2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

2009 yılı sedir ağaçlarının 'Altın yılı'

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, 2009 yılının sedir ormanları oluşturulması açısından 'altın yıl' olacağını belirterek, 2009'da 6 milyar sedir tohumu toprakla buluşturmanı amaçladıklarını söyledi.

Genç sedir sahalarında incelemelerde bulunan Gözükara, yıllardır tahrip edilen sedir ormanlarının yapılan çalışmalarla yeniden yeşertildiğini belirtti.
Bu çerçevede özellikle 1960 yılından bu yana Mersin’de fidan dikimi ve tohum ekimi yoluyla 60 bin hektar yeni ve genç sedir ormanı oluşturulduğunu vurgulayan Gözükara, "Sedir ağacı 3 veya 4 yılda bir bol tohum verdiğinden, sedirin ekim yoluyla gençleştirilmesi de 3-4 yılda bir yapılmaktadır. En son 2006 yılındaki bol tohum yılının ardından, 2009 yılının bol tohum yılı olacağı ormandaki sedir ağaçlarının kozalaklarının çokluğundan anlaşılmaktadır" dedi.

Yetişkin sedir ağaçlarında bulunan bol miktardaki kozalakların 2009 yılının sonbaharında toplanarak, ekim işleminin gerçekleştirileceğini ifade eden Gözükara, "Küresel ısınmanın etkilerini en aza indirecek en önemli çare orman varlığının çoğaltılması ve iyileştirilmesidir. Bu amaçla 2008 yılında 13 bin hektar sahada orman tesisi ile bozuk ve verimsiz ormanların rehabilitasyonunu sağladık. Bu amaçla 7.5 milyon adet fidan dikimi ile 1.5 milyar tohum ekimi yaptık. Ormanlarımızın çoğaltılması ile aşağı rakımlardaki tarım arazilerini koruyor ve su kaynaklarımızı miktar ve kalite yönünden çoğaltıyoruz. Önümüzdeki 5 yılda yapacağımız 75 bin hektar genç orman tesisi ile Mersin’de verimli orman alanımızı yüzde 60’a çıkaracağız. 2009 yılında 10 bin hektar sahada ormanlaştırma ve bozuk ormanların rehabilitasyon çalışmalarını yaparken, bol tohum yılı olacağından bol miktarda sedir tohumu ekimi ile yeni sedir ormanları oluşturmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Bu amaçla bol tohum yılı olan 2009'da 5 bin ton civarında sedir kozalağı toplatarak 6 milyar adet sedir tohumunu toprakla buluşturacaklarını vurgulayan Gözükara, gerek sedir gerekse diğer türlerin gençleştirilmesi ile Toroslar'ı yeşilin hakim olduğu bir bölge haline getireceklerini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2008 Salı 17:58:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?