5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

"Terminatör böcek" görev başında

Ormanların en büyük düşmanlarından biri olarak görülen zararlı böcek ve hastalıkların tahribatını önlemek amacıyla Mersin Orman Bölge Müdürlüğünce üretilen "terminatör böcek" adıyla da bilinen orman dostu 2 bin 100 Calosoma Sycophanta böceği larvası doğaya salındı.

Orman zararlısı çam kese böceğini yiyerek beslenen Calosoma Sycophanta'nın toprağa gömülerek doğaya salınan larvaları önümüzdeki yıl ergin bir böcek olarak, ormanların koruyucu terminatörleri olacak.

Çam kese böceklerinin yaygın olarak görüldüğü Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Karahıdırlı Köyü'nde orman dostu Calosoma Sycophanta böceği larvalarının doğaya salınması çalışmalarına katılan Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, ormanların en büyük düşmanlarından birinin zararlı böcek ve hastalıkların verdiği tahribat olduğunu, bunların dumansız yangın olarak adlandırıldığını ve ormanlara yangınlardan daha fazla zarar verdiğini söyledi.

Gözükara, bölge müdürlüğü olarak çevreye zararsız olan biyoteknik ve biyolojik mücadeleye büyük önem verdiklerini belirterek, "Bölge müdürlüğümüz 2009 yılında 90 bin 790 hektar sahada ormana zarar veren böcek ve hastalıklarla mekanik, kimyasal, biyoteknik ve biyolojik olarak mücadele yapmaktadır. 2009 yılında biyolojik mücadele kapsamında 2 bin adet kuş yuvası, 265 adet adacık ve 20 bin adet Calosoma Sycophanta üretimi planlanmış, çalışmalara başlanmıştır. Bununla birlikte biyoteknik mücadelede kullanılacak feromon tuzağı 600 adede çıkartılmıştır" dedi.

Terminatör böcek adıyla da anılan orman dostu Calosoma Sycophanta böceği ile ilgili bilgilerde veren Gözükara, "Doğada 3-4 yıl yaşayabilen bu böcekler, yılda 400-500 adet çam kese böceği yemekte ve 20-80 arasında yumurta bırakmaktadır. Bölge müdürlüğümüz Anamur, Mersin, ve Mut İşletme Müdürlüklerinde tesis edilen 3 adet laboratuvar da Calosoma Sycophanta üretimi çalışmalarına 1 Mart'ta başlamış olup, doğadan toplanan Calosoma Sycophanta'lardan 30 bin adet yumurta, bu yumurtalardan da 28 bin larva
üretilmiştir. Üretilen bu yavrular yeteri kadar beslendikten sonra çam kese böceğinin yoğun olduğu arazilere bırakılmaktadır" diye konuştu.

Gözükara, ormanları tahrip eden insanları rahatsız eden çam kese böceği ile doğal dengeyi bozmadan mücadele yapılmasında terminatör böcek adıyla da anılan orman dostu Calosoma Sycophanta büyük görevler düştüğünü kaydetti.
Erdemli Orman İşletme Müdürü Erdoğan Üstüner de, Karahıdırlı bölgesinde 2 bin 100 adet böcek larvası bırakıldığının altını çizerek, çalışmalara öğrencilerin de katılmasının memnuniyet verici olduğunu, öğrencilerin doğadaki faydalı ve zararlı böcekleri gördüklerini ve inceleme fırsatı bulduklarını belirtti.

Konuşmaların ardından Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, Yeşildere İlköğretim Okulu öğrencileri ile birlikte toprakta açılan kanala terminatör böcek larvalarını bıraktı.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2009 Salı 11:19:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?