4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

5 bin kişi tepki yürüyüşü yaptı

Mersin'in Tarsus İlçesi'ne bağlı Kurbanlı Köyü'nde, kurulması planlanan Endüstriyel Zehirli Atık Bertaraf Tesisi'ne karşı çıkan yaklaşık 5 bin kişi yürüyüş yaparak tepki gösterdi. 

Yerel Gündem 21 Kent Meclisi'nin organize ettiği yürüyüşe Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, MHP, CHP, DYP temsilcileri, Köy Muhtarları, Oda ve Dernek temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları ile yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Kleoptra kapısı önünde polis kontrolünde toplanan grup, Belediye bandosunun çaldığı cenaze marşıyla yürüyüş geçti. Yürüyüşte Tarsuslular burada, "Temiz bir Tarsus'ta yaşamak istiyoruz", "Dikkat kanser var", Zehire düşman doğaya dostuz", "Tarsus çöplük olmasın", "Gelecek nesillerimiz özürlü doğmasın", "Karabulutlar çökmüş üstüne puslu, Tarsus elden gidiyor ayağa kalk Tarsuslu", "İnsanları göz göre heba etmeyin", "Zehirli atık istemiyoruz" ve "Doğmadan ölmek istemiyoruz" yazılı dövizler açtı. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Sivil Toplum Örgütleri adına açıklama yapan Makine Mühendisler Odası Başkanı Abdürrezak Saçlı, Tarsus'ta üreten sanayi tesisleri bir bir kapanırken var olan tesislerin ayakta durmak çabası içerisindeyken kimyasal atık yakma tesisin uygun görülmesine tepki gösterdiklerini söyledi. Saçlı, "Bizler tüm Tarsus halkımızla birlikte insanımıza zararlı kimyasal atık yakma tesisi değil, insanımıza yararlı üreten sanayi tesisi istiyoruz" dedi. ÇEKSAM Başkanı Yeşim Dağgeçen, yaptığı konuşmada, yaptıkları araştırmada kurulması düşünülen tesisin insan sağlığına büyük ölçüde zarar verdiğini tespit ettiklerini belirtti.

 Endüstriyel Zehirli Atık Bertaraf Tesisi sadece Tarsus'un değil bölgeyi olumsuz etkileyeceğini belirten Yerel Gündem 21 Kent Meclisi Başkan Yardımcısı Orhan Kır, Tarsus'un değil bölgenin tepki göstermesi gerektiğini söyledi. TEMA Tarsus Temsilcisi Nilgün Nokay Yılmaz, bir çevre gönüllüsü olarak doğal ve tarihi çevreye zarar verenlerin her zaman karşısında olacaklarını belirterek, "Tarsus'umuzun geleceğini çok olumsuz etkileyecek, kanserojen ve sağlığa zararlı bir yığın kimyasalların kentimizin üzerine kara bulutlarla çökmesine sebep olacak bu tesisin kurulmaması için tepkimiz her platformda olacaktır. Bugün burada tepkimizin tek nedeni gelecek nesillere olan sorumluluğumuzdur. Bunu görmezlikten gelerek hala zehirli atıkların çöplerini buraya getirip kurmak istemenin bizleri zehirlemenin hiçbir anlamı yoktur. Daha fazla geç kalmadan herkesin olaya el koymaya davet ediyoruz" diye konuştu. 

Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise yaptığı konuşmada, Tarsus'un Ankara'da sahipsiz kaldığını belirtti. Kurbanlı Köyünün Tarsus Belediyesi Mücavir alanına alınması için alınan kararın bakanlıktan bekletildiğini belirten Kocamaz, bu kararın olumlu çıkmaması için bazılarının devreye girdiğini söyledi. Kocamaz, "Tarsuslular'ın yani sizlerin varlığı hiçe sayılmaktadır. Bir taraftan Mersin'in çöp deposu olarak, diğer taraftan Kurbanlı Köyü endüstriyel atık bertaraf tesisi olarak tehdit altındadır. Her iki alanda Tarsus'a yaklaşık 9 km mesafe de, ayrıca Bağcılardaki alan turizm bölgesine 4 km, Kurbanlı'daki alanda içme su kaynağı olarak kullandığımız Berdan Baraj Gölü'ne 4 km mesafededir. 

Yıllardır hep birlikte uzun ve çetin mücadele sonucu ilan ettiğimiz turizm bölgesi her iki çöp tesisinin tehdidi altındadır. Kurbanlı-Eskişehir Köyleri'nin bir bölümünü mücavir alana alma çabalarının, Tarsus belediye meclisi ve il idare kurulu kararlarına rağmen, sırf bu tesisleri kurabilme düşüncesiyle bakanlıkta bekletilmektedir. Bu durumda tüm Tarsus ve Mersin özellikle içme suyu konusunda tehdit altındadır. Ayrıca turizm bölgesine ve Organize sanayiye yapılacak yatırımlar için yatırımcımlar da kuşku uyandırmaktadır. Bu tesiste 50 kişi istihdam sağlanacak, turizm bölgesi ilan edilen yerde 5 bin kişiye istihdam sağlanacak. 50 kişi mi 5 bin kişi mi? Burada Tarsuslular tek vücut olmalıyız. Bu tesisin kurulmaması için demokratik yollarda hakkımızı arayacağız. Tarsus sahipsiz bırakılmış durumda. Ülke yöneticileri Tarsus'u dışlamış durumdalar. Biz Tarsus'a yatırım yapmalarını beklerken ve dirilerinin gelmesini bekliyoruz, cenazelerinin bile gelmesini istemiyoruz" şeklinde konuştu.
Yürüyüşün ardından vatandaşlar sessizce dağıldı.
.
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2006 Çarşamba 23:43:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?