3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

3 bin hektar yeniden yeşerecek

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, Gülnar ilçesinde yanan 3 bin hektar ormanlık alanın, kızılçam tohumu ekilerek yeniden yeşertileceğini belirterek, "Yangında zarar gören alanın 1 santimini bile yeşillendirmeden bırakmayacağız" dedi.

Gülnar'da yanan sahanın yeniden ağaçlandırılması kapsamında başlatılan tohum alma ve kesim çalışmalarını yerinde inceleyen Orman Bölge Müdürü Gözükara, yangında evleri zarar gördüğü için prefabrik evlerde ve çadırlarda yaşayan aileleri de ziyaret etti.

Silifke Orman İşletme Müdürü Kubilay Akdeniz ve Gülnar Orman İşletme Müdürü Hasan Keskin'in de eşlik ettiği Gözükara, ilk olarak Gülnar Orman İşletme Müdürlüğü'ne gitti. Gözükara, buradan yangın işçilerinin tohum alma çalışmaları yaptıkları orman deposuna geçti.

Orman deposunda bulunan kızılçam kozalaklarını ve tohumlarını inceleyen Gözükara, orman yangın işçilerine alarm verip tatbikat yaptırdı. Tatbikatın çok başarılı olduğunu dile getiren Gözükara, yangın ekibinde görev alan işçilerin 24 saat yangınlara hazır olarak beklediğini ifade etti.

Gülnar'da yanan alanları kızılçam tohumu ekerek tekrar yeşerteceklerini kaydeden Gözükara, "Bin 500 ton kızılçam kozalağı alıp sergenlerde kuruttuk. Kesimin ardından yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında fidan dikiminin yanı sıra, kozalaklardan elde edilen tohumları da kullanacağız. Bu tohumları, fidan ekimi için toprağı işlemenin zor olduğu yerlerde toprakla buluşturacağız" dedi.

1 kilogram kozalakta 13 bin adet tohum bulunduğunu belirten Gözükara, "Bu tohumları, ülkemizin en değerli doğal kaynaklarından olan yanan ormanlık alanlarımızın yeniden yeşertilmesinde kullanacağız. Yangında zarar gören alanın 1 santimini bile yeşillendirmeden bırakmayacağız" diye konuştu.

"BİN KESİM İŞÇİŞİ ÇALIŞIYOR"

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gelen bin kesim işçisinin kesim çalışmalarına başladığını ifade eden Gözükara, "Yanan alanlara bir an önce ekim ve dikim yapabilmemiz için yanan ağaçların kesilmesi gerekiyordu. Biz de binin üzerinde kesim işçisi getirerek çalıştırmaya başladık. 250 bin metreküp dikili ağaç zarar gördü. Kesim çalışmalarında 250 bin metreküp ağaç kesilecek. Yanan alanda sıkça rastlanan ve ağacın öz suyu ile beslenen Akdeniz kabuk böceğinin çoğalmasını önlemek ve kuru bölgeden yeşil ağaçlara geçmesini engellemek için kesim çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2008 Çarşamba 13:56:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?