5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

3 yıl sürecek büyük proje

Araçların egzoz gazlarından çıkan ağır metallerin ölçümlerini yapmak üzere Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Çukurova Üniversitesi ve Tarsus Belediyesi ortaklığında 3 yıl sürecek proje başlatıldı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 33 bin 500 TL maddi destek verdiği proje Türkiye'de ilk kez Tarsus ve Erdemli'de yürütülecek. Proje ile ilgili olarak açıklamada bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Proje Sorumlusu Dr. Ayhan Aydın, egzoz gazlarından çıkan ağır metallerin çevreye ve insan sağlığına etkisinin bitkiler üzerinde araştıracaklarını belirterek, ''Bazı süs bitkileri, ağır metaller ve pestisitler gibi değişik kaynaklardan gelen kirliliğin temizlenmesinde önemli rol
üstlenebilmektedir. Bu projede orta refüjlerde kullanılan bazı süs bitkilerinin ağır metallerden kaynaklanan kirliliğin izlenmesinde biyointikatör olarak kullanılması ve fioremediasyonda kullanılabilirlikleri araştırılacaktır. Bu bitkilerin kirlilik olan alanlarda kullanımı mümkün olacaktır. Bitki seçimi ve planlaması yapılırken kirletici kaynakları biriktirme yada bu kaynaklara dayanıklılık gösterme yetenekleri de değerlendirilecektir. Kirleticilerin temizlenmesinde ekonomik ve ekolojik özelliklere sahip fitoremediasyon yönteminin uygulanmasıyla çevre kirliliğinin azaltılması da mümkün olacaktır'' diye konuştu.

Tarsus Belediyesi ile Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Bölümün de destek verdiği projede kullanılan bitkilerin yanı sıra aynı bölgeden geçecek araçların tespit de edileceğini belirten Aydın, projeyi enstitü içerisinde Tarsus'ta Yenimahalle ve eski Ankara yolu üzerindeki Otogar çevresinde araçların en yoğun geçiş yaptığı bölgelerde uygulamaya koyduklarını kaydederek, araştırmaya konu olan bitkilerin özellikle Akdeniz bitki örtüsüne uygun bitkilerden seçildiğini söyledi.
Egzoz gazlarından çıkan ağır metallerin çevreye ve insanlara etkisinin araştırılarak ağır metallerin azaltılmasına yönelik yürütülen projenin Tarım Bakanlığı tarafından Türkiye'de ilk kez uygulamaya konulduğunu ifade eden Aydın, projeyi uygulamaktan amacın daha temiz ve sağlıklı bir çevrenin oluşturulmasına yardımcı olacağını belirtti.

Araştırmaya konu olan süs bitkilerinin Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde yetiştirildiğini vurgulayan Aydın, 3 yıl sürecek olan araştırma esnasında her 6 ayda bir bitkilerin dikildiği topraktan ve bitki yapraklarından numuneler alarak analizler yapılarak sonuçların belirleneceğini söyledi.
Ağır metallerin belirlenmesinde kullanılan İskenderun kauçuğu, oya, erguvan, manolya, yalancı orkide, jakaranda, zakkum ve ateş dikeni gibi 8 ayrı türden, toplam 309 bitkinin dikildiğini ifade eden Aydın, projenin bitiminde ortaya çıkan sonuç sonrasında aynı uygulamanın yurt geneline yayılmasının da düşünüldüğünü söyledi.

Proje ortaklarından birisi olan Tarsus Belediyesi Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da şunları söyledi:
"Dünyada çevre kirliliğinin hat safhaya çıktığı bir dönemde Tarsus Belediyesi, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ve Çukurova Üniversitesi ile birlikte başlattığımız projede araçlardan çıkan egzoz gazlarından çıkan ağır metallerin oranını tespit etmektir. Belediyemiz araçların yoğunlukla geçtiği iki ayrı güzergaha, ağır metalleri toplayan bitkilerin dikildiği yerleri temin etti ve bitkilerin bakımını da üstlendi. Dikimi gerçekleştirilen bitkilerde zaman zaman yaprak numuneleri alınarak ölçümler
yapılacak. Oradan geçen taşıtların egzoz aracılığı ile havaya saldıkları ağır metallerin oranı tespit edilecek. Bu proje ülkemizde ilk belki de dünyada da bir ilk proje özelliği taşımaktadır. Dolayısı ile insanlarımızın araçlarındaki egzoz muayenelerini mutlaka zamanında yaptırmalarının ne kadar önemli olduğu ve egzoz aracılığı ile insanların etkilenmesine ve kanserojen maddelerin havayı ne derecede etkilediği engellenmeye ve insanların bilinçlendirilmesi amaçlanıyor bu proje ile. Tarsus Belediyesi olarak buradan alınacak bilimsel verileri Alata Araştırma ve Çukurova Üniversitesi ile birlikte, kamuoyuna açıklayacağız ve bilgilendireceğiz. Bu proje ile egzoz muayenesinin ne derece önemli olduğu halka anlatılmış olacak. Tüm konularda olduğu gibi çevre konusunda da Tarsus Belediyesi olarak böyle bir projede de yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz.''
 

iha
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2009 Cumartesi 17:53:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?