4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

25 yıllık karikatürler kitaplaştı

25 YILLIK KARİKATÜRLER KİTAPLAŞTI

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halis Dokgöz'ün 25 yıldır çizdiği karikatürler, 'Çizgisel' adlı kitapta toplandı.

Halis Dokgöz'ün 1985 yılından bu yana çizdiği karikatürlerden derlenerek oluşturulan kitap Türk Tabipler Birliği (TTB) Yayınları tarafından yayımlandı. Kitabın önsözünü de Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Gencay Gürsoy kaleme aldı. Kitapta yer alan karikatürler tıp, sağlık ortamı, hekim-hasta ilişkilerinin yanı sıra insan hakları, çocuk hakları ve çevre gibi toplumsal yaşama ilişkin geniş bir perspektifi gözler önüne seriyor. Renkli kuşe kağıda basılan kitaptaki karikatürlerle ilgili olarak

Brezilyalı ünlü çizer Carlos Amorim, Tan Oral, Raşit Yakalı ile birlikte Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği Başkanı Hüseyin Çakmak, Almanya'dan Don Quichotte Dergisi Editörü Erdoğan Karayel, İsviçre'den Dünya Sağlık Örgütü'nde çalışan Doç. Dr. Ümit Kartoğlu, psikiyatrist-yazar Dr. Kaan Arslanoğlu, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Prof. Dr. Oğuz Polat, Prof. Dr. Sermet Koç, Prof. Nadir Arıcan ve Yrd. Doç. Dr. Muhammet Can'ın değerlendirmeleri de bulunuyor.

İlk karikatürü 1985 yılında 'Kılçık' adlı dergide yayımlanan ve daha sonra Gırgır, Limon, Çarşaf, Gümgüm, Akrep (KKTC), Hallo (Almanya) gibi dergilerin yanı sıra Cumhuriyet, Milliyet, Sabah ve Birgün gibi gazetelerde de karikatürler çizen Dokgöz'ün ulusal ve uluslararası alanda gerçekleştirilen yarışmalarda toplam 12 ödülü bulunuyor. İlk kişisel sergisini 1991'de Ankara'da 2. Tıp Fuarı'nda açan Dokgöz'ün ilk albümü 1989 yılında 'Güneşin Girmediği Yere' adı altında yayımlarken, karikatürleri yanında tıbbi illüstrasyonlar da yapıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2010 Cuma 15:33:01
Güncelleme :23 Nisan 2010 Cuma 17:34:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?