5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

TÜZMEN ÖNCÜ OLDU MERSİN YER KİRAZI ÜRETİMİNE GİRDİ

Mersin milletvekili olan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Akdeniz İhracatçı Birlikleri’ni de devreye sokarak kentte, ’yer kirazı’ (physalis) üretiminin ticarileştirmesine dönük ilk adımı attı. İthali 175 liradan satılan ’yer kirazı’, Mersin’de üretilince 25 liraya kadar inebilecek.

TÜRKİYE’nin toplam ihracatından yüzde 17 pay alan tarım sektöründeki katma değerli ürünlere ’egzotik kiraz’la bir yenisi daha eklendi. Dünyada 50 milyon dolarlık pazara sahip olan ’yer kirazı’nın (physalis) ticarete yönelik deneme üretimine Mersin’de başlandı. Meyveleri taze olarak tüketilebilen ve kullanım alanı geniş olan yer kirazı, ithalat kapısından girerek Türkiye’de kilosu 175 liraya satılıyor. Mersin’de başlayan yerli üretim sayesinde bu fiyatın iç pazarda 25 liraya kadar inebileceği belirtiliyor. Yer kirazı, sahip olduğu aroma ve mayhoş tattan dolayı meyveleri tüm dünyada pastacılıkta, sos ve marmelat yapımında, meyve salatalarında ve tatlılarda kullanılıyor.

Cleopatra’nın Hazinesi

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Atakent Beldesi’nde 2 dönümlük arazide ticarete yönelik deneme üretimine başlayan ve Cleopatra’nın Hazinesi olarak adlandırılan yer kirazı, dünyada lüks tüketim alanında en çok tercih edilen meyvelerden biri olarak dikkat çekiyor. Sağlık açısından birçok özelliği bulunan kirazın Türkiye’deki satış fiyatı 175 lira. Yerli üretim halinde ise hedef iç pazarda 25 TL’ye inmek. Dört ayda bitirilen projenin üretim aşamasında Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), bakanlık koordinasyonuyla ticarileştirme çalışmalarını yürüttü.

Meyve-sebzede ivme

Yeni ürünün ticarileştirme aşamalarını çiftçilere tanıtan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, tarım sektöründe katma değerli ürünlere ağırlık verilmesi gerektiğine işaret ederek, Türk tarımındaki sorunun temelinde farklı ve değerli ürünlerin yetiştirilmemsi olduğunu söyledi. Türkiye’nin ihracatta 2009 Ocak ve Şubat aylarında yaş sebze ve meyve alanında büyük bir ivme yakaladığını belirten Tüzmen, "İhracatta birçok sektörde düşüş yaşanırken yaş sebze ve meyve alanında ciddi bir atılım var. 2009’un ilk iki ayında Akdeniz bölgesinde yüzde 33 artış oldu" dedi. Komşu ülkeler konusunda çalışmalar yaptıklarını da vurgulayan Tüzmen, özellikle Suriye, Irak, Mısır’a ağırlık verildiğini söyledi. Türkiye’nin Suriye’ye 2009 ilk iki ayında yüzde 46 artış yaşandığını belirten Tüzmen, Irak’ta yüzde 76’lık bir artış yaşandığını ve Mısır için bu rakamın yüzde 140’lara kadar yükseldiğini söyledi.

35 yıl önce de çilek

Mersin’de 80 yıl önce Gazi Çiftliği’nin kuruludğunu hatırlatan Tüzmen, şunları söyledi: "O günlerden sonra ne yaptıysanız burada o kadar gelişme yaşandı. Ama artık o devirler geride kaldı. Artık sürekli olarak gelişip, ürün çeşitliliğine ağırlık vermeliyiz. Silifke halkı 35 sene önce çilekle tanıştı. İlk başlarda üretici, ’Acaba tutar mı, para kazanır mıyız?’ dedi. Ama bugün öyle bir noktaya geldik ki, Silifke deyince herkesin aklına, lezzetli ve hoş kokulu çilek geliyor."

Tarımda hedef 30 milyar dolar

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ise dünya genelinde ağırlıklı olarak Peru, Kolombiya ve Güney Amerika ülkelerinde üretildiğini belirterek, özellikle Kolombiya’nın 23 milyon dolar ile pazar lideri olduğunu söyledi. 2009 yıl sonu hedefini tarım ürünleri alanında yüzde 15 olduğuna işaret eden Büyükekşi, 25-30 milyar dolar arasında bir ihracat rakamı hedeflediklerini de belirtti.

Yaşlandırmayı geciktirip kan dolaşımını düzenliyor

ANAVATANI Güney Amerika olan yer kirazı C, B1, B2, B3, karoten vitamin ve mineralleri açısından zengin bir meyve olmasının yanı sıra, 100 gramında yüzde 6 oranında şeker ihtiva ediyor. Kandaki ürik asidi atması, içerdiği karoten sayesinde serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yaşlanmayı geciktirmesi, metabolizmayı hızlandırıp, kan dolaşımını düzenlemesi yer kirazının faydaları arasında yer alıyor. Meyve, bitkisel ilaçların yapımında kullanılmak üzere sanayide de değerlendiriliyor.

Mehtap Özcan - Hürriyet
Yayın Tarihi : 14 Mart 2009 Cumartesi 19:29:34
Güncelleme :14 Mart 2009 Cumartesi 19:35:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?