4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

10. yıla muhteşem kutlama

KARDEŞLİĞE KOLBASTILI, ÇİFTETELLİLİ 10. YIL KUTLAMASI

Mersin'in Silifke ilçesi ile Almanya'daki kardeş şehri Hassloch'la kardeş şehir olmanın 10. yılı kolbastı ve çiftetelli oynanarak kutlandı.

Atakent Beldesi Kapızlı Mahallesindeki İhracatçılar Birliği tesislerinde yapılan 10. yıl kutlaması protokol konuşmaları ile başlayıp, Silifke Halkoyunları ekibinin gösterisi ve aşuk maşuk oyunu ile devam etti.

Kolbastı, çiftetelli, Alman müziği ve Silifke yöresine has müziklerle devam eden kutlama programında, Almanya'dan gelen Hassloch Belediye Başkanı Hans Ulrich İhlenfeld ve beraberindeki öğrenci, öğretmen, çiftçi, ev hanımı, mühendis, müzisyen ve belediye meclis üyelerinden oluşan 38 kişilik grup, Silifkelilerle doyasıya eğlendi.

Başkan Öngel, programın açılışında yaptığı konuşmasında, Hassloch ile 13 Şubat 1999 yılında kardeş şehir anlaşmasının imzalandığını kaydetti.

Hassloch ile kardeş şehir anlaşmasının imzalanmasının ardından 18 Nisan 1999'da belediye başkanlığı görevine geldiğini ifade eden Öngel, gerek daha önce gerekse şimdiki kardeş şehir belediye başkanlarıyla ilişkilerin olumlu bir şekilde sürdürüldüğünü belirtti.

Kardeş şehir ilişkilerinin sadece ailelerin karşılıklı gidip gelmesi şeklinde değerlendirilmemesi gerektiğine dikkat çeken Öngel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"10 yıllık kardeş şehir olma süresi içerisinde kardeş müze ilişkilerimizi geliştirdik. Bu konuda da Müze Müdürümüz İhame Öztürk gerek bakanlık, gerekse kardeş şehrimiz Hassloch yöneticileri ile diyalog içerisinde olup büyük bir özveri gösterdi. Hassloch müzesinde ve Silifke müzesinde kardeş şehir köşesi oluşturuldu ve burada iki şehrin yöresel değerleri sergileniyor."

Kardeş şehir ilişkileri kapsamında kardeş okul bağının kurulduğunu belirten Öngel, "Gerek kardeş şehrimizdeki gerekse ilçemizdeki Anadolu Lisesi öğrencileri bir birleriyle diyalog içerisinde olarak ufuklarını geliştirdi" diye konuştu.

Hassloch ile kardeş polis ilişkilerinin de geliştirildiğine dikkat çeken Öngel, kardeş şehre emniyet yetkilileriyle giderek oradaki çalışmaları gördüklerini, kardeş şehirden gelen heyetinde buradaki çalışmaları izlediğini kaydetti.

Hassloch ile Silifke'nin kardeş şehir olmasına vesile olan ve geçirdiği bir rahatsızlık dolayısıyla hayatını kaybeden Faruk Özdüzenciler'i de rahmetle andığını vurgulayan Öngel, iki şehir arasında da kardeşliğin daha da gelişmesi için projeler hazırlayıp hayata geçirdiklerini sözlerine ekledi.

Hassloch Belediye Başkanı Hans Ulrich İhlenfeld de konuşmasında, Silifke ile kardeşliğin 10 yıldır güzel bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Kardeşlik bağının gerek kültürel, gerek sosyal, gerekse belediyecilik anlamda geliştiğine dikkat çeken İhlenfeld, "Geçmiş resimlerimize baktığımda kardeşler nasıl yavaş yavaş büyürse birlikte bizde aynı şekilde yavaş yavaş büyüdük. Sayın Öngel'e özellikle çok teşekkür ediyorum. Türk delegasyonu, kendi kardeşleri gibi bizi içlerine aldılar. Biz Silifkeli vatandaşlarla arkadaş olduk, kardeş olduk ve akraba olduk. Umuyoruz nice 10 yılların kutlamalarında hep beraber oluruz" dedi.

Silifke Kaymakamı Fatih Damatlar ise konuşmasında, "Görülüyor ki 10 yıl öncesinden dostluk ve kardeşlik adına çok sağlam temeller atılmış. Bu dostluk ve kardeşlik Silifke halkına yakışan bir dostluk kardeşliktir. Bu kardeşlik 10 yılı da aşacak daha uzun yıllar devam edecektir. Silifke dünya barışına açılan bir penceredir. Büyük Önder Atatürk Yurtta Barış Dünyada Barış diyerek tüm dünyaya barış mesajı vermiştir. Dünya bu sözlere kulak verseydi hiçbir zaman savaşlar olmazdı. Dostluluğun ve kardeşliğin ne kadar önemli olduğunu şimdi daha iyi görüyoruz. En içten saygılarımı sunarak bu dostluk ve kardeşliğin devamını diliyorum" dedi.

Törene kardeş şehir heyeti ile birlikte Emniyet Müdürü Orhan Yılmaz, Jandarma Komutanı Binbaşı Emrullah Büyük, Atakent Belediye Başkanı Hasan Uslu, Arkum Belediye Başkanı Mehmet Durmuşlu, Taşucu Belediye Başkanı Yaşar Açıkbaş, Taşucu Belediyesi'nin Almanya'daki kardeş şehri Bergkamen'den gelen Belediye Başkanı Manfred Turk ve beraberindeki heyetle Silifkeli davetliler katıldı.

KARDEŞLİĞE KOLBASTILI, ÇİFTETELLİLİ 10. YIL KUTLAMASI
KARDEŞLİĞE KOLBASTILI, ÇİFTETELLİLİ 10. YIL KUTLAMASI
İHA
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2009 Cumartesi 17:14:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?