5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

3. Yapı ve Emlak Fuarı açıldı

Mersin'de bu yıl 3.'sü organize edilen Yapı ve Emlak Fuarı, kapılarını ziyaretçilere açtı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Forza Fuarcılık tarafından ortaklaşa düzenlenen Mersin 3. Yapı ve Emlak Fuarı'nın (MERYAPI) açılış törenine, Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Vali Aksoy, Mersin'in emlak ve yapı sektöründe oldukça önemli bir ilerleme kaydettiğine dikkat çekerek, kentteki yapılarda gözle görülür bir artış yaşandığını, bunun yanında da oldukça nitelikli binaların yapıldığını belirtti.

Aksoy, 2007 yılında gerçekleştirilen Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre kent genelinde 732 bin 421 bina bulunduğunu ve bu binaların 585 bin 823'ünün konut olarak, 34 bin 402'sinin yazlık konut olarak, 102 bin 236'sının da işyeri olarak kullanıldığını, bununla birlikte kamu işyeri sayısının 9 bin 960 olduğunu kaydetti. Söz konusu binaların 339 bininin kent merkezinde yer aldığını ifade eden Aksoy, hızla artan bina sayısının aynı zamanda Mersin'in bir 'cazibe
merkezi' olarak görüldüğünün kanıtı olduğunu söyledi.

Aksoy, "1984 ile 2000 yıllarını karşılaştırdığımızda bina sayısı 92 binden 206 bine, konut sayısı da 140 binden 440 bine ulaşmış durumda. Türkiye ile Mersin'deki bina sayısındaki artışı incelediğimizde de Türkiye'de yüzde 58'lik bir artış yaşanırken, bu rakam Mersin'de yüzde 123. Konut sayılarına baktığımızda bu oran daha da yüksek. Türkiye genelinde yine aynı dönemde yüzde 128'lik artış yaşanırken, Mersin'de yüzde 212'lik bir artış yaşandı. Tüm bu
rakamlar da Mersin'in tercih edilen ve yaşanılabilir bir kent olduğunu ortaya koyuyor" dedi.

Mersin'de yapı ve emlak sektöründe bu tür gelişmeler yaşanırken kentin doğal güzelliklerine zarar verilmemesi, aksine sürdürülebilir ve yaşanılabilir bir kent olma özelliğinin korunmasının da oldukça önemli olduğunu ifade eden Vali Aksoy, bu noktada da belediyelere oldukça önemli görev ve sorumluluklar düştüğünü hatırlattı. Aksoy, yeni yerleşim alanları oluşturulurken bu alanlarla ilgili gerekli planlama ve değerlendirmelerin yapılması gerektiğini anlattı. Aksoy, sektörde yeni teknolojilerin kullanılması gerektiğini, bu noktada da fuarın inşaat sektöründe yer alan firmalar ile sektöre malzeme temin eden firmaları bir araya getirdiğini vurguladı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ise, fuar organizasyonlarının kent açısından oldukça önemli olduğuna dikkat çekerek, kendisinin inşaat mühendisi olduğunu ve bu nedenle 'MERYAPI Fuarı' ile yakından ilgilendiğini söyledi. Özcan, merkez ilçe Yenişehir'in kuzey bölümünde 250 bin kişilik yeni bir yaşam alanı oluşturma noktasında proje hazırladıklarını ve bu kapsamda 1/25.000'lik Çevre Düzeni Planı ve 1/5.000'lik planlarla ilgili gerekli düzenlemelerin yapıldığı bilgisini verdi. Kentteki inşaatların kalitesinin artmasıyla birlikte yapı ve emlak sektöründe bir ivme kazanıldığını ifade eden Özcan, 'Kuzey Mersin Projesi'nin en geç 10 yıl içinde tamamlanacağını, böylelikle de alt ve üstyapısı tamamlanmış modern bir kentin ortaya çıkacağını kaydetti.

Özcan, Mersin'in lojistik merkez haline getirilebilmesi amacıyla 5 bin dönümlük arazi tahsis ettikleri bilgisini vererek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Belirlenen bu arazi Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 1/100.000'lik Mersin-Karaman Çevre Düzeni Planı'na işaretlendi. Bu durum sanayici ve işadamlarımız açısından olduğu kadar Mersin için de çok önemli bir gelişme. Mersin'de her şey yeniden yapılıp programlanıyor. Biz de bu yeniden yapılanma çalışmaları içinde yerimizi alıyoruz ve almaya da devam edeceğiz."

İnşaat sektörünün Türkiye açısından en önemli sektörlerden biri olduğunu ve bugün yaşanan global krizin atlatılması noktasında da büyük bir rol üstleneceğini kaydeden MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut da, sektörün istihdam konusunda en önemli kaynağı oluşturduğunu ve bugün yapı malzemeleri sektörünün bölgenin en önemli gücü haline geldiğine işaret etti. Müteahhitlerin birçok riski göze alarak Avrupalı ve Uzakdoğulu müteahhit firmalarla rekabet ederek pazardan pay aldığını hatırlatan Aşut, "Bölgemiz çok önemli bir noktada. Gerçekten yapı malzemeleri konusunda bir üretim üssü durumundayız. Yapı sektöründe bölgenin üretim üssü haline getirilebilmesi noktasında başlatılan çalışmalara destek vermek zorundayız" diye konuştu.

Yapı sektörünün en önemli lokomotifinin konut sektörü olduğunun altını çizen Aşut, söz konusu sektörün aynı zamanda Türkiye açısından da önemli olduğunu ve 200 ayrı sektörü doğrudan doğruya etkilediğini anlattı. Aşut, bugün gelinen noktada Türkiye'nin en önemli ihtiyacının 'nitelikli konut' olduğunu, hazırlanan projelerin çoğunun hayata geçirildiğini, stoktaki birçok hazır konut olmasına karşın yeni projelerle önümüzdeki yıllara şimdiden hazırlanılması gerektiğini söyledi.
Konuşmaların ardından Vali Aksoy, Belediye Başkanı Özcan ve MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Aşut, birlikte fuarın açılışını gerçekleştirdi.

MERYAPI-2009'a bu yıl Mersin'in yanı sıra İstanbul, Ankara, Kayseri, Konya, Adana, Gaziantep ve Hatay'dan 100 firma katılıyor. Yapı ve emlak sektörü açısından oldukça önemli yatırım fırsatları sunacağı belirtilen fuara ayrıca Suriye'nin çeşitli bölgelerinden ve Halep Ticaret Odası'ndan 54 iş adamı ile birlikte Ürdün, Irak, İran ve Kuveyt'ten de çok sayıda profesyonel ziyaretçinin katılması bekleniyor. Toplam 6 bin metrekarelik alanda düzenlenen MERYAPI-2009 Fuarı, 26 Nisan 2009 tarihine kadar açık kalacak.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2009 Çarşamba 17:35:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?