4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

15 bin kişi okuma-yazma öğrendi

MERSİN'DE SON 2 YILDA 15 BİN  KİŞİ OKUMA-YAZMA ÖĞRENDİ

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, 2008 yılında Türkiye genelinde olduğu gibi Mersin'de de hayata geçirilen; 'Ana-Kız Okuldayız Kampanyası' kapsamında bugüne kadar 15 bin kişinin okuma-yazma öğrendiğini açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde hayata geçirilen kampanya kapsamında Toroslar İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından yürüteülen; 'Okuma-Yazma Kursu'nu tamamlayan toplam 60 kursiyere, Yusuf Bayık İlköğretim Okulu'nda düzenlenen törenle sertifikaları takdim edildi. Vali Hüseyin Aksoy'un dışında İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, Toroslar Kaymakamı Mehmet Suat İlhan, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna'nın da katıldığı törene yoğun ilgi gösterildi.

Burada konuşan Hüseyin Aksoy, bugün Türkiye'de hala okuma-yazma bilmeyen insanların var olduğunu ve bu durumun da üzücü bir gelişme olarak öne çıktığını ifade ederek, söz konusu kişilerin okur-yazar hale getirilmesinin öncelikli hedefleri olduğunu vurguladı. Çeşitli nedenlerden dolayı okuma-yazma öğrenemeyen insanların varlığının kendilerini daha çok çalışma noktasında kamçıladığını kaydeden Aksoy, eğitim alanında Mersin'de yapılaması gereken oldukça önemli çalışmalar olduğuna dikkat çekti. Aksoy, Mersin Üniversitesi ile yapılan ortak çalışmalarla kente göçle gelenlerin yüzde 20'sinin okuma-yazma bilmediğini tespit ettiklerini belirterek, bu noktada kendilerine düşeninse insanlara okuma-yazma öğrenebilecekleri ortamları sağlamak olduğunu dile getirdi.

Merkez ilçeler Akdeniz ve Toroslar başta olmak üzere bugüne kadar birçok ilçede 'Okuma-Yazma Kursları' düzenlediklerini hatırlatan Aksoy, Toroslar'da bugüne kadar 2 bin 611 kişinin açılan kurslara katılarak okuma-yazma öğrendiğini, bu rakamın Mersin genelindeyse 15 bine ulaştığı bilgisini de verdi. Verilen eğitimlerle birlikte insanların gündelik yaşantılarını kolaylaştırmayı amaçladıklarının altını çizen Vali Aksoy, bazı okullarda açılan kurslara anne, kız ve torunun bir araya gelerek okur-yazarlık eğitimi aldığına işaret etti. Aksoy, çeşitli nedenlerle okuma-yazma olanağını bulamamış olan üç kuşağın, bir arada eğitim alma fırsatı yakaladıklarını anlattı.

Okul çağında olmasına karşın okula devam etmeyen çocukların yeniden okula kazandırılması kapsamında başlatılan çalışmaları önemsediklerini, bu konuda da önemli bir mesafe katettiklerine inandığını ifade eden Hüseyin Aksoy, "Eğitim çocuklarımızın en temel hakkıdır. Onları bu haktan mahrum etmeye de hiç kimsenin hakkı yok. İlköğretim zorunludur. Çocuğuna okula göndermeyen anne ve babaların, dile getirmiş olduğu ekonomik sorunlarıysa asla bir bahane olarak kabul edemeyiz. Çünkü biz okumak isteyene her türlü imkanı sunuyoruz" dedi.

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül ise, Türkiye'de 5 milyon insanın okuma-yazma bilmediğini, bununsa yüzde 80'lik bir bölümünü kadınların oluşturduğuna işaret ederek, Mersin genelindeyse yaklaşık 100 bin kişinin okuma-yazma bilmediğini tespit ettiklerini anlattı. Hasan Gül, tüm bu rakamların azımsanacak rakamlar olmadığını, bu nedenle de 2008 yılında hayata geçirilen; 'Ana-Kız Okuldayız Kampanyası'nı önemsediklerini belirterek, 4 yıllık bir zaman dilimini kapsayan kampanyayla birlikte söz konusu hedef kitlenin yüzde 60'lık bir bölümünü okur-yazar haline getirmek istediklerini açıkladı. Halk Eğitim Merkezleri bünyesinde yürütülen 'Okuma-Yazma Kursları'nın önemli bir fırsat olduğunu dile getiren Gül, okuma-yazma bilmeyenlerin de bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğinin altını çizdi. Konuşmaların ardından açılan kursları başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifikaları takdim edildi.

MERSİN'DE SON 2 YILDA 15 BİN  KİŞİ OKUMA-YAZMA ÖĞRENDİ
MERSİN'DE SON 2 YILDA 15 BİN  KİŞİ OKUMA-YAZMA ÖĞRENDİ
İHA
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2010 Salı 16:47:01
Güncelleme :16 Şubat 2010 Salı 16:49:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?