5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

15 milyon fidan toprakla buluşacak

Mersin İl Çevre ve Orman Müdür Vekili Zübeyir Güvel, 2008 yılında 15 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını, 2009 yılındaysa 750 hektarlık alanda ağaçlandırma çalışmasının yanında 13 milyon adet fidan dikmeyi amaçladıklarını söyledi.

İnsanların aşırı tüketim hırsına bağlı olarak çevresel göstergelerinde bozulmaların da gün geçtikçe daha da arttığına dikkat çeken Zübeyir Güvel, tüm bu gelişmelere bağlı olarak ormanların azaldığını, su seviyesinin düştüğünü, toprağın erozyonla yok olmasının yanında sulak alanların yok olduğunu, meraların bozulup, nehirlerin yükseldiğini ve ortalama ısıda da ciddi artışlar yaşandığını anlattı. Güvel, sürekli gelişen ve genişleyen küresel ekonomiye karşı gereken önlemlerin alınmaması halinde yerkürenin ekosisteminin yok olacağını, bu noktada da dünyanın çözmesi gereken öncelikli sorunun; insanların temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir sistemin tasarlanması olduğunu vurguladı.

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü olarak kendilerinin, büyük bir kısmı bozuk ve verimsiz olan ormanların iyileştirilmesi, iyi olan ormanlarda yapılan kesimlerin ardından doğal yolla veya dikim yapılarak yeniden ormanlık alana dönüştürüldüğü bilgisini veren Güvel, bunun yanında boş alanların da ağaçlandırılarak orman topraklarının yağışlar yoluyla akıp gitmesinin önüne geçmeye çalıştıklarını vurguladı.

Söz konusu çalışmalar kapsamında 2008 yılında 200 hektarlık bir alanın ağaçlandırıldığına işaret eden Zübeyir Güvel, bin 250 hektarlık alanda erozyon kontrolü, 200 hektarlık alanda rehabilitasyon, 660 hektarlık alanda özel ağaçlandırma çalışmalarıyla birlikte 15 milyon adet fidanın da toprakla buluşturulduğunu dile getirdi.

Güvel, 2009 yılında da 750 hektarlık alanın ağaçlandırılması, 2 bin hektarlık alanda erozyon kontrol çalışması, 500 hektarlık alanda da rehabilitasyon çalışması yapılarak, 13 milyon fidan üretimi yapmayı hedeflediklerini açıkladı. 'Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği Eylem Planı' kapsamında; Mersin'deki kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin ortak hareket ettiklerini ifade eden Güvel, bu kapsamda da Çevre ve Orman Bakanlığı ve TEMA işbirliğinde 81 ilde uygulanacak olan; 'Türkiye İş Bankası Hatıra Ormanları'na fidan dikimi yapılacağı bilgisini verdi.

Söz konusu çalışmalarla birlikte Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Toroslar Köyü Köpenkayağı mevkiinde 20 hektarlık alanda toplam 30 bin adet fidan dikimi yapılacağı kaydedildi. Yarın yapılacak olan 'Fidan Dikim Töreni'ne Mersin Valisi Hüseyin Aksoy'un da katılması bekleniyor.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2009 Salı 12:31:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?