5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

'Bologna Süreci' çalışmaları

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, 'Bologna Süreci'nin tamamlanmasının ardından MEÜ'nün Avrupa'da ve dünyadaki rekabet gücünün artacağını söyledi.

2010 yılına kadar, 'Avrupa Yüksek Öğretim Alanı'nın oluşturulması noktasında ortaya konulan hedef ve reformları ifade eden; 'Bologna Süreci' ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Suha Aydın, söz konusu sürecin 1999 yılında 29 Avrupa ülkesinin eğitim bakanlarının bir araya gelmesiyle başladığını ve Türkiye'nin de bu sürece 2001 yılında dahil olduğuna dikkat çekti. Aydın, 'Bologna Süreci' ile birlikte; eğitim kalitesi, iş dünyası ve sivil toplumun beklentilerine uygun bir şekilde arttırılmasının yanında deneyimlerin paylaşılarak, işbirliği ve kazanılan yetkinliklerin geçerliliğinin sağlanmasının amaçlandığını belirtti.

Türkiye'nin de 'Bologna Süreci'ne katılmasıyla birlikte MEÜ'nün, diğer üniversitelerle ortaklaşa yürütülen; 'Avrupa Kredi Transfer Sistemi (ECTS)' çalışmalarına katıldığı bilgisini veren Aydın, 2003 yılında başlayan bu çalışmaların ardından sırasıyla; 'Diploma Eki' çalışmaları, hareketlilik, 'Kalite Yönetimi Koordinatörlüğü' kurulması ve 'Bologna Eşgüdüm Komisyonu'nun kurulması çalışmaları yürüttüklerini kaydetti. Aydın, ECTS ile ilgili olarak bilgiler de vererek, sistemin; ülkeler arasındaki gerek eğitim, gerekse de notlandırma sistemlerindeki farklılıkların ortadan kaldırılmasını amaçladığını anlattı.

Bugün gelinen noktada Avrupa'da artık ECTS'nin kullanıldığının altını çizen Prof. Dr. Aydın, bu kapsamda da MEÜ bünyesindeki tüm akademik birimlerde, müfredattaki her ders için ECTS kredileri belirlendiğine işaret etti. Aydın, "Böylece, gerek Erasmus Programı ile kurumumuzdan yurt dışına giden, gerekse yurt dışından üniversitemize gelen Erasmus öğrencileri, aldıkları dersleri kurumlarında saydırma konusunda problem yaşamıyorlar. Ayrıca ECTS kredilerinin öğrenim çıktıları ve öğrenci iş yüküne uygun olarak
yeniden düzenlenmesi çalışmaları devam ediyor" dedi.

2006 yılından itibaren MEÜ'den mezun olan her düzeydeki öğrenciye diplomanın yanı sıra akademik tanıma ve şeffaflık dokümanı olarak da bilinen, 'Diploma Eki'ni ücretsiz olarak verdiklerini belirten Aydın, verilen eklerde de kurum kredileri ve notunun yanı sıra öğrencinin ECTS kredisinin belirtildiğini, bunun yanında eğer öğrenci Erasmus Programı'ndan yararlandıysa bunun da söz konusu 'Diploma Eki'nde belirtildiğini söyledi. Aydın, MEÜ'nün 2004-2005 Akademik Yılı itibariyle 'Erasmus Üniversite Beyannamesi' kapsamında 'Erasmus Programı'ndan yararlanma hakkını kazandığını hatırlatarak, bu programa dahil olunduktan sonra diğer Erasmus üniversitesi olan Avrupa'daki üniversitelerle ikili anlaşmalar yaptıklarını dile getirdi.

Şu anda Avrupa'nın farklı ülkelerinden toplam 65 ayrı üniversite ile ikili anlaşma yaptıklarının altını çizen Rektör Aydın, anlaşma yapılan üniversitelerle de öğrenci öğrenim, staj ve personel değişimi yaptıklarını açıkladı. Aydın, üniversite bünyesinde yaklaşık 2 ay önce 'Bologna Eşgüdüm Komisyonu'nun kurulduğuna dikkat çekerek, komisyonun temel amacının da 'Bologna Süreci'nin daha yakından takip edilmesi olduğunu, bu noktada da sürecin ana başlıklarının üniversite bünyesinde düzenlenmesi noktasında faaliyet gösterdiğini anlattı.

2007 yılı Aralık ayında yine üniversite bünyesinde oluşturulan 'Kalite Yönetimi Koordinatörlüğü'nün de; MEÜ'nün uluslar arası gereklere uygun bir kalite yönetim sistemi oluşturulması ve bunun geliştirilmesi üzerinde çalışmalarda bulunduğunu kaydeden Aydın, Tıp Fakültesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu'nun daha önce 'TS-EN-ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi'ne uygun olarak faaliyetlerini yürüttüğünü, buradaki amaçlarının da kalite yönetiminin üniversitenin bütünü için geçerli kılmak olduğunu vurguladı.

Suha Aydın, "Ayrıca, etkin bir kalite yönetim sisteminin oluşturulabilmesi için; 'Birim Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Komisyonları' kuruldu. Üniversite birimleri arasındaki ilişkilerin ve süreç etkileşimlerinin detaylı bir şekilde incelenerek geliştirilmesi sağlayacak bu komisyonlarla birlikte tüm akademik birimlerin akademik değerlendirme ve kalite geliştirme çalışmalarına katılımı amaçlanıyor. Kurulun yönlendirmesi doğrultusunda çalışan bu komisyonlar, kendi birimlerinde eğitim, öğretim, araştırma ve idari hizmetlerin kalite geliştirme faaliyetlerini ve performans izleme çalışmalarını düzenlemek üzere faaliyet gösteriyor" diye konuştu.
'Bologna Süreci' kapsamındaki çalışmalarla öncelikli olarak üniversitenin iç değerlendirme ve stratejik planlama yapılarak, MEÜ'nün güçlü ve zayıf yönlerinin belirleyeceklerini kaydeden Aydın, açıklamasını şöyle sürdürdü;

"Kendimizi tanırken aynı zamanda ulusal ve uluslararası akademik dünya da bizi daha iyi tanıyacak. Ayrıca tüm çalışmalarımız tamamlandığında üniversitemizin, Avrupa'da ve dünyadaki rekabet gücü artacak ve Avrupa Birliği'nin çalışmalarına ulaşma, ağlarına dahil olma ve başarılı çalışmaları örnek alabilme imkanı elde edeceğiz."

iha
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2009 Pazar 13:04:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?