5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

29 Mart hesap günü olacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yerel seçimlerle birlikte Türkiye'nin tamamına ulaşmak istediklerini ve bu nedenle de 81'i gezdiklerini belirterek, CHP ve MHP liderlerinin Sivas'ın ötesine gidemediğini söyledi.

AK Parti Mersin İl Başkanlığı tarafından Metropol Miting Alanı'nda düzenlenen mitinge eşi Emine Erdoğan ile birlikte katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, burada yaptığı konuşmada muhalefet partilerine yüklendi. Mersin'e bugüne kadar 16 milyon TL'lik yardımda bulundukları bilgisini veren Başbakan Erdoğan, kendilerinden önceki hükümetlerin bu yardımları yapamadığını iddia ederek, "Çünkü onlar kaymak takımına veriyorlar, kaynakları peşkeş çekiyorlardı. MHP'nin iktidarda olduğu dönemde ülkenin IMF'den aldığı borç 30 milyar dolar. Bize 23.5 milyar dolar borç devrettiler. Onlar borçlandı, biz ödedik, 8.5 milyar dolar kaldı. Devletin borçlanma faizi yüzde 63 idi. Onların döneminde gecelik faiz yüzde 7 bin-8 bin idi. Nasıl da geliyor Mersin'de konuşuyor hayret. 29 Mart inşallah hesap günü olacak" dedi.

Yerel seçimlere 20 günden az bir zaman dilimi kaldığının altını çizen Erdoğan, kalan zamanı en iyi şekilde değerlendireceklerini ve bu noktada da kapı kapı dolaşacaklarını dile getirdi. Kendisinin 81 ili gezdiğini ve Türkiye'nin tamamına ulaşmayı hedeflediklerine dikkat çeken Erdoğan, kendilerinin halkla aralarında herhangi bir sıkıntı olmadığını ancak CHP Lideri Deniz Baykal ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Sivas'ın ötesine gidemediğini söyledi.

Erdoğan, "Türkiye'de 81 vilayet var. Neden diğer illere gidemiyorsunuz? Bak oralarda siyaset gayet güzel oluyor. Ama gidemezler, gidemiyorlar" diye konuştu. Yerel seçimleri 'medeniyet yolculuğu' olarak nitelendiren Erdoğan, parti olarak da bu yolculuğa kaldıkları yerden devam edeceklerini, Türkiye'yi dünyanın zirvesine taşımak istediklerini ve bu noktada da sandık başına gidildiğinde 'Evet' mührünün AK Parti'ye basılmasını istedi.

Erdoğan, 28 Mart 2004 tarihinde gerçekleştirilen yerel seçimlerde Mersin'de AK Parti'nin kaybettiği için değil, Mersin'in kaybettiği için üzüldüklerini anlattı. Kentin sıcak bir iklime sahip olmasına karşın kışların soğuk geçtiğinin altını çizen Erdoğan, bu nedenle de doğalgazı Mersin'e getirdiklerini ancak doğalgazın dağıtımı noktasında ihaleyi kazanan firmanın Mersin Büyükşehir Belediyesi ile bir takım sorunlar yaşadığını ve aylarca şehir içinde doğalgaz dağıtılamadığını dile getirdi.

Erdoğan, 29 Mart yerel seçimlerinin ardından kenti doğalgazla buluşturacaklarını ve konutlara doğalgazı vereceklerini ve bunu da AK Parti'li belediyelerin yapacağını ifade etti. Aşık Veysel'in, 'Gidiyorum Gündüz Gece' adlı türküsünü hatırlatan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Aşık Veysel diyor ya; 'gidiyoruz gündüz gece'. Gideceğiz gündüz gece. Mersin bunu hak etmiyor. Antalya, Konya, Gaziantep ortada iken Mersin yerinde sayıyor. Kalkınma hızında geri kalmış, neden; emanet ehlinde değil. Dün Adana'daydım. 12 yıl oldu raylı sistem yerinde sayıyor. Başkan bizimleydi trenden indi. Hazineden gereken adımları attırdığımız halde bunun faturasını bize yıkmaya çalışıyor."

Mersin'i sağlık alanında bölgenin en cazip merkezi haline getirmek için gereken adımları attıklarını kaydeden Erdoğan, bu kapsamda da 400 yataklı hastane için CHP'li Mersin Büyükşehir Belediyesi'nden imar planı istediklerini, ancak 2006 yılından bu yana söz konusu planı beklediklerini ve işin yokuşa sürüldüğünü iddia etti. Erdoğan, "Şu Mersin'in sudan çektiğini başka hiçbir ilimiz çekmiyor. Öyle mi? Mersin'in su derdini bütün Türkiye biliyor. Türkiye'nin en pahalı suyu nerde satılıyor. Benim Mersinli vatandaşım, Türkiye'nin en pahalı suyunu içiyor. Katlı köprülü kavşak var mı? Bunlar yapılanın üstüne ne eklediler. Bunlar Mersin'i, sizleri oyalıyor. Herkes gider Mersin'e, bunlar gider tersine" dedi.

AK Parti'nin Mersin'e hizmet etmemesi, kente tek bir çivi dahi çakmaması için engellendiğini ileri süren Erdoğan, bu durumun adının da "istikbal hırsızlığı" olduğunu savundu. Başbakan Erdoğan, 29 Mart yerel seçimleriyle birlikte Mersinlilerin bu oyuna son vereceğine inandığını, bununla birlikte kent insanının yerinde saymaya, pişkinliğe ve tembelliğe son vereceğini ve tüm Türkiye gibi haykıracağını söyledi. Mersinliye küçük düşünmenin yakışmayacağının altını çizen Erdoğan, bu nedenle de herkesin büyük düşünmesi gerektiğini savundu.

Mersin'de bir dönem çöp sorunu yaşandığını ve 10 yıldır görevde olan Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan'ın sorunun çözümü noktasında söz verdiğini ancak bitiremeyince kendisinden yardım istediğini ve bu noktada da sorunu 6 ayda çözdüklerini anlatan Erdoğan, "Boşuna uğraşmasınlar, kentin çöp sorununu biz çözdük" ifadesini kullandı.

Etle tırnak gibi birbirine bağlı insanları hiçbir gücün ayıramayacağını ifade eden Recep Tayyip Erdoğan, kardeşlik hukukuna gölge düşürmek isteyenlerin, mevcut duruma nifak sokmak isteyenlerin karşısında millet olarak hep birlikte durduklarını ve durmaya da devam edeceklerini dile getirdi. Erdoğan, "Bu ülkeyi Türkü, Kürdü, Lazı, Çerkeziyle birlikte hep birlikte kurduk. İstikbalimizi de Allah'ın izniyle birlikte inşa edeceğiz" diye konuştu.

Mersin'in derdini kendilerine dert bildiklerini, bu nedenle de kentteki bütün mahallelerin sorununu yine kendi sorunları olarak gördüklerine işaret eden Erdoğan, merkez ilçe Yenişehir'e hangi hizmet gidiyorsa Turgutreis Mahallesi'ne de o hizmetin gideceğini, tüm bunların yanında Mersin'deki kardeşlik ve huzur duyguları içinde bütün mahallelerinin kalkının gelişeceğini vurguladı. Erdoğan, Mersin'in dünya şehirleri ile bir yarış ile aylarca şehir içinde doğaçine girmesinden yana olduklarını ve bu noktada da kentin 5 yıldızlı otellerle donatılması gerektiğini belirterek, kentin tarım, ticaret ve turizm başta olmak üzere bütün boyutlarıyla ortaya çıkmasını dilediklerini anlattı.

AK Parti Hükümeti olarak çok önemli yatırımlar yaptıklarını ve Çukurova'ya hizmet edecek bölgesel bir havaalanının yapımı için çalışmaların sürdürüldüğünü hatırlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Karayollarını, tren yollarını geliştiriyoruz. Mersin'i Türkiye'ye dünyaya bağlıyoruz. Mersin-Halep arasında tren seferleri yapılması yönünde Suriye'den teklifte bulundular. Devlet Demirolları üzerinde çalıştı, sonuçlandırdı. 12 Martta tren seferleri başlayacak. İlk etapta haftada 2 gün Suriye'den Mersin'e tren gelecek. Bugüne kadar Mersin'e kazandırdıklarımız ortada. İnşallah ilk etapta 'Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi' olarak belli yerler ilan edildi. Turizmde belli bir sıçramayı başlatıyoruz. Aynı zamanda Tarsus bu noktada bütünüyle girişimcileri ile bütünleşmiş durumda."

Mersin'in aynı zamanda da bir öğrenci şehri olduğunu bu, kapsamda da 6.5 yıllık zaman diliminde 2 bin 418 dersliğin yapımını tamamladıklarını, bugün 12 okul ve 18 okulun ek binasının açılışını gerçekleştireceklerinin altını çizen Başbakan Erdoğan, kentte bulunan okulların 10 bin 277 adet bilgisayar gönderdiklerini ve böylelikle de söz konusu okulların bünyesinde 'Bilişim Sınıfları'nı hayata geçirdiklerini söyledi. Erdoğan, "Geçmişte birileri çocuklarımızın eline bıçak verdi, biz de bilgisayar veriyoruz; farkımız bu" dedi.

Okullarda öğrencilere ders kitaplarını ücretsiz olarak dağıttıklarını, bunun yanında da ilköğretimde okuyan erkek öğrencilere 20 TL, kız öğrencilere 25 TL verirken, ortaöğretimde de erkeklere 35 TL, kızlara da 45 TL'lik eğitim yardımında bulunduklarını hatırlatan Erdoğan, tüm bu paraları da amacına ulaşması için anneye verdiklerini, bir bakıma kadına pozitif ayrımcılık uygulandıklarını, bugüne kadar Mersin'e yapılan yardımın da 16 milyon TL olduğu bilgisini verdi.

Sağlık alanında yapılan çalışmalarla ilgili açıklamalarda da bulunan Recep Tayyip Erdoğan, sağlık sektöründeki kamu hastaneleri birleştirdiklerini ve bu kapsamda da vatandaşların tüm hastanelerden yararlanmasını sağladıklarını vurguladı. Erdoğan, şöyle konuştu: "Devlet, SSK ayrımı kaldı mı? Ah Hatice bacım, Fatma bacım. Sabah namazında kuyruğa giriyordun. İlacının birini alıp ikisini alamıyordun. Şimdi annelerimizin böyle bir sorunu yok. 'Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi'."

iha
Yayın Tarihi : 8 Mart 2009 Pazar 23:00:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?