4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

2010 Hac başvuruları başladı

2010 YILI HAC BAŞVURULARI BAŞLADI

Mersin Müftüsü Niyazi Ersoy, hac organizasyonu ile ilgili müracaatların 8 Nisan tarahi itibariyle başladığını belirterek, Türkiye'de bu görevin Diyanet İşleri Başkanlığı'nca yürütüldüğünü söyledi.

Ersoy, yaptığı açıklamada, hac ibadetinin, İslamın 5 temel esası arasında yer aldığını hatırlatarak, imkanı olan her Müslümanın, ömründe bir defa bu dini görevi yerine getirmenin arzusu içinde olduğunu kaydetti. Bu ibadette, belirli bir zaman diliminde aynı kutsal mekanları paylaşmak üzere bir araya gelen müminlerin, insanlık adına birliği, kardeşliği, ortak düşünceyi ve inancı temsil ettiklerini dile getiren Ersoy, uygulama ve rehberlik yönü ağırlıklı olan bu ibadetin, Hz. Peygamber döneminden itibaren bir disiplin ve organizasyon dahilinde yapıldığını vurgulayarak, "Günümüzdeki bütün İslam ülkeleri de aynı teamüle riayet ederek mükemmel ve organizeli bir hac yapmaya çalışmaktadırlar. Türkiye'de ise bu önemli görev, 1979 yılından itibaren Bakanlar Kurulu kararıyla Diyanet İşleri Başkanlığı'na verilmiştir. Buna göre; hac farizasını veya Umre ziyaretini yapmak amacıyla Suudi Arabistan'a gitmek isteyen vatandaşlarımızla ilgili iş ve işlemler, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın denetim ve gözetimi altında bulunan A Grubu Seyahat Acenteleri tarafından yürütülmektedir. Bu kararın amacı; hac farizasını veya umre ziyaretini yerine getirmek üzere Suudi Arabistan'a gidecek vatandaşlarımızın bu seyahatlerini her çeşit istismardan uzak, sağlık ve güvenlik koşulları içinde yapmalarını sağlamak, hac farizasının dini esaslara uygun ve devletimizin onuruna yaraşır biçimde yerine getirilmesine yardımcı olmaktır" dedi.

Hac ve Umre Kurulu Kararı uyarınca, 2010 yılı hac organizasyonlarına katılmak isteyenlerle ilgili müracaatların, 8-22 Nisan 2010 tarihleri arasında, 2009 yılında kuraya katılanlar için 'kayıt yeniletme', ilk defa müracaat edecekler için de 'ilk defa kayıt yaptırma' şeklinde iki ayrı kategoride yapılacağını açıklayan Ersoy, hac müracaatlarıyla ilgili şu bilgileri verdi; "Kayıt yeniletecek veya ilk defa kayıt yaptıracak hacı adaylarından kuraya birlikte katılarak beraber hacca gitmek isteyenler, 'diyanet.gov.tr' adlı internet adresinden veya müftülüklerimizden temin ederek dolduracakları form ile birlikte il ve ilçe müftülüklerine müracaat edeceklerdir. Söz konusu müracaat dilekçeleri, müftülüklerce açılacak olan '2010 Yılı Hac Kayıt Defteri'ne kaydedildikten sonra bir fotokopisi ilgiliye verilecektir. Kırtasiye, telefon, fax, tebligat, kura, ulaşım ve benzeri diğer masraflar için ilk defa kayıt yaptıracak hacı adayları kişi başına 15 TL.'yi, müftülüklerimizce açılacak banka hesap numaralarına yatıracaklar ve alacakları dekontun bir suretini müracaat dilekçesine ekleyeceklerdir. Müracaattan sonra vazgeçenler ile hacca gidemeyenlere bu paraları iade edilmeyecektir. Kayıt yeniletenler ise bankaya herhangi bir ücret yatırmayacaktır. Müracaatlarda sadece eş, anne, baba, kardeş, çocuk gibi birinci derecede kan ve sıhri akrabaların birbirleriyle, engellilerin ise refakatçileri ile birlikte kuraya katılma talepleri karşılanacak, bunun dışında kuraya birlikte girme talepleri kabul edilmeyecektir. Tek başına hacca gidemeyecek durumda olan engelli vatandaşlarımızın müracaatları, hacca hiç gitmemiş refakatçileri ile birlikte kabul edilecektir. Daha önce vekaleten hacca gittiklerini belirterek bu defa kendi adlarına hacca gitmek veya bir başkasının yerine vekaleten hacca gitmek isteyenlerin müracaatları kabul edilmeyecektir. Daha önce hacca gidenlerin müracaatları kabul edilmeyecek, müracaatlardan veya kura çekiminden sonra hacca gittiği tespit edilenlerin kayıtları silinecek ve kayıt ücreti yatırmışlarsa iade edilmeyecektir. Süresi içerisinde müftülüklere yapılmayan veya sisteme girilmeyen müracaatlar kabul edilmeyeceğinden vatandaşlarımız, hac müracaat ve tercihlerini müftülüklere süresi içerisinde yapacaklardır. Kuradan sonra ilk etapta yapılacak kesin kayıtlar, ülkemiz resmi hac kontenjanına göre yapılacaktır. Müracaatlardan sonra, iller bazında kategorilerine göre çekilecek kuralar ve kesin kayıtlara ilişkin kriterler ile hac tiplerine göre alınacak ücretler bilahare belirlenecektir."

2010 YILI HAC BAŞVURULARI BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2010 Cuma 10:17:03
Güncelleme :9 Nisan 2010 Cuma 12:52:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?