5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

4. Mersin Tarım Fuarı açıldı

'Mersin 4. Uluslararası Tarım Fuarı' kapılarını açtı. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin kriz ortamında sadece tarım sektöründe ihracat artışı sağlayabileceğini vurguladı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Forza Fuarcılık tarafından ortaklaşa organize edilen 'Mersin 4. Uluslararası Tarım Fuarı', Yenişehir Fuar Merkezi'nde Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in de katıldığı bir törenle kapılarını açtı.

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 12 ülkeden toplam 200 firmanın katılımıyla gerçekleştirilen fuarın açılışında konuşan Bakan Tüzmen, Türkiye'nin 2009 yılı Mart ayı ihracat rakamlarının, bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 25 gibi ciddi bir düşüşün ortaya çıktığını ve bu durumun da kabullenilmesi gerektiğini vurguladı. Tüzmen, söz konusu dönemde dünyanın en iyi ihracatçıları arasında yer alan Japonya'nın ihracattaki düşüşün de yüzde 50'ye ulaştığını hatırlattı. Tüzmen, "Dolayısıyla bizdeki yüzde 25'lik düşüş, hasarın daha az olduğu ve iyi çalışırsak global krizi Türkiye'nin daha rahat atlatabileceğinin bir göstergesidir" dedi.

Türkiye'nin Mısır'a olan ihracatının yüzde 140, Suriye'ye olan ihracatının yüzde 76 ve Irak'a olan ihracatın da yüzde 76 oranında bir artış gösterdiğini hatırlattı. Dünya ölçeğinde yaşanan ekonomik kriz ortamında Türkiye'nin ihracat artışı sağlayabileceği tek sektörün tarım sektörü olduğunu savunan Bakan Tüzmen, bu nedenle de tarım sektörüne ağırlık verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye'nin toplam ihracatındaki sert düşüşe karşın, tarım sektöründe yaşanan gerilemenin yüzde 4 seviyesinde olduğuna dikkat çeken Tüzmen, 2009 yılı Haziran ayından sonra sektöründeki ihracat artışının geçtiğimiz yıllarla aynı seviyeye ulaşacağını tahmin ettiklerini ve bu artışta da Mersin'in önemli bir misyon üstleneceğini söyledi. Mersin'in toplam ihracatında ciddi bir toparlanma ve çıkış yaşanacağını savunan Kürşad Tüzmen, ardından da Mersin'in ihracatında yaşanan 33'lük artışla birlikte yaş meyve sebzedeki yüzde 35'lik artışı örnek olarak gösterdi.

Anavatanı Güney Amerika'nın ardından ilk kez Mersin'de yetiştirilen yer kirazının, Türkiye'nin ihracat artışında tetikleyici etki oluşturacağını ifade eden Tüzmen, özellikle narenciye ihracatında çok ciddi artış yaşandığını, bu durumun ana nedeninin de açılan yeni pazarların yanı sıra komşu ve çevre ülkelerle sağlanan bağlantılar olduğunu belirtti. Tüzmen, Türkiye'nin toplam ihracatı içerisinde komşu ve çevre ülkelerin payının 2002 yılında yüzde 7 olduğunu ancak bugün gelinen noktada bu rakamın yüzde 40'a yükseldiğini anlattı. Bu durumun aynı zamanda da; ticarette rahatlamayla birlikte karşılıklı işbirliği ve siyasi birlikteliği de beraberinde getirdiğini savunan Tüzmen, "İşte ticaretin sihirli değneği de bu. Karşılıklı olarak etrafımızdaki ülkelerle çok daha iyi ilişkiler geliştiriyoruz" dedi.

Mersin ile Suriye'nin Halep kenti arasındaki demiryolu hattının yeniden hayata geçirildiğini hatırlatan Tüzmen, 4 Nisan'da da Mersin Limanı'ndan İtalya'nın Trieste Limanı'na ilk Ro-Ro seferinin düzenleneceği bilgisini de vererek, bununla birlikte tüm ürünlerin Avrupa'ya çok rahat bir şekilde dağıtılabileceğini, herhangi bir gümrük sorunuyla da karşılaşılmayacağını söyledi. Kürşad Tüzmen, tüm bunların yanında Türkiye'nin organik tarıma ağırlık vermesi gerektiğini vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Organik tarım, söylenmesi güzel ama bunu gerçekten bilerek yapmak zorundayız. Geçmişte yaptığımız hataları tekrarlamamız lazım. Bunlar son derece önemli şeyler. Bu işi en iyi şekilde yapabileceğimize de inanıyorum."
Mersin Valisi Hüseyin Aksoy da, kentteki fuar organizasyonlarının çadırda başlatıldığını hatırlatarak, bugün gelinen noktada modern bir fuar merkezinde uluslararası fuarlara ev sahipliği yapıldığını anlattı. Mersin'in önemli bir tarım kenti olduğunu ve kentte yaşayan insanların yaklaşık 57'sinin tarım sektöründe çalıştığı bilgisini veren Vali Aksoy, tarımsal ürünlerin önemli bir bölümünün ihraç ediliyor olmasının da oldukça önemli bir gelişme olduğunu belirtti.

Tarımın kent açısından önemli olduğunu ve bu nedenle de Mersin İl Özel İdaresi tarafından ihale çıkılarak, 'Tarım Master Planı'nın hazırlanacağını söyleyen Aksoy, hazırlanacak olan planın da önümüzdeki dönemde tarımda neyin, nasıl ve ne şekilde yapılması konusunda rehberlik görevi üstleneceğini belirtti. Hedeflerinin Mersin'de başta organik tarım olmak üzere tarımsal ürün çeşidinin arttırılması olduğunu dile getiren Aksoy, bu konuda da gerekli çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti.

Konuşmaların ardından 'Mersin 4. Uluslararası Tarım Fuarı'nın açılışına geçildi. Bakan Tüzmen tarafından açılışı gerçekleştirilen fuara; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanvekili Nejat Koçer'in yanı sıra CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ve çok sayıda davetli katıldı.

Bakan Tüzmen, açılış törenin ardından fuara katılan firmaların stantlarını gezerek firma temsilcileriyle ayak üstü sohbet etti.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2009 Çarşamba 16:17:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?