8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

26 kadının okuma-yazma sevinci

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, bu çağda okuma yazma bilmemenin kabul edilebilir bir durum olmadığını belirterek, "Biz de okuma yazma bilmeyen vatandaşımız kalmayana kadar gayretimizi sürdüreceğiz" dedi.

Kızkalesi Rotary Kulübü'nün desteğiyle Halk Eğitim Merkezi'nce açılan Kolaylaştırılmış Okuma Yazma Eğitimi (KOYE) kapsamında okuma yazma öğrenen 26 kadına belgeleri Mersin Valisi Hüseyin Aksoy tarafından verildi.

İnönü İlköğretim Okulu'nda düzenlenen belge töreninde konuşan Vali Aksoy, eğitim-öğretim yılı başında Halk Eğitim Müdürlüğü ve okullar aracılığı ile Mersin genelinde yapılan araştırmalara göre, 5 bin 520 kişinin okuma yazma bilmediğinin tespit edildiğini söyledi. Aksoy, "Bu alanda kurslar açtık, açmaya da devam ediyoruz. Bugün itibariyle yaklaşık 6 bin 700 kişi okuma yazma kursunun 1.- 2. kademe ve KOYE okuma yazma kursu olarak değişik bölümlerde kurs gördüler. Ve şimdi okuma yazma biliyorlar" diye konuştu.

Kursa katılanlara seslenen Aksoy, okuma yazma bilmeyenler varsa onları da bu kursa davet etmelerini isteyerek, "Okuma yazmanın zor olmadığını, kısa sürede öğrenilebildiğini sizler artık zaten biliyorsunuz. Okuma yazma bilememek, günlük yaşamınızı zorlaştırır. Öyle ki, hastaneye giderken hangi arabaya bineceğinizi bile bilememek zor durumda kalmanıza neden olur. Diğer önemli bir konu da, okuma çağı gelip de okula gitmeyen çocuklarımızın durumu. Sayıları çok fazla olmamakla birlikte bu durumda olan çocuklarımız maalesef var. Geçtiğimiz yıl bin 850 çocuğumuzu, bu yıl da yaklaşık bin çocuğumuzu okula kazandırdık. İlköğretim zorunludur. Çocuklarımız mutlaka okula gönderilmeliler. Maddi olanaksızlıklar kesinlikle mazeret değildir. Devlet o çocukların masrafını zaten karşılıyor. Çocuklarımızın eğitimi konusunda her kesimden hassasiyet bekliyorum. Amacımız eğitilmemiş insan kalmamasını sağlamaktır" şeklinde konuştu.

Ayrıca, bu okulda okuma yazma kursunu tamamlayan kadınların yine okulda açılmış olan meslek edindirme kurslarına devam etmelerinin sevindirici olduğunu söyleyen Aksoy, "Çünkü bir iş sahibi olabilmek için mutlaka bir niteliğe sahip olmak gerek. Okuma yazma kursunun ardından alacakları meslek edindirme kursları, bir işe girmek istedikleri zaman onlara nitelikli eleman sıfatı kazandıracaktır. Bu da kadınlarımızın üretime katılmalarına ve kendilerine olan güvenlerini kazanmalarına vesile olacaktır" dedi. Vali Aksoy, okuma yazma kursunu tamamlayan 26 kadına belgelerini vererek başarılarından dolayı tek tek kutladı. Kadınlara ayrıca Kızkalesi Rotary Kulübü tarafından hazırlanan ve içinde gıda malzemeleri bulunan Ramazan paketleri dağıtıldı.

 

iha
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2007 Perşembe 15:38:18
Güncelleme :27 Eylül 2007 Perşembe 15:44:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?