5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

1 Mayıs'a davullu-zurnalı kutlama

Mersin'de önceki yıllara göre katılımın fazla olduğu 1 Mayıs kutlamalarında, davul-zurna eşliğinde halaylar çekildi. Miting alanı girişinde elinde Türk bayrağı olan bir vatandaş DTP'lilere tepki göstererek, "Hepiniz bu bayrağın altında ezileceksiniz" dedi.

Mersin'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları kapsamında organize edilen yürüyüş, Devlet Hastanesi önünden başladı. Polisin geniş güvenlik önlemleri altında yürüyüşe geçen çeşitli sendika, siyasi parti ve sivil toplum örgütü üyeleri, 'Yaşasın 1 Mayıs' şeklinde sloganlar attı.

Bazı sendika üyelerinin eş ve çocuklarıyla katıldığı yürüyüş esnasında göstericiler, taşıdıkları pankartlarla talep ve isteklerini dile getirdi. Mersin 78'liler Derneği '1 Mayıs 1977 Katliamı Dosyası Açılsın' yazılı pankart açarken, Demokratik Halklar Federasyonu tarafından Türkiye haritası üzerinde hazırlanan 'Türkiye 2008-2009 Direniş Haritası' yazısı dikkat çekti.

Yaklaşık 2 bin polisin görev yaptığı yürüyüş Metropol Miting Alanı'nda son bulurken, DTP'lilerin alana girişi esnasında gerginlik yaşandı. Salih Ömürtaş adlı bir vatandaş, elindeki Türk bayrağını DTP'li gruba göstererek, "Hepiniz bu bayrağın altında ezileceksiniz. Bu bayrak, bu vatan hepimizin" dedi. DTP'liler Ömürtaş'a alkış ve ıslıklarıyla tepki göstererek, bölücü terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan lehine sloganlar attı. Polis, taşkınlık yaşanmaması için Salih Ömürtaş'ı alandan uzaklaştırırken, DTP'liler de bir süre Ömürtaş'a tepki gösterdikten sonra alana giriş yaptı.

"İŞSİZLİKTE DÜNYA REKORU KIRMAK ÜZEREYİZ"

Yürüyüşe katılanların Metropol Miting Alanı'nda toplanmasının ardından 1977 yılında İstanbul Taksim'deki 1 Mayıs kutlamalarında hayatını kaybedenler anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Burada konuşan Tertip Komitesi Başkanı ve Petrol-İş Mersin Şube Başkanı Adil Alaybeyoğlu, bugün dünyanın dört bir yanında emeğin bayramının kutlandığını belirterek, İstanbul'da meydana gelen olaylara tepki gösterdi.

Alaybeyoğlu, Türkiye'de işsizliğin had safhada olduğunu ancak bu durumun global krizle birlikte tırmanışa geçtiğini ifade ederek, "Neredeyse işsizlikte dünya rekoru kıracağız. Hükümet, bu yıl 3.5'lik bir küçülmeden bahsediyor. Ama bu küçülmenin ne kadar süreceğini söylemiyor. Krizin faturasını bize çıkartmaya çalışıyorlar ama biz bu faturayı ödemeyeceğiz. Hükümet, işsizliğe ve krize karşı alınması gereken tedbirleri bir an önce almalı" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından kutlamalar, yerel gruplar tarafından söylenen türküler eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi. Mersin'deki 1 Mayıs kutlamalarına CHP Mersin milletvekilleri İsa Gök ve Vahap Seçer de katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2009 Cuma 17:30:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
samet DEMİR IP: 88.248.250.xxx Tarih : 6.06.2009 13:50:59

bu adam benım buyuk babam baba senı sevıyorum bu vatanda senden 10 tane daha olsa oyle ıyı olurdukı sende yetersın baba merak etme