4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

'13. Kariyer Günleri' başladı

'13. KARİYER GÜNLERİ' BAŞLADI

Mersin Üniversitesi (MEÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Topluluğu ve Kariyer Merkezi tarafından geleneksel olarak düzenlenen 'Kariyer Günleri Etkinlikleri'nin 13. törenle başladı.

MEÜ Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen törene, Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, MEÜ Rektörü Prof. Dr. Süha Aydın, öğretim üyeleri, çeşitli firma, kurum ve kuruluşların temsilcileri ile çok sayıda öğrenci katıldı. Vali Aksoy törende yaptığı konuşmada, kariyerin, herkesin iş yaşamında hedeflediği ve hangi alanlarda, neyi, nasıl yapacağı konusunda kafa yorduğu bir alan olduğunu söyledi. "Özellikle Sosyal Bilimler alanında okuyan kişiler için kariyer noktası, diğer alanlar ile karşılaştırıldığında biraz daha farklılaşan ve kişilerin hangi bölümde yoğunlaşacakları konusunda biraz daha net olmayan bir alan olarak gözümüze çarpıyor” diyen Aksoy, bazı fakültelerden mezun olan öğrencilerin ise ilerde hangi mesleği yapacağı konusunun net olduğunu belirterek, "Örnek vermek gerekirse, Tıp Fakültesi'nden mezun olanın doktor, Mühendislik Fakültesi'nden mezun olanın mühendis, Mimarlık Fakültesi'nden mezun olanın ise mimar olacağı aşikardır. Ancak Sosyal Bilimler alanında, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden veya Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olanlara 'ilerde ne olacaksın?' diye sorulduğunda, buna net bir cevap verilemediği görülmektedir” diye konuştu.

Aksoy, öğrenciliğinde aynı sorunun kendisine de sorulduğunu dile getirerek,”'Kamuya mı gireceğiz, özel sektörde mi çalışacağız, kaymakam mı olacağız, müfettiş mi olacağız, uzman mı olacağız?' gibi sorulara net cevap veremiyoruz. Dolayısıyla Sosyal Bilimler alanında okuyan kişiler olarak, okuduğumuz okul ve 4 yıl sonra alacağımız çıkış belgesini veya diplomayı sadece belirli alanlara müracaat etmede bize kolaylık sağlayan bir sertifika gibi değerlendirebiliyoruz” şeklinde konuştu.

Kişilerin hangi alanı, nasıl seçeceklerini önceden tasarlaması gerektiğini söyleyen Aksoy, bu yönde de kişilerin kendilerini geliştirmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu durum önümüzdeki süreçte hayatta daha başarılı olmamız bakımından oldukça büyük önem taşıyor. Özellikle kariyer noktasında hangi alanı tercih edeceğimiz ve bu alanda yapmayı düşündüğümüz çalışmalar, önemli ölçüde bize bağlı bir husustur. Bazen bizim irademiz dışında da gelişen olaylar ve çok arzu etmemize rağmen ulaşamadığımız noktalar da olabiliyor. Hepimiz kaymakam veya idari yargı hakimi olmak isteyebiliriz, fakat hepimiz biliyoruz ki bu mesleklerin kontenjanı belli” dedi.

Bu ve benzeri konuların kişiler tarafından önceden düşünülmesi ve kendilerini biraz daha o alanlara doğru yöneltmesi gerektiğini belirten Aksoy, şöyle devam etti; "Şunu hiçbir zaman unutmamalıyız. Hangi alanı seçersek seçelim bu alan mutlaka istediğimiz bir alan olmalı ve bu alan konusunda bir heyecan duymalıyız. Eğer yaptığımız veya yapacağım işte bir heyecan duymuyorsak başarılı olamayız. Başarılı olmak istiyorsak ve kendimizi biraz daha iyi bir noktaya taşımak istiyorsak, heyecan duyacağımız ve o noktada çalışmayı istediğimiz alanları tercih etmemizde büyük bir yarar var."

Aksoy, son olarak katılımcılara seslenerek, “Burada sizlerin onlara soracağı sorularla kafanızda oluşturduğunuz düşünceleri biraz daha netleştirme fırsatı bulmuş olacaksınız. Bu bakımdan önümüzdeki süreçte özellikle Sosyal Bilimlerden mezun olan arkadaşlarımızın çalışma alanları oldukça geniş ve bu çalışma alanlarında hangi yolu kendisine belirleyeceği ve belirlemesi gerektiği konusunda buradaki bu kariyer günlerinin önemli bir katkısı olacağını düşünüyorum. Bu bakımdan bu etkinlik sizler için ve geleceğiniz için oldukça önemli. Geleceğinizin şekillenmesinde önemli bir dönüm noktası oluşturacağına inandığım bu kariyer günlerinin başarılı geçmesini diliyorum” diye konuştu.

MEÜ Rektörü Prof. Dr. Süha Aydın ise, üniversite olarak 50'ye yakın öğrenci toplulukları bulunduğunu dile getirerek, "Bu öğrenci topluluklarımızın aktivasyonlarına göre daha ileriki dönemlerde faaliyete devam edip etmeyeceklerine karar veriyoruz. Burada görüyoruz ki, 13 yıldır çok yoğun bir şekilde hem nitelik olarak hem de nicelik olarak üst düzeyde etkinlik düzenleyen bu topluluğumuz, en üst düzeyde takdiri ve teşekkürü hak ediyor” dedi.

Aydın, İktisadi ve İdari Bilimler Topluluğu'nun 1994 yılından bu yana faaliyet gösterdiğini ifade ederek, şöyle konuştu; “Topluluğun temel amacı, teorik bilgileri iş dünyasındaki uygulamalar ile kaynaştırmak, topluluk üyelerinin ve genel olarak da üniversitemiz öğrencilerinin iş dünyasını ve ilişkilerini kurmak ve geliştirmektir. Bu temel amaç doğrultusunda, eğitim kurumları, mesleki kuruluşlar ve iş dünyası ile işbirliği yaparak, söz konusu kurum ve kuruluşlar ile konusunda uzman kişilerin bilgi birikimlerinden öğrencilerimizin yararlandırılması için çeşitli etkinlikler düzenlemekte olup Kariyer Günleri etkinliği bunlardan en önemlisidir.”

Konuşmaların ardından Vali Aksoy tarafından Rektör Aydın'a etkinliğin düzenlenmesindeki katkılarından dolayı bir teşekkür belgesi takdim edildi.

'13. KARİYER GÜNLERİ' BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2010 Salı 12:26:00
Güncelleme :20 Nisan 2010 Salı 13:02:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?