4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

100 kiloluk muz dalı

Mersin'in Anamur İlçesi'nde 20 yıldır muz üreticiliği yapan Zeki Kılınç, son yıllarda yüksek verim sağlayan ve doku kültürü ile elde edilen muz çeşitlerinin yaygınlaşmasına rağmen dalı 100 kiloyu aşan en eski muz çeşidini yetiştirmeye devam ediyor.
 
Yıllardır yetiştirilen eski muz çeşidinin 'üzerinde çalışma yapıldığı takdirde' doku kültürü fidanlarla üretilen çeşitlerden daha verimli ve kaliteli olacağını öne süren Kılınç, "3,5 metre yüksekliğindeki seramda, yıllardır Anamur muzu dediğimiz eski çeşit muz yetiştiriyorum. Doku kültürü ile 5,5 metre yükseklikteki seralarda yetiştirilen 3 çeşit muz ile aynı verimi alıyorum. Eğer sera yüksekliği ve diğer şartlar aynı olursa, doku kültürü ile yetiştirilenden daha iyisini yetiştirebilirim" dedi.
 
Anamur'da yıllardır ekimine devam edilen eski muz çeşidine sahip çıkılması gerektiğini kaydeden Kılınç, "Bu çeşit bizim milli servetimizdir.

Üzerinde bilimsel çalışma yapılmalıdır. Tadı ve kokusu bakımından bütün çeşitlerden daha iyidir" diye konuştu.
 
Serasında yetiştirdiği birçok muz dalının 100 kiloyu aştığını belirten Kılınç, "Ben gübrelemeyi ve diğer bakımları İlçe Tarım Müdürlüğü'nün belirlediği tarım takvimine göre yapıyorum ve çok güzel muz dalları yetiştiriyorum" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2006 Pazar 13:46:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?