5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

4 milyar sedir toprakla buluşuyor

MERSİN'DE SEDİR TOHUMLARI TOPRAKLA BULUŞUYOR

Mersin'de, 7 bin hektar orman alanında 4 milyar adet sedir tohumu ekileceği bildirildi.

Çamlıyayla İlçe Kaymakamı Zafer Ataman'ın da katıldığı bir törenle, Çamlıyayla ilçesi Atoluğu mevkiindeki ilk sedir tohumu ekim çalışmalarına katılan Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, 2 bin 800 ton sedir kozalağından elde 4 milyar tohumun toprakla buluşacağını söyledi.

Yıllarca hayvan ve çoban baskısı sonucu tahrip edilmiş sedir ormanlarını tekrar tesis etmek amacıyla yoğun bir çalışma başlattıklarını anlatan Gözükara, "Bu kapsamda Bölge Müdürlüğümüz sınırları dahilinde bu yıl 7 bin hektar sahada sedir ekimi çalışması yürütüyoruz. 4 milyar sedir tohumunu doğası bozulmuş, ormansızlaşmış sahaları tekrar kazanmak ve buraları tekrar sedir ormanlarıyla yeşil örtüye bezemek amacıyla doğayla buluşturacağız" dedi.

Bu çerçevede Tarsus ile Anamur ilçe sınırları arasında 3 bin insanın yoğun bir şekilde sedir ekimi ve fidan dikimi faaliyetiyle uğraştığına dikkat çeken Gözükara, "Bu sayede hem yöre insanımıza ciddi bir istihdam kapısı oluşturuyoruz hem de milli ekonomiye katkıda bulunuyoruz. Bu alanları tekrar ormanlaştırmak için yoğun uğraş veriyoruz. Tabi içinde bulunduğumuz süreç küresel ısınma ve iklim değişiminin olumsuz etkilerinin en yoğun olarak yaşandığı yüzyıldır. Bu olumsuzlukları aşmanın en önemli yolu ise, yeşil dokunun ve orman alanlarının arttırılmasından geçiyor. Bölge Müdürlüğü olarak 7 bin hektar sedir ormanı kurmakla beraber bunun yanında 6 bin 500 hektar da diğer türlerde rehabilitasyon çalışmaları yürütüyoruz" diye konuştu.

Milli Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında 2008-2012 yıllarını kapsayan süreçte 74 bin 300 hektar sahayı ağaçlandırarak Mersin'in verimli orman alanlarını yüzde 60'lara çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Gözükara, şöyle devam etti; "Böylece, 2003-2012 yalları arasında 150 bin hektar sahayı ağaçlandırmış olacağız. Böylelikle bölgemizin ve ülkemizin orman varlığını, verimli orman alanlarını arttırmış olacağız."

Gözükara, bu çalışmalar için yaklaşık 20 milyon lira harcanacağını da sözlerine ekledi.

MERSİN'DE SEDİR TOHUMLARI TOPRAKLA BULUŞUYOR
MERSİN'DE SEDİR TOHUMLARI TOPRAKLA BULUŞUYOR
MERSİN'DE SEDİR TOHUMLARI TOPRAKLA BULUŞUYOR
İHA
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2009 Cumartesi 20:56:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?