2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

2009 modeller görücüye çıktı

Mersin Otomobil ve Ticari Araçlar Fuarı (MOF), otomobil tutkunlarını buluşturdu. Dünyanın önde gelen markalarının son model ürünlerinin sergilendiği fuarı en az 500 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Mersin Otomobil Yetkili Satıcıları Derneği (MODER) ve Otomobil Distribütörleri Derneği (ODD) tarafından bu yıl 3.'sü organize edilen "MOF-2008", Yenişehir Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen açılış töreniyle kapılarını ziyaretçilere açtı.

Törene; Mersin Vali Yardımcısı Ahmet Büyükçelik, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Renaul Mais Genel Müdürü ve ODD Başkanı İbrahim Aybar ve çok sayıda davetli katıldı.
Açılışta konuşan İbrahim Aybar, Türkiye'nin dünya ekonomisinde 17, Avrupa ekonomisinde de 6. sırada yer almasında otomotiv sektörünün önemli bir payı olduğuna dikkat çekerek, bugün gelinen noktada dünyada üretilen her 15 araçtan birinde Türkiye'nin imzası olduğunu söyledi. Aybar, Türkiye'de üretimi yapılan 1 milyon adet otomobilin 100'ün üzerinde ülkeye ihraç edildiğini ve bu rakamın da 1.5 milyona ulaştığını, sektörün aynı zamanda yüz binlerce insana istihdam yarattığını vurguladı.

Sektörde devamlılığın sağlanması ve ileriye doğru adım atılabilmesi için; Türkiye'nin mevcut potansiyeliyle birlikte moral ortamının da korunması gerektiğini kaydeden Aybar, bu kapsamda fuarların önemli bir misyon üstlendiğini dile getirdi. Aybar, sağlanan işbirliğiyle birlikte Mersin'in oldukça zor şartlar altında büyük bir iş başardığını savunarak, "Mersin'in Türkiye'deki stratejik önemi ortada. Lojistik açısından Akdeniz'in en önemli noktalarından birisi. Türkiye'ye çok büyük katkıları oluyor. Bunların dışında serbest bölge yapısı buradaki ekonomi, turizm katkısı biz sektör temsilcileri olarak Mersin'e özel bir önem vermemizi gerektiriyor" dedi.

Fuarla birlikte otomotiv sektörünün arzu edilen seviyeye Mersin'de kavuşacağına inandığının altını çizen Aybar, sektörün artık farklı bir enerji arayışında olduğuna işaret ederek, fosil kaynaklı yakıtların yavaş yavaş sona yaklaştığını, özellikle önümüzdeki 20 yıllık zaman diliminde belirtilen yakıtların üretiminde azalma yaşanacağını söyledi. Aybar, bu durumdan otomotiv sektörünün de etkilenmesinin kaçınılmaz olduğunu belirterek, yaklaşık 10 yıl öncesinde konuyla ilgili araştırmalarda bulunduklarını, yapılan araştırmaların da sıkıştırılmış LPG, sıkıştırılmış doğalgaz ve elektrikli motorlar üzerinde yoğunlaştığı bilgisini verdi.

Söz konusu alanlarda yapılan yeniliklerin de 2010 yılından itibaren ticari araçlarda kendisini göstermeye başlayacağını anlatan Aybar, "Şunu unutmamak lazım; dünyada otomotiv sektörünün gelişimi noktasında önünde daha çok mesafe var. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde yapılacak çok iş var. Bunun için önümüzdeki 15 yıllık süreye baktığımız zaman dünyada 85-90 milyon aracın üretileceğini, ama bunun içerisinde 10-15 milyon aracın farklı enerji kaynaklarıyla özellikle çevreye duyarlı ve zarar vermeyen, bununla birlikte temiz tutan ve hiçbir karbondioksit salınımı vermeyen araçlarla olacağını unutmayalım. Bizler de bu duruma hazırlanmak zorundayız. Hazırlanmak için sadece teknoloji yetmiyor, bunun yanında Türkiye'deki yasal yapılarla bunu desteklememiz lazım" diye konuştu.

Mersin Vali Yardımcısı Ahmet Büyükçelik ise, Mersin'in gelişen ve değişen yapısıyla birlikte hızla büyüdüğünü dile getirerek, Türkiye'nin en önemli ve en büyük limanına sahip olan kentin; serbest bölgesi, tarımı, tarıma dayalı sanayisi ve turizmiyle birlikte önemli bir büyüme gösterdiğini vurguladı. Büyükçelik, bu yıl 3.'sü gerçekleştirilen fuarın oldukça önemli olduğunu ve bu organizasyonu düzenleyenlerin de; "Para harcamadan para kazanılmaz" düşüncesiyle hareket ederek, Mersin'e önemli katkılarda bulunduğunu savundu.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan da, fuar çalışmalarına önem verdiklerini, Mersin'in önce Türkiye, ardından da Avrupa'da iyi bir noktaya taşınabilmesi için bu tür organizasyonlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Özcan, Türkiye'nin otomotiv sektöründe önemli bir role sahip olduğunu da sözlerine ekleyerek, Mersin'i mevcut potansiyelleriyle birlikte ülkenin en önemli 4. şehri yapmak istediklerini, bu konuda da da turizm sektörünün kilit noktada yer aldığının altını çizdi.

Otomotiv sektörünün tüm sanayileşmiş ülkelerde ekonominin lokomotifi olarak kabul edildiğini dile getiren MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, sektördeki değişme ve gelişmelerin ekonomiyi de yakından ilgilendirdiğini belirtti. Aşut, Türkiye'nin küresel ölçekte yaşanan pazar daralmasını avantaja çevirmesi gerektiğine işaret ederek, yaşanan sürecin de şirketlerin eksikliklerini tamamlaması ve yenilikçi fikirler üretebilmesi açısından önemli bir fırsat olduğunu savundu.
Konuşmaların ardından "MOF-2008"in açılışı gerçekleştirildi. Açılış kurdelesini; Mersin Vali Yardımcısı Ahmet Büyükçelik, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ile Renault Mais Genel Müdürü ve ODD Başkanı İbrahim Aybar birlikte kesti.

Davetliler, açılış töreninin ardından fuarı gezerek, meraklısının beğenisine sunulan araçlar hakkında bilgi aldı. Başta otomobil olmak üzere tüm motorlu taşıt tutkunlarını Mersin'de buluşturmayı hedefleyen "MOF-2008", 7 Aralık 2008 tarihine kadar ziyarete açık kalacak. Küresel kriz nedeniyle zor günler geçiren otomotiv sektörüne nefes aldırması hedeflenen fuara; BSM, Daihatsu, Ssangyong, Toyota, Fiat, Ford, BMW, Skoda, Peugeot, Renault, Dacia, Hyundai, Isuzu ve Volkswagen gibi dünyanın önde gelen markaları katıldı. Söz konusu markaların 2009 model otomobillerinin sergilendiği fuarda ayrıca; oto boyası, lastik, karbüratör, hidrolik otomasyon alanlarında faaliyet gösteren firmalar da yer alıyor. 10 bin metrekarelik bir alanda gerçekleştirilen "MOF-2008" kapsamında sergilenen ürünler arasında binek ve ticari araçlarla birlikte motosiklet, garaj ekipmanları, servis ve bakım ekipmanları da bulunuyor.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2008 Cumartesi 18:06:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?