5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

25 kadın ineklerine kavuştu

Mersinli kadınlar, köylerini ineklerle kalkındıracak. 2001 yılında uygulanmaya başlanan 'Mikrokredi Yöntemiyle İnek Dağıtım Projesi' kapsamında Mersin'in Mut ilçesine bağlı Çömelek köyünde 25 kadına daha gebe inek dağıtılırken, artan gelirler köyden kente göçün önüne geçti.

Akdeniz Rotary Kulübü tarafından 2001 yılında Norveç'ten Raufoss Rotary Kulübü ve Hollanda'dan Utrecht Rotary Kulübü'nün desteğiyle hayata geçirilen 'Mikrokredi Yöntemiyle İnek Dağıtım Projesi' kapsamında Mersin'in Mut ilçesine bağlı Çömelek köyündeki kadınlara 37 bin dolarlık yatırımla 25 gebe inek daha dağıtıldı. Böylece 10 inekle başlayan projede köye dağıtılan inek sayısı 220'e ulaştı.

Köylüler tarafından bakımı üstlenilecek olan ineklerin et, süt ve diğer ürünlerinden elde edilecek gelir de yine köylülere kalacak. Ancak inekler sadece 4 yıl boyunca köylülerde kalacak. İlk sağlıklı yavrular düve haline gelince, bunlar yine kura usulüyle diğer köylülere dağıtılacak.

Çömelek köyündeki kadınlara inekleri düzenlenen törenle teslim edildi. Merkez ilçe Akdeniz'e bağlı Karacailyas Mahallesi'nde yer alan Ali Baba Çiftliği'nde gerçekleştirilen törene Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, Mersin İl Tarım Müdürü Hasan Hüseyin Oluğ, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclis Başkanı Faik Burakgazi ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Vali Aksoy, söz konusu projenin köydeki yaşam kalitesini yükselteceğini ve bununla birlikte köyden kente göçün önüne geçileceğini belirterek, bugün gelinen noktada köylülerin sadece tarımla değil aynı zamanda hayvancılıkla da uğraşmasının teşvik edileceğini anlattı. Tarımsal üretim ve doğal beslenmenin önemine dikkat çeken Aksoy, köylülerin kendilerine teslim edilen ineklerin sütünden, etinden ve diğer üretimlerinden yararlanacağını, bununla birlikte kendisine maddi anlamda gelir sağlayacağını kaydetti. Aksoy, projeye özellikle kadınların sahip çıkması ve yapılan çalışmalarda titiz davranmasının kendilerini mutlu ettiğini ifade ederek, bu durumun belirlenen amaca ulaşılmasını sağlayacağını söyledi.

Akdeniz Rotary Kulübü Dönem Başkanı Suphi Yılmaz ise, 2001 yılında başlatılan ve kırsal kalkınmayı amaçlayan projenin bugün büyük bir kararlılıkla sürdürüldüğünü belirtti. Yılmaz, bugüne kadar köylülere 220 inek dağıtıldığı bilgisini vererek, bunun yanında tüm köy halkının ortak olduğu bir çiftlik kurduklarını, böylelikle kooperatifleşmeyi özendirdiklerini ve bu kooperatife de 50 inek bağışladıklarını anlattı.

Çalışmalarla maliyetlerin azalacağını ve yem, saman, slaj ve hayvan girdilerinin daha ucuz, üretilen malın toplu satımla birlikte daha iyi bir fiyata satılabileceğini ortaya koyduklarını belirten Yılmaz, ineklerin belirli sayıya ulaşmasıyla birlikte süt endüstrisine gidileceğini ve böylelikle süt ürünlerinin katma değerinin artacağını, köylülerin de küçük girişimci olacağını vurguladı.

Konuşmaların ardından köylülere başlarına kırmızı kurdele ve mavi boncuk takılan gebe inekler Vali Hüseyin Aksoy tarafından teslim edildi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2009 Çarşamba 11:37:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?