5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

"Mersin barajlar kenti olacak"

DSİ 6. BÖLGE MÜDÜRÜ GÜNDÜZ:

Devlet Su İşleri (DSİ) 6. Bölge Müdürü Numan Doğan Gündüz, Mersin'in bir barajlar kenti olacağını söyledi.

Lamas 3 ve Lamas 4 Hidro Elektrik Santrali’nin açılışı için Esenpınar Beldesine gelen ve tesislerde de incelemelerde bulunan Gündüz, baraj ve gölet yapımı için DSİ'nin bölgede çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü belirtti.

Yörede yapılacak Pamuklu Barajı'nın ihalesinin gerçekleştirildiğini ve bunun yaklaşık 200 milyon liralık bir proje olduğunu ifade eden Gündüz, “Bu proje ile 127 milyar metreküp içme suyu sağlayacağız. 18 bin hektar araziyi sulayacağız ve aynı zamanda 67 milyon kilovat saat enerji üreteceğiz. Bu büyük devasa projeye bu yılda 20 milyon liralık ödenekle yatırım programımızda yer alıyor” dedi.

Anamur'da Kıbrıs’a içme suyu götüren Alaköprü Barajının ön yeterlilik ihalesinin yapıldığını da belirten Gündüz, “Bu tesis hem Kıbrıs’a içme suyu sağlayacak, hem de Kıbrıs’ta 5 bin hektar arazinin sulamasını sağlayacak. Bu açıdan bakıldığında bu entegre proje ve tesisin önemi çok büyüktür” diye konuştu.

Göksu Nehrinin de yıllardan beri boşa aktığını kaydeden Gündüz, “Biz Kayraktepe Barajı ile ilgili fizibilite çalışmalarını belli bir aşamaya getirdik. Ümit ediyorum ki Kayraktepe Barajının 2010 yılı içerisinde temeli atılarak yapımına başlanacaktır. Kayraktepe Barajı 670 milyon kilowatt saat enerji üretecek, 5 hektar araziyi sulayacak. Aynı zamanda Silifke ve yöresini taşkınlardan koruyacaktır. Silifke ve Erdemli için büyük önem taşıyan Aksıfat barajımızın da 2010 yılı içerisinde proje çalışmalarına geçilecektir. Sorgun Barajı ile ilgili sondaj çalışmalarımızda devam etmektedir. Bu çalışmalar bize Mersin’in gelecekte bir barajlar kenti olacağını gösteriyor” dedi.

2012’ye kadar Türkiye genelindeki bütün taşkın derelerinin ıslahı edileceğini anlatan Gündüz, “2012 kadar başbakanımız Recep Tayip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda bin gölet hedefimiz vardır. Bu konuda Mersin’deki çalışmalar aralıksız devam ediyor” diye konuştu.

Gündüz, projelerin tamamlanmasıyla yörede ciddi anlamda enerji, içme ve sulama suyu kazanımı sağlanacağını kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2009 Salı 13:59:03
Güncelleme :29 Aralık 2009 Salı 14:32:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?