kez üst üste belediye başkanlığını kazanamamış. Partinin önemli kozu olan Grup Başkan Vekili Sadullah Ergin, "Biz kazanacağız, hizmete devam." diyor. CHP'nin adayı eski Başkan İris Şentürk. Üçüncü dönemdir aday olan İris Hanım'ın tanınırlığı yüksek. CHP, sağdaki bölünmeye bel bağlamış. MHP, ANAP kökenli bir isim olan Mahmut Alpagot'u aday gösterdi. Alpagot, eski bir belediyeci ve Aytaç Durak'ın eski danışmanı.

 

Zaman
Yayın Tarihi : 21 Mart 2009 Cumartesi 15:24:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?