5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

40 yaş iddiası yargıya taşındı

Mersin Toros Devlet Hastanesi'nde taşeron bir firmaya bağlı olarak çalışırken, sözleşmelerinde yer alan özel bir maddeyle 40 yaşını doldurdukları iddiasıyla işten çıkartılan toplam 40 işçi konuyu yargıya taşıdı. Mersin 1. İş Mahkemesi'ne görülen davanın ilk duruşmasında işçiler, mağduriyetlerinin giderilmesi ve işlerine geri dönmelerini istedi.

Duruşma öncesinde ortak bir açıklama yapan işçiler adına konuşan Dev Sağlık-İş Çukurova Bölge Başkanı Mustafa Hotlar, bugün Türkiye'de emeklilik yaşının 65 olmasına karşın Mersin Toros Devlet Hastanesi'nde 40 yaşını doldurdukları gerekçesiyle işten çıkartıldığını ve bu durumun da asla kabul edilemeyeceğinin altını çizdi.

Hotlar, "Hastane işçilerinin taşeron sistemi sonucu işsizliğe mahkum edilmesinin üzerinden 2 ay bile geçmeden bu sefer Adana Numune Hastanesi'nde ve bu hastaneye bağlı birimlerde taşeron şirkete bağlı olarak çalışan 517 çalışandan 166'sının sözleşmesi yenilenmeyerek haksız ve hukuksuz bir biçimde işten çıkartıldı. Biz biliyoruz ki, Mersin Toros Devlet Hastanesi ve Adana Numune Hastanesi'nde taşeron şirket işçilerinin maruz kaldığı haksızlığı, hukuksuzluğu Türkiye'nin dört bir yanında taşeron şirketler aracılığıyla çalıştırılan sağlık işçileri başka biçimde yaşıyor" dedi.

Taşeron işçilerinin çalıştıkları hastanelerde yıllık izinlerini kullanamadığını, emekli olduklarında ya da şirket yenilenme süreçlerinde işten çıkartıldıklarında tazminatları ödenmediğini ileri süren Hotlar, taşeron işçi çalıştırma uygulamasının hastanelerde her geçen gün daha da yaygınlaştığını ve bu oranında yüzde 60 seviyesine ulaştığını anlattı.

Hotlar, taşeron çalışmanın sağlık işçileri açısından güvencesizlik, halk açısından da niteliksiz sağlık hizmeti anlamına geldiğine dikkat çekerek, bu nedenle de taşeron sisteminin yasaklanması, tüm sağlık çalışanlarına tek ve eşit statülü kadro hakkı verilmesini istedi. Başta Mersin ve Adana olmak üzere bugüne kadar taşeron sistemi nedeniyle işsiz kalan, mağdur edilen işçilerin tespit edilerek, mağduriyetlerinin giderilmesini talep eden Hotlar, insanların ihaleyle çalıştırılamayacağını ve sağlıkta da taşeron olamayacağını savundu.

Yapılan ortak açıklamanın ardından işçiler, Mersin 1. İş Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2009 Cuma 12:47:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?