5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

3 yılda bin 306 avcıya eğitim

Mersin İl Çevre ve Orman Müdürü Hasan Saday, yaban ve ada tavşanıyla birlikte tilki, kaya ve ağaç sansarının biyolojik özellikleri nedeniyle ekosistemde önemli bir yeri olduğunu ifade ederek, söz konusu hayvanların yasadışı avlanmasının da ekosistemde tamiri zor yıkımlar oluşturacağının söyledi.

Avlanma eyleminin, insanlığın dünyada varoluşuyla birlikte başladığının altını çizen Hasan Saday, söz konusu eylemin de geçmişten günümüze kadar değişen ve gelişen bir metotla süregeldiği söyledi. Saday, artan nüfus ve usulsüz avlanmanın yanı sıra ekosistem tahribiyle birlikte av kaynakları ve avlanma alanlarının azaldığını, bu durumun da koruma-kullanma dengesinin titiz bir şekilde kurulmasını şart koştuğunu savundu.

Her konuda olduğu gibi bilinçli avcılığın yaygınlaştırılmasında eğitimin önemli bir misyon üstlendiğini belirten Saday, bu kapsamda da İl Çevre ve Orman Müdürlüğü olarak son 3 yılda 35 ayrı 'Avcı Eğitimi' adı altında eğitim etkinliği gerçekleştirdikleri ve bu kurslara da bin 306 avcı adayının katıldığı, başarılı olan toplam bin 262 avcıya da sertifika verildiğini anlattı. Hasan Saday, 2008 yılında açılan kurs sayısının 19 olduğunu ve söz konusu kurslara da 740 avcı adayı katılırken, toplam 709 kişinin belge almaya hak kazandığını belirtti.

Yaban hayatı koruma çalışmaları kapsamında da bin 437 avcı kontrol edildiğini, bu çerçevede de usulüne uygun avlanmayan 118 avcıya da 55 bin 745 TL ceza kesildiğinin bilgisini de veren Saday, koroma kontrol faaliyetlerinin de sürdürüldüğünün altını çizdi. Saday, 11 Ekim 2008 tarihinde başlayan; yaban ve ada tavşanıyla birlikte tilki, kaya ve ağaç sansarı avının da 11 Ocak Pazar günü sona erdiğini hatırlattı. Biyolojik özellikleri nedeniyle bu gruptaki yaban hayvanlarının avlanması halinde, ekosistemde tamiri çok zor yıkımlar oluşacağını savunan Saday, bu nedenle da avcılarla yabanıl alanları kullananların av yasağına uymasının oldukça önemli olduğunu dile getirdi.

Bölgede 1. Grup Av Hayvanları kapsamına giren; bıldırcın ve üveyik avının da 25 Ocak Pazar günü sona ereceğini dikkat çeken Hasan Saday, avcıların da gerekli belgeleri av esnasında yanlarında bulundurmaları uyarısında bulundu. Saday, açıklamasını şöyle sürdürdü; "Avlanma süreleri ve limitlerine uymayanlara, avlanmanın yasak olduğu yerlerde usulsüz avlananlara idari para cezası uygulanarak avdan men edilecek. Ayrıca 1 adet bıldırcın için 150 TL, 1 adet üveyik için de 300 TL tazminat bedeli alınaca. Bu nedenle avcılarımızın mağdur olmamaları için; Merkez Av Komisyonu kararlarını dikkate almalarını, belirtilen yasak ve düzenlemelere mutlaka uymalarını istiyoruz."

iha
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2009 Salı 22:47:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?